Aquaduin wint Blue Innovation Captain-Award met innovatieve afvalwaterbehandeling
Met een innovatief project om afvalwater te behandelen met wilgen sleepte Drinkwatermaatschappij Aquaduin de Blue Innovation Captain Award in de wacht. De Blue Innovation Awards zijn een initiatief van De Blauwe Cluster, een onafhankelijke, neutrale partner die Vlaamse bedrijven ondersteunt om innovatieve projecten, producten en diensten in de blauwe economie in de schijnwerpers te plaatsen.
Thomas Rogier, Deskundige Natuur en Duin bij Aquaduin, legt uit: “Alle inzendingen werden beoordeeld op vijf criteria: innovatief karakter; de link met economische activiteiten in, op en aan zee; marktpotentieel; internationale ambities en uitstraling; en link met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Wat Aquaduin betreft gaat het dus om het behandelen van afvalwater.”
Gezuiverd afvalwater
“Sinds 2002 produceert Aquaduin drinkwater uitgaande van gezuiverd huishoudelijk afvalwater. De geconcentreerde afvalstroom die overblijft, behandelt Aquaduin nu verder dankzij het gebruik van wilgen die zijn aangeplant in een ‘wilgenveld’. Daarbij wordt 30 tot 40% extra stikstof en ca. 20% extra fosfor uit het (mariene) milieu gehouden. De wilgen leveren bijkomend waardevolle grondstof die kan ingezet worden als biomassa, oeverversterking, bouwmateriaal en alternatieve koolstofbron.”
“Eind 2021 voltooide Aquaduin de aanleg van het wilgenveld in Koksijde. Het maakte deel uit van het FRESH4Cs-project dat financiering ontving uit het Interreg 2 Zeeën-programma 2014-2020, dat mee wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het project vloeide voort uit een casestudie die deel uitmaakte van het DEMOWARE-project (2013-2016). De belangrijkste doelstelling was en is het verwijderen van nutriënten en organische belasting uit het concentraat van de omgekeerde osmosebehandeling in WPC Torreele (Koksijde) voordat het in een kanaal wordt geloosd.”
Waterkwaliteit verbeteren
Het wilgenveld lijkt op een aangelegd rietveld maar hier worden wilgen gebruikt in plaats van riet (phragmites, dat behoort tot de grassenfamilie). Na enkele voorbereidende testen werd het wilgenveld in januari 2022 automatisch in gebruik genomen. Het zal jaarlijks 600.000 tot 800.000 m³ concentraat behandelen. De totale oppervlakte bedraagt zo’n 8.500 m². Het lag voor de hand dat we voor wilgen hebben gekozen. Wilgen verdragen het zoutgehalte van het concentraat dat varieert tussen 2.000 en 8.000 µS/cm en een extra voordeel is dat deze planten na de oogst opnieuw uitschieten.
Deze behandeling zal de waterkwaliteit van het geloosde water verbeteren en draagt zo bij tot de Sustainable Development Goals 14, Leven In Water, en SDG 15, Leven op het Land. In de nabije toekomst zal Aquaduin onderzoeken of we (een deel van) dit gezuiverde water verder kunnen hergebruiken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier