Andy Vermaut en dochter Sarah trekken op inleefreis naar Nepal

De twaalfjarige Sarah en haar papa Andy Vermaut nemen in augustus deel aan een internationaal project dat kadert in de strijd voor de bevordering van de kinderrechten en tegen de uitbuiting van de kinderarbeid in Nepal. (foto ACK)
Redactie KW

In augustus vertrekt Andy Vermaut uit Diksmuide samen met zijn 12-jarige dochter Sarah naar Nepal. Niet zomaar op vakantie, maar om er als vrijwilliger mee te werken aan een internationaal project dat kadert in de strijd voor de bevordering van de kinderrechten en tegen de uitbuiting van de kinderarbeid in Nepal.

“Dit is een primeur”, vertelt Andy Vermaut. “Het is voor het eerst dat het wordt toegestaan dat een kind meegaat én het is ook voor het eerst dat een man tot het project wordt toegelaten.” Voor Sarah wordt het een flinke cultuurschok, een hele boterham ook om alles te verwerken. “Ik probeer me er vooraf niet te veel van voor te stellen“, vertelt Sarah. “Ik laat het op me af komen. De natuur is er wel heel mooi en ik denk dat de mensen er supervriendelijk zullen zijn.” Het project waaraan Sarah en haar papa zullen meewerken is een internationaal project georganiseerd door de Belgische NGO Quinoa, die solidariteits- en wereldburgerschapszin promoot in samenwerking met de Nepalese NGO CWIN (Child Workers in Nepal Concerned Center, red.).

Meisjes daar opbeuren

“Eerst gaan we naar een centrum waar meisjes verblijven die in een huwelijk gedwongen werden. We gaan daar ook een paar dagen overnachten. Daar wil ik met die meisjes, die nauwelijks ouder zijn dan ik, veel spelletjes spelen om hen op te beuren en heel wat leuke dingen met hen doen om hen op hun gemak te stellen, zij hebben al heel wat meegemaakt en ik wil proberen hen toch even gelukkig en blij te maken”, verzekert Sarah. “We gaan daarna ook nog in gezinnen overnachten en daar veel leren over hun tradities, over hoe ze daar leven en werken en hoe alles daar anders is dan in België. We zullen daar ook geen warm water hebben om te douchen, dat wordt wel even rillen hoor. Het eten zal ook helemaal anders zijn maar ik ben geen moeilijke eter en er zal daar wel genoeg fruit en groente zijn, denk ik.”

Ik denk dat deze reis mijn leven op een positieve manier zal veranderen

Andy, Sarah en de andere vrijwilligers die meegaan, verblijven eerst vier dagen in Katmandu in een noodopvangcentrum en gaan daarna naar Pashtali waar ze acht dagen het werk van CWIN zullen ontdekken in een meisjesopvangcentrum dat op lange termijn werkt en gericht is op een resocialisatie, reïntegratie en opleiding van deze meisjes. De laatste twee weken van het project verblijft het reisgezelschap in een dorp in Dolakha. Daar zijn er twee initiatieven waarbij hun rol vooral zal zijn het deelnemen aan het dagelijkse leven van de kinderen, kinderanimatie opzetten en eraan meehelpen en ook hun kennis en begrip vergroten inzake relaties tussen Noord en Zuid. “Het wordt een culturele uitwisseling die waarschijnlijk ook op ons een grote impact zal hebben maar ons ook inzicht zal geven in verschillende situaties“, let Andy uit.

Financiële eisen

“Voor we uitgekozen werden om deel te nemen aan dit project, werden Sarah en ik gescreend zowel in België als in Nepal. Financieel is het niet evident om als vader en dochter te gaan, want hoewel Sarah nog een kind is worden aan haar dezelfde financiële eisen gesteld als aan mij. De vliegtuigtickets heb ik volledig zelf betaald en daarnaast ook nog het inschrijvingsgeld van 400 euro per persoon en 300 euro per persoon voor het verblijf in de gezinnen. Daarnaast vragen ze ook om de childworkers en de drie centra financieel te steunen met zo’n 1.600 euro. Al de rest heb ik zelf betaald maar voor die 1.600 euro zoek ik mensen die een gift, hoe klein of groot ook, willen doen. Het geld wordt integraal bezorgd aan de centra in Nepal en ik kan een ontvangstbewijs bezorgen.”

Op school geloofden ze me eerst niet toen ik het vertelde, maar nu kijkt iedereen wel al uit naar de verhalen achteraf“, aldus Sarah. “Ik denk dat deze reis mijn leven op een positieve manier zal veranderen.”

Wie Andy en Sarah wil helpen om de centra in Nepal de nodige steun te geven kan dit doen via een gift op rekening BE81 7310 1758 1324 met de vermelding ‘Andy Vermaut Project Nepal’. Mocht deze fondsenwerving meer opleveren dan het bedrag van 1.600 euro, dan wordt het overschot volledig overgemaakt naar Quinoa’s rekening voor de fondsenwerving voor CWIN.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier