Archeologische resten uit vroege middeleeuwen gevonden in Snellegem

Frank Casteleyn, Nico Decoster, Serge Vanhee, Jasper Deconynck en Aaron Willaert. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Bij archeologische opgravingen aan de Isenbaertstraat in Snellegem zijn sporen van bewoning en landbouw gevonden uit de Karolingische periode. De site biedt een uniek inzicht in een landelijke boerderij in het Vlaanderen van de vroege middeleeuwen, ruwweg zo’n 1.200 jaar geleden.

Snellegem wordt beschouwd als een van de oudste nederzettingen in de regio Brugge. De geschiedenis ervan gaat terug op een Merovingisch kroondomein uit de zesde en zevende eeuw. “In augustus voerden we reeds een proefsleuvenonderzoek uit op de site en daaruit bleek een hoog archeologisch potentieel met mogelijke bewoningssporen uit de Karolingische periode. Dat is de achtste tot negende eeuw; een periode waar bitter weinig archeologische sporen uit bewaard zijn”, zegt Aaron Willaert.

Dit vermoeden werd bevestigd bij de opgraving: daarbij zijn bewoningssporen en sporen van artisanale activiteiten uit de Karolingische periode aangetroffen. “De archeologen vonden de sporen terug van een klein boerderijgebouwtje met een omgrachting alsook de sporen van een spieker, een soort bijgebouw dat fungeert als graanschuur. Tijdens het onderzoek is ook Karolingisch gebruiksaardewerk aangetroffen, wat vrij zeldzaam is aangezien de Karolingers nog veel minder aardewerk hadden en dus ook veel minder weggooiden”, klinkt het.

Het gaat onder andere over potscherven en natuursteen. De vondst van een ruim aantal ‘slakken’ – een restproduct van ijzerproductie – wijzen erop dat er ook aan metaalbewerking werd gedaan op de boerderij. “De aangetroffen wetstenen dienden allicht om het landbouwgerief te slijpen. Een aantal maalstenen die gevonden zijn, werden dan weer gebruikt om het graan te malen. De site biedt aldus een uniek inzicht in een landelijke boerderij in Vlaanderen in de vroege middeleeuwen”, zegt Aaron Willaert.

Tot slot troffen de archeologen er ook nog een gracht aan uit de volle middeleeuwen. Het gaat vermoedelijk om een walgracht die rond een volmiddeleeuwse hoeve werd aangelegd in de elfde-twaalfde eeeuw na Christus. “Het is nog afwachten of we sporen van die hoeve zullen aantreffen, maar vermoedelijk situeert de boerderij zich onder de Isenbaertstraat. De komende dagen blijft het dus spannend of er nog meer unieke vondsten aan de oppervlakte zullen komen”, besluit Aaron Willaert.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier