Applicatie moet fietsdiefstallen helpen oplossen voor stad Kortrijk

De gele zichtbare sticker op de fiets duidt aan dat deze gelabeld en geregistreerd werd.© TV
De gele zichtbare sticker op de fiets duidt aan dat deze gelabeld en geregistreerd werd.© TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Vorig jaar werd de stad Kortrijk gekroond tot Fietsstad van Vlaanderen. Een naam die men als stad hoog in het vaandel wil dragen. Helaas worden er jaarlijks ook zo’n kleine 500 fietsdiefstallen gemeld bij de politie. Om de strijd tegen die diefstallen te verbeteren, ontwikkelde de stad een app waarbij het rijksregisternummer gekoppeld kan worden aan de eigenaar.

“Fietsdiefstallen aanpakken is één van onze prioriteiten en de labelacties zijn daar een belangrijk hulpmiddel in. Zo labelde de dienst Preventie de voorbije jaren maar liefst 30.000 fietsen. Volledig gratis”, weet burgemeester Ruth Vandenberghe te vertellen. Het proces is eenvoudig voor de ordediensten. Dienst Preventie heeft online een lijst met alle fietsen die gerapporteerd werden als gestolen. Die lijst bevat info over de fiets zoals kleur, type en natuurlijk ook het registratienummer dat werd aangebracht met een label. Medewerkers van de stad kunnen die lijst ten allen tijde raadplegen op een Sharepoint-platform van de stad in de cloud. De lijst wordt continu aangevuld met de meest recente info die de dienst Preventie doorkrijgt van PZ Vlas.

“Het blijft zeer belangrijk om de fiets steeds met een degelijk slot af te sluiten én te verankeren aan een stalling”

Ook Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Kortrijk Fietst is voorstander van het project. “De strijd tegen fietsdiefstallen blijft een absolute prioriteit. Ook dat is een essentieel element in het bouwen aan een fietsstad. Naast de vele preventieve acties zorgt de stad ook voor goede stallingen waar de fiets kan aan vastgemaakt worden. Het blijft zeer belangrijk om de fiets steeds met een degelijk slot af te sluiten én te verankeren aan een stalling.”

Digitalisering

Naast deze digitalisatie werkt de stad Kortrijk aan een betere stadsorganisatie op het steeds hipper wordende platform. In de toekomst willen ze daarom overschakelen naar Microsoft Dynamics en Microsoft Power Platform. Twee manieren om koppelingen vlotter te kunnen leggen tussen verschillende applicaties.

“De digitalisatiegolf biedt veel mogelijkheden om de interne werking van een organisatie te optimaliseren. Dit is absoluut noodzakelijk indien we willen blijven evolueren naar een moderne, efficiënte stadsorganisatie. Een centrumstad zoals Kortrijk wordt geconfronteerd met een grote verscheidenheid aan vraagstukken en problemen. We zetten zoveel mogelijk in op het digitaliseren van al die processen”, weet Arne Vandendriessche, schepen van ICT, te melden.

Wie zijn fiets wil laten labelen kan dit op volgende momenten:

Elke maandagmorgen tussen 9 uur en 13 uur tijdens de maandagmarkt. Het preventieteam staat op de Grote Markt ter hoogte van de ING- bank. In de maanden december, januari en op feestdagen worden geen fietsen gelabeld tijdens de maandagmarkt.

Op maandagnamiddag kunnen inwoners uit Groot-Kortrijk hun fiets thuis laten labelen op afspraak (tussen 15 uur en 18.30 uur).

Van mei tot en met oktober 2021 worden elke woensdagnamiddag fietsen gelabeld in verschillende buurten van Groot-Kortrijk. De inwoners worden daarover op voorhand verwittigd via een kaartje in de brievenbus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier