Alles in het teken van het spoor bij immersieve tentoonstelling van Lijssenthoek Military Cemetery

Poperinge - Vergeten Spoor - Loes Vandromme, Sabien Lahaye Battheu, Karel Vandewynckel, Klaas Verbeke, Sven Verhaeghe, Christof Dejaegher en Ben Desmyter (Foto MD) © MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Bij het bezoekerscentrum van Lijssenthoek Military Cemetery langs de Boescheepseweg kan je voortaan het verhaal van het ‘Vergeten Spoor’ beleven, een immersieve tentoonstelling.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Poperingse landschap dooraderd met spoorlijnen, in totaal meer dan 160 kilometer. ‘Vergeten Spoor’ brengt dit treinverhaal tot leven. In de grastazone bij het bezoekerscentrum werd een nieuwe presentatieruimte gebouwd. “Onze centrale blikvanger is een zes meter lang historisch diorama, het vertrekpunt voor een filmische treintrip van de Poperingse kunstenaar Sven Verhaeghe en een beklijvende soundtrack van gewezen Poperingenaar David Poltrock, gekend van Hooverphonic en De Mens”, zegt Annemie Morisse, projectcoördinator van de Cel WOI van de stad Poperinge.

300.000 soldaten

Lijssenthoek was tijdens WO I de grootste hospitaalsite van Flanders Fields, strategisch gelegen langs het treintraject Poperinge-Hazebrouck. De halte Remy Siding – vandaag de Frans Vlaanderenweg – was een stopplaats voor de ambulancetreinen. Het treingegeven is onlosmakelijk verbonden met deze site. In totaal werden hier meer dan 300.000 soldaten aan- en afgevoerd. 3% van hen haalde het niet. Zij rusten op de begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery.

Gebouw

“De annex van het bezoekerscentrum bestaat uit een nieuw gebouw van 41 m². Centraal staat een zes meter lange tafel met hierop de historisch-waarheidsgetrouwe maquette van het station van Poperinge tijdens WO I, aangevuld met een smalspoor-setting. De maquette is gebaseerd op foto’s en kaartmateriaal uit de archieven van o.a. het Britse Imperial War Museum. De wanden en het plafond van het gebouw zijn voorzien van akoestische panelen. De wanden zijn voorzien van prints van een spoorlijnkaart uit mei 1917 en een iconische Imperial War Museum-foto, genomen september 1917: Britse en Nieuw-Zeelandse troepen komen aan in het station van Poperinge. De andere wand toont de skyline van Poperinge”, vertelt Toerismeschepen Klaas Verbeke (CD&V).

10.000 uren werk

“Een wand is blanco. Dit is de projectiewand voor de film. Architect Karel Vandewynckel ontwierp het gebouw. Zijn vader Luc was de architect van het bezoekerscentrum, geopend in september 2012. De totale investering (gebouw en inrichting) bedraagt 455.000 euro – waarvan 177.000 euro subsidie. De treinmaquette is uitgewerkt op schaal 1/76. Dit komt overeen met 425 meter, net genoeg om een stationsemplacement na te bouwen. Alle gebouwen in de maquette zijn unieke exemplaren, dus niet gemaakt aan de hand van bouwpakketten. De locomotieven en de rijtuigen zijn van Britse makelij, aangeleverd door verschillende fabrikanten. Het diorama telt meer dan zeshonderd figurines. De beeldjes zijn een voor een in elkaar gezet en met de hand geschilderd. Modelspoorclub Pacific heeft zesduizend uren gewerkt aan de oorspronkelijke maquette. De restauratie-update die de voorbije maanden werd uitgevoerd, nam nog eens duizend uren in beslag. Naar aanleiding van deze nieuwe tentoonstelling werd de maquette grondig gerestaureerd. Sommige onderdelen waren niet meer in de handel te verkrijgen en zijn 3D geprint”, zegt schepen Verbeke nog.

De openingsuren van Vergeten Spoor lopen gelijk met die van het Bezoekerscentrum: 9:00 -18:00 uur, gratis toegang. De bijhorende publicatie ‘Groote Beweging’ is te verkrijgen in het automaat (Bezoekerscentrum) en bij Toerisme Poperinge, Grote Markt 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier