Als West-Vlamingen trouwen, dan mag dat wat kosten: niemand spendeert zoveel aan huwelijken als wij
Cateraars, bloemisten en fotografen zetten zich maar beter schrap, want dé trouwmaand bij uitstek staat voor de deur. Hoe al die tortelduifjes hun liefde precies vieren en – belangrijker – hoeveel centen daaraan worden gespendeerd, varieert sterk per provincie. Wat blijkt? West-Vlamingen tasten het diepst in het buidel: zowel het trouwkoppel zelf áls de gasten.
Nergens in Vlaanderen geven mensen zoveel uit aan hun trouwfeest als bij ons. Anno 2024 spendeert de gemiddelde West-Vlaming 16.276 euro aan een huwelijksfeest met zo’n 100 genodigden. Dat is een dikke duizend euro meer dan het Vlaamse gemiddelde. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van eventbureau Salino.
De gemiddelde West-Vlaming spendeert 16.276 euro aan een trouwfeest
“Eigenlijk is het simpel: West-Vlamingen hechten veel aandacht aan de belangrijke momenten in het leven, en daar hoort – zoals het echte bourgondiërs betaamt – veel eten en drank bij”, klinkt het bij feestzaaluitbater Gregory Van Wonterghem uit Kuurne. En hij kan het weten, want zijn Huis Van Wonterghem verzorgt de catering van huwelijksfeesten in West-Vlaanderen én andere provincies.
(lees verder onder de foto)
“En we merken écht een verschil. West-Vlamingen hebben graag al hun gasten er een hele dag bij, terwijl mensen uit andere provincies vaker opsplitsen: een deel voor het diner, en een deel pas vanaf het dessert voor het avondfeest. West-Vlamingen willen bijna altijd een repasse (een tweede portie, red.) bij het hoofdgerecht en ze betalen steevast een forfait om de hele avond lang all-in dranken – ook zware bieren – te kunnen serveren. Buiten onze provincie gebeurt dat allemaal minder. Het is gewoon heel typerend, we zien dezelfde filosofie terug bij rouwmaaltijden: bij ons is dat echt een menu, elders spreken ze over een koffietafel met een taartje en misschien een belegde pistolet”, weet Gregory.
Sociale media
Marlies Maddens van huwelijksbureau Dame Blanche uit Beveren (Roeselare) merkt dat ook. “West-Vlamingen willen altijd dat het in orde is, niemand mag met honger naar huis. Aan goeie muziek wordt ook best veel geld uitgegeven, want dat maakt of kraakt je feestje. Toch verbazen deze cijfers mij: 16.000 euro is eigenlijk écht niet veel, als je bedenkt hoeveel bijvoorbeeld een restaurantbezoek tegenwoordig kost.”
(lees verder onder de foto)
Onze provinciegenoten geven dus maar al te graag een extra spaarcentje uit aan spijs en drank, dat is duidelijk. Waarop er dan wél vaker bespaard wordt? “Op grafisch ontwerp en extra randanimatie, zoals een photobooth”, aldus de weddingplanner. Gregory Van Wonterghem vult aan: “Ook op de zogenaamde voorreceptie. Daarop worden traditiegetrouw voornamelijk verre kennissen en vrienden van de ouders uitgenodigd. Als zij die niet betalen, wordt die gewoon geschrapt.”
West-Vlaamse genodigden steken gemiddeld 69 euro per persoon in een enveloppe
Dat mensen meer geld uitgeven aan trouwfeesten, ligt volgens de Brugse huwelijksfotografe Thalia Deblaere ook aan… sociale media. “Er is veel meer oog voor details dan vroeger. Een indrukwekkende locatie, gepersonaliseerde aankleding, uniek entertainment… en ook een goeie fotograaf. Er wordt verwacht dat je na je feest flink kan uitpakken op sociale media, en de lat ligt tegenwoordig best hoog.”
Dikste enveloppes
Aan een huwelijksfeest hangt dus een stevig prijskaartje vast, maar gelukkig krijg je daar als kersvers echtpaar ook veel voor in ruil. Gemiddeld steken West-Vlaamse genodigden 69 euro per persoon in een enveloppe, opnieuw het hoogste bedrag in Vlaanderen. In Limburg – de andere kant van de ranking – spenderen gasten slechts 44 euro per persoon aan een trouwcadeau.
(lees verder onder de foto)
“Het is een ongeschreven etiquetteregel dat je met je cadeau bij benadering compenseert wat het koppel aan jou besteedt voor eten en drank. Logisch dus dat dit bedrag hoger ligt in onze provincie”, verklaart Gregory Van Wonterghem.
Toch is dit eerder een vrije richtlijn, vindt weddingplanner Marlies. “Als er een rekeningnummer op de uitnodiging staat, zijn er effectief gasten die eerst naar het feest komen en dan later een bedrag overschrijven op basis van wat ze voorgeschoteld kregen. Maar dat vind ik niet correct. Je geeft een cadeau aan het koppel om ze te feliciteren met hun huwelijk, je betaalt niet voor wat je krijgt.”
Maar… We trouwen wel steeds minder
West-Vlamingen geven dan wel het meest uit aan een huwelijk, dat betekent niet dat we het meest trouwlustige volk zijn. Volgens de meest recente cijfers op Statbel, het Belgische statistiekbureau, stapten in 2022 nog 4.506 West-Vlaamse koppels in het huwelijksbootje.
Dat zijn er liefst 7 procent minder dan tien jaar geleden en amper 2 procent meer dan in 2002. En dat terwijl het aantal huwelijken in ons land wel respectievelijk 4 en 8 procent is gestegen in tien en twintig jaar tijd.
Van die 4.506 huwelijken in onze provincie waren er 97 procent tussen een man en een vrouw, daarnaast werden er 155 huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht voltrokken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier