Alternatieve benamingen voor Sint-Amandstraat komen aan bod op gemeenteraad: “De ‘Rubberstraat’ lijkt ons geen goed idee”

De Sint-Amandsstraat moet een nieuwe naam krijgen. © WMe
Redactie KW

Niet iedereen is even tevreden met de nieuwe suggesties voor straatnamen in Tielt. Door de nakende fusie met Meulebeke dient onder meer de Sint-Amandstraat van naam te veranderen. Onder meer de ‘Rubberstraat’ behoort tot de keuzemogelijkheden, maar volgens oppositieraadslid Roos Baert (N-VA/Open Vld) zijn de meningen daarover verdeeld. “Daar hebben ze nu al een lachwekkende bijnaam voor.”

Zesentwintig straten in Tielt en Meulebeke, die een gelijkaardige tegenhanger hebben in de andere gemeente, ondergaan straks een wijziging. Welke straten er wel of niet moeten veranderen van naam is onder meer gebaseerd op de inwonersaantallen en economische activiteit. Eind 2023 kregen inwoners van straten die moeten veranderen daar een brief over in de bus en konden ze zelf suggesties voor de nieuwe naam formuleren. Onder meer in de Tieltse Sint-Amandstraat gebeurde dat. Die input werd dan aangevuld met suggesties van de Heemkundige Kring van Tielt, waarna er vier keuzemogelijkheden over bleven. Daar kunnen de bewoners dan uit kiezen.

“De bewoners van de Sint-Amandstraat waren vragende partij voor een eenvoudige naam, die makkelijk te schrijven zou zijn”, stak Roos Baert (N-VA/Open Vld) van wal tijdens de gemeenteraad donderdag. “Zelf hadden ze in december onder meer de Beekstraat naar voor geschoven als voorstel, maar dat werd niet weerhouden. In de plaats daarvan krijgen de inwoners nu de keuze tussen de Maerlestraat , de Krommendijkstraat, de Dinnewethstraat en de Rubberstraat. Die laatste naam is de makkelijkste van de vier, maar heeft nu al een lachwekkende bijnaam.” Die opmerking kon donderdag bij haar collega-gemeenteraadsleden alvast op wat gegniffel rekenen. Hoe die bijnaam luidde hoefde het raadslid niet eens te specifiëren. “Het maakt de keuze voor de bewoners er niet eenvoudiger op. Waarom werd het voorstel van de Beekstraat niet weerhouden?”

Algemeen directeur Hendrik Vandenbruwane legde uit dat alle suggesties van burgers naar de heemkundige kring en de cultuurraad zijn gegaan. “Zij vulden die aan met eigen voorstellen en maakten een lijst met keuzemogelijkheden, die dan richting de stuurgroep gestuurd werd. De stuurgroep heeft die mogelijkheden overgenomen.” Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) benadrukte dan weer dat het om een lopende procedure ging en dat het niet aangewezen is om die nu nog bij te sturen. “Er zijn veel mensen en evenveel ideeën, maar er moet uiteindelijk een keuze gemaakt worden. En er kan maar één straatnaam gekozen worden.”

Te algemeen?

Heemkundige Kring De Roede van Tielt laat weten dat ze louter een adviserende taak hebben en dat zij niet het laatste woord hebben. “Naast de Beekstraat hebben we ook veel andere voorstellen gekregen. De Rubberstraat is voor alle duidelijkheid geen suggestie van ons”, klinkt het. “Bij elk voorstel houden we rekening met eenvoud, maar ook met originaliteit. Algemene benamingen, zoals een Hoogstraat, Beekstraat of Nieuwstraat, dienen we volgens de richtlijnen te mijden, omdat de kans groot is dat die ook in andere gemeenten voorkomen. En dat kan dan weer problemen opleveren bij toekomstige fusies.”

Namen met een verhaal

Dus is het een kwestie van unieke namen te vinden, liefst met een verhaal achter. “Zo verwijst de Maerlestraat naar de oude benaming voor de Bosakkerstraat tussen Tielt en Marialoop. En de Sint-Amandstraat loopt ook deels richting Marialoop. In de Krommendijkstraat vinden we dan weer het bochtige karakter van de weg terug. De Dinnewethstraat verwijst naar Marie-José Dinneweth, de dochter van de stichter van brouwerij Den Arend in de Sint-Amandstraat. Zij trouwde met Sylvain Maes, die de grondlegger was van Latexco. Ook de Latexstraat was trouwens een voorstel. Al werd die naam niet weerhouden.”

De bewoners van de Sint-Amandstraat zelf reageerden liever niet. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier