Anthony uit Gistel loopt ultratrailrun
Trailrunnen? Voor velen allicht een onbekende sport. In een notendop samengevat: een mix van langeafstandlopen en loopcross. Sinds enkele jaren is trail aan een steile opgang bezig. Een van de beoefenaars van deze sport is Gistelnaar Anthony Piette uit de Brouwerijstraat.
Sinds hij de trailrun leerde kennen, is Anthony Piette (37) er een fervente voorstander van. Zondag 17 september nam hij deel aan de Ultratrail National du Côte d’Opale in Noord-Frankrijk. Een traject van 62 km met start in het plaatsje Wissant. Het parcours was zeer gevarieerd. De deelnemers liepen zelden op een vlak parcours. Kilometers lang was het door het mulle zand lopen, of langs en tussen de rotsen, of langs smalle paadjes. Het bracht de deelnemers onder meer ook via een fikse beklimming van Cap Blanc Nez tot op het strand van Ambleteuse en opnieuw een beklimming, maar dan van Cap Gris Nez. Deelnemen aan de ultratrail van de Côte d’Opale is niet vanzelfsprekend. Er is een ellenlange wachtlijst. Anthony was een van vijfhonderd gelukkigen die de uitzonderlijke uitdaging mochten aangaan.
Buddy
Het spreekt voor zich dat aan zo’n tocht een lange en intensieve voorbereiding vooraf gaat. “Een trail wordt bij voorkeur op een heuvelend parcours gelopen; bijgevolg is ons vlakke polderland als voorbereiding niet optimaal. Maar dat wordt gecompenseerd door het lopen in de duinen langs onze kust”, legt Anthony uit. “Daarnaast ga ik ook elke zondagvoormiddag met een groepje gelijkgestemde zielen een vijftiental kilometers op en rond het Jozef Verhellestadion van Hermes Oostende lopen.”
“Onze vlakke polders zijn niet optimaal als voorbereiding op een trail”
In de voorbereiding, maar vooral tijdens de wedstrijd, is de steun van een buddy van groot belang. “De steun die ik krijg van mijn schoonvader Armand Panesi is van onschatbare waarde”, zegt de trailatleet met heel veel nadruk! Armand, een rasechte Oostendenaar, is een gepensioneerde hoofdinspecteur bij de politie, die tijdens de wedstrijd op gezette plaatsen zijn schoonzoon aanmoedigt.Voor de overgrote meerderheid van de deelnemers is een trail niet echt een wedstrijd. “De tijd is van weinig belang. Niet opgeven maar aankomen, dat is wat telt. Er heerst een gemoedelijke sfeer voor, tijdens en na de tocht. Er is zelfs tijd om even te stoppen om een mooie foto en een vlugge selfie te maken”, vertelt Anthony.
Prioriteit
Of hij volgend jaar opnieuw probeert om aan de ultratrail van de Côte d’Opale deel te nemen? “Er zijn nog zoveel andere, mooi uitdagingen. Elk jaar een andere trail aanpakken, lijkt mij leuker“, zegt hij met verwijzing naar een marathon die hij vorig jaar in het naburige Zeeland liep. “Met felle zijwind op de brug, langs Neeltje Jans lopen. Dat was ook afzien, maar ondanks alles een onvergetelijke ervaring”, herinnert hij zich.
Beroepshalve is Anthony als touroperator bij Thomas Cook verantwoordelijk voor productstrategie. Hij verblijft vaak in het buitenland en zag al een flink stuk van de wereld. Toch zijn zijn prioriteiten duidelijk: “Eerst mijn gezin, dan het werk en vervolgens het lopen.” Anthony is getrouwd met Bianca Panesi en vader van drie kinderen: Lily-Sue, Victor en Mary-Lou.
(AN/foto AN)
Vrije tijd
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier