Alexander (42) en Gianni (41) zijn eerste gemeenschapswachten van Izegem: “Niet de bedoeling om er een heksenjacht van te maken”
Sinds kort zijn er in het Izegemse straatbeeld twee gemeenschapswachten te spotten. Alexander Kins en Gianni Verstraete werken mee aan een veilige en nette stad en vormen een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners. Wat zullen ze precies doen en wat betekent dat voor de burger? En wanneer krijg je mogelijk een GAS-boete? “De controle zal merkbaar stijgen.”
De stad Izegem beschikt over een zevental wijkagenten die bij problemen de burger te hulp schieten. “Maar we merkten al langer dat zij overbevraagd zijn met zaken die we perfect door een gemeenschapswacht kunnen laten doen”, zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA). “Gemeenschapswachten zijn voor ons de ogen en oren van de stad op straat. Ze steken hun voelsprieten uit, zijn dagelijks aanwezig in het straatbeeld en kunnen zo heel snel zaken signaleren. Ze staan klaar om vragen te beantwoorden, bewoners te informeren en meldingen door te geven.”
Maar wat doen gemeenschapswachten nu precies? “Ze spelen een belangrijke rol in de openbare veiligheid en het vermijden van overlast”, weet de burgemeester. “Dat kan over heel verschillende zaken gaan. Denk maar aan het te vroeg of foutief aanbieden van huisvuil, maar ook het verkeerd gebruik van openbare vuilnisbakken, de netheid van het voetpad voor de woning, achtergelaten fietsen of zwerfvuil.”
Mooie uitdaging
De stad zocht en vond met diensthoofd Alexander Kins (42) uit Rumbeke en Gianni Verstraete (41) uit Ardooie twee gemeenschapswachten die al wat ervaring in het vak hebben. “We werkten respectievelijk al drie en één jaar als gemeenschapswacht in Roeselare”, zegt Alexander. “We vonden het een mooie uitdaging om in Izegem mee aan de wieg van zo’n dienst te staan en die mee verder uit te bouwen, maar dan uiteraard nog beter dan bij onze vorige werkgever”, knipoogt hij. “De nadruk ligt voor ons altijd eerst op het bewustmaken van inwoners. We spreken burgers aan en wijzen hen op de mogelijke gevolgen van hun gedrag. Denk maar aan iemand die een sigarettenpeuk laat vallen, hangjongeren die voor overlast zorgen of een geval van vandalisme.”
“We gaan eerst en vooral in gesprek met de mensen en merken dat dit al heel wat zorgen wegneemt”
Alexander en Gianni zullen ook vaststellingen rond parkeren kunnen doen. “Het gaat niet om de controle van een parkeerticketje”, verzekeren ze. “Dat blijft een extern parkeerbedrijf in Izegem doen. We kunnen wel tussenkomen bij inbreuken op stilstaan en parkeren.”
In het ergste geval zullen inwoners een GAS-boete kunnen krijgen. “Maar dat gebeurt pas bij hardnekkig wangedrag”, sust Gianni. “De bedoeling is net dat we helpen vermijden dat mensen boetes krijgen. We maken er zeker geen heksenjacht van. We zijn geen politieagenten, sensibiliseren eerst en vaak komen we na twee weken terug om te kijken of er iets aan een bepaalde situatie is gedaan. Op die manier bouw je ook een band met de burger op.”
Veel kunnen observeren
Het duo is nu al twee weken in alle luwte aan de slag in Izegem. “We hebben al veel kunnen observeren, wat niet onbelangrijk is”, zegt Alexander. “We zijn bijna door iedere straat gefietst en al hier en daar in actie gekomen. De meeste tussenkomsten? Die gaan over zwerfvuil, sluikstorten en overlast. We gaan eerst en vooral in gesprek met de mensen en merken dat dit al heel wat zorgen wegneemt. Soms volstaat het ook eens goed naar iemand te luisteren. Vaak gaat het om misverstanden of een verkeerde communicatie. In het beste geval kunnen we de nodige info over iets geven en anders kunnen we doorverwijzen naar een bevoegde stadsdienst of de politie.”
De heren rekenen ook graag op medewerking van de inwoners. “We zullen uiteraard zichtbaar zijn in het straatbeeld, te herkennen aan onze paarse outfit, maar wie iets ziet dat niet in orde is, kan dat ook steeds melden op meldingen.izegem.be”, geeft Gianni nog mee.
De stad betaalt een jaarlijkse werkingskost van 120.000 euro voor de gemeenschapswachten. Of er nog meer mensen aangeworven worden is nog geen uitgemaakte zaak. “Dat zal een beslissing voor de volgende bestuursploeg na de verkiezingen zijn. Mochten wij dan terug aan het stuur zitten, dan zou ik dat graag doen”, aldus Bert Maertens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier