Amber Verhaeghe van OCMW Brugge wint de VuurVogel Award: “Passie om te strijden tegen armoede”

De vijf genomineerden en juryleden van de VuurVogel Award, met tweede van rechts de winnares Amber Verhaeghe. © Wieder
Stefan Vankerkhoven

Amber Verhaeghe van OCMW Brugge is de winnaar van de VuurVogel Award van de vzw Wieder. Deze prijs eert sociaal werkers die met ongeëvenaarde passie grondrechten omarmen en onvermoeibaar strijden tegen armoede.

Uniek aan de VuurVogel Award is dat de nominaties afkomstig zijn van degenen die het meest geraakt worden door hun werk – de kwetsbare burgers zelf. “Samen met hen hebben we gezocht naar sociaal werkers die echt het verschil maken”, vertelt Pascale Cockhuyt van de organiserende vzw Wieder, een Brugse vereniging die kansarmen een stem geeft.

“We bekronen Bruggelingen die niet alleen vechten tegen onrecht, maar die als ware helden met een onverzettelijke passie zich voor de volle 110 procent inzetten voor grondrechten en de strijd tegen armoede.”

Vijf genomineerden

De genomineerden voor de VuurVogel Award 2024 waren Nele Lombaerts van Mama’s Start, Patrick Anthone van Buurtwerk Sint-Pieters, Amber Verhaeghe van OCMW Brugge, Els Michiels van Timeout Wasabi en Bonny Okeba van OverKop Oostkust.

“Ze verdienen allen lof voor hun onschatbare bijdrage aan onze gemeenschap en voor hun vaak onzichtbare heldendaden. Maar, zoals bij elke wedstrijd, kan er slechts één winnaar zijn”, vervolgt Pascale Cockhuyt.

Online stemming

Om de keuze te maken, werd een online stemming georganiseerd. “De respons overtrof onze stoutste verwachtingen. We ontvingen maar liefst 1237 stemmen, waarvan er 777 geldig werden verklaard. Dit zegt niet alleen iets over hoe cruciaal sterk sociaal werk is, maar vooral dat het van onschatbare waarde is in onze stad. Brugge leeft écht op het ritme van haar burgers”, aldus de woordvoerder van de vzw Wieder, waar armen het woord nemen.

Volgens de jury verdient Amber Verhaeghe de titel vanwege haar ongelofelijk warme hart en haar kracht als verbinder: “Ze schuwt niet om kritisch naar de wereld om haar heen te kijken, maar durft ook haar eigen kwetsbaarheid te tonen. Ze is altijd bereid om de extra mijl te gaan, ze ademt sociaal werk uit en ze is gepokt en gemazzeld in de presentie theorie.”

Rechtenbenadering

“Wat Amber Verhaeghe werkelijk onderscheidt, is haar aanpak: ze werkt niet over mensen, maar samen met hen, en benadrukt steevast het belang van gelijkwaardigheid. Haar sterk geloof in een rechtenbenadering maakt haar een ware VuurVogel tussen de mensen. Het is precies deze combinatie van eigenschappen die haar de ideale winnaar maakt voor de VuurVogel Award”, aldus Pascale Cockhuyt.

Info: www.vzwwiederbrugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier