Alain en Frederic voor tweede maal Belgisch Kampioen Leeuwentoren

Frederique Ryckebosh en Alain Dewitte denken al een derde titel. © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Het Menense duo Alain Dewitte (55) en Frederic Ryckebosch (48) is voor de tweede keer Belgisch kampioen Leeuwentoren geworden. Het spel ontstond pas in 2017, en is een hersenspinsel van de Ieperse leerkracht Stefaan Vanoplynes.

In de zomer van 2017 bedacht Stefaan Vanoplynes, een leerkracht van het zesde leerjaar uit Ieper, een spel die buiten en met houten blokken gespeeld moest worden. Als gezelschapsspelletjesfanaat zocht hij iets een tussen een mix van Kubb en petanque. Hij doopte het ‘Leeuwentoren’, omdat het gebaseerd was op de Leeuwentoren van de Ieperse vestingen.

Al snel werden er Belgische kampioenschappen georganiseerd. Na slechts vier jaar telt Menen een duo kampioenen, Alain Dewitte (55) en Frederic Ryckebosch (48), die voor de tweede keer de titel pakten. “We werken samen en de schoonbroer van uitvinder Stefaan werkt ook bij ons”, legt het duo uit.

Volgend jaar zullen onze kampioenen er zeker terug bij zijn.”We zijn wel verplicht, we moeten onze titel verdedigen he!

“Een paar jaar geleden introduceerde hij ons in dit nieuwe spel en we waren onmiddellijk verkocht”, zegt Alain. De twee vrienden participeerden in 2021 al aan het Belgische Leeuwentoren toernooi en niet zonder gevolg. “Ons duo team heette ‘Smetvrees’, een ludieke knipoog naar corona, en we werden verrassend winnaar van dit gebeuren. Er deden vorig jaar 48 ploegen mee, bestaande tussen twee en zes spelers”, aldus Frederic.

Sfeercafé St.-Christophe

Dit jaar vond het Belgische Kampioenschap Leeuwentoren opnieuw plaats in sfeercafé St.-Christophe in Ieper. “Er schreven zich maar liefst 60 ploegen in, goed voor 192 spelers. In de eerste twee weken van juli waren er de voorrondes. En op 16 juli begon de grote finale, en we waren er opnieuw bij”, lacht Frederic. Ons duo was er niet alleen bij maar ze wonnen opnieuw met verve het hele tornooi. “Het was nochtans moeilijker dan verleden jaar. Er kwamen ook een paar kubb-specialisten af die dachten dat dit hetzelfde zou zijn maar wij bewezen hun ongelijk”, lacht Alain.

Leeuwentoren is een leuke aanwinst bij de ‘outdoorspellen’. Het spel heeft zijn naam te danken aan de Leeuwentoren die je nog steeds kan bezoeken op de Ieperse vestingen. De naam verwijst naar de kracht en de stevigheid van de constructie. “Wat begon als een idee, kreeg ondertussen al een logo en is beschermd op merknaam. Het spel wordt alsmaar populairder, wat een goede zaak is”, zegt Alain.

Er kwamen ook een paar Kubb-specialisten af die dachten dat dit hetzelfde zou zijn maar wij bewezen hun ongelijk

Door de eenvoudige en duidelijke spelregels is het heel vlot aan te leren. Een toernooi is ook een hele familie gebeurtenis”, aldus Alain. Volgend jaar zullen onze kampioenen er zeker terug bij zijn.”We zijn wel verplicht, we moeten onze titel verdedigen. Maar je zal ons niet moeten overhalen hoor, we staan nu al te popelen”, lacht Frederic.

Het houten spel ‘Leeuwentoren’ lijkt op het eerste zicht wat op kubb, maar hanteert heel andere spelregels.
Het houten spel ‘Leeuwentoren’ lijkt op het eerste zicht wat op kubb, maar hanteert heel andere spelregels. © leeuwentoren.be

Spel Leeuwentoren

Leeuwentoren is een spel toegankelijk voor jong en oud waar het hedendaagse spelelement in betrokken is, gecombineerd met de authentieke charmes van petanque om met houten beuken bollen te gooien. “Het is een leuk en mooi uitgewerkt ‘outdoor-spel’. De speler of het team dat aan de beurt is neemt de 6 ballen en bepaalt hoe hij zal spelen. Hierbij heb je de keuze tussen ‘verdedigen en aanvallen’. Bij het verdedigen neem je de 6 ballen en werp je deze van achter je eigen leeuwentoren naar de ‘soldaten’ van de tegenstander. Bij een ‘aanval’ werp je met 4 ballen, maar mag je voor je leeuwentoren staan. Tevens mag je ook een van je eerder omver geworpen soldaten terug plaatsen. Lukt het om in je beurt soldaten bij de tegenstander omver te werpen, dan mag je per 2 omver geworpen soldaten en eigen soldaat terugplaatsen. Het eigenlijke doel is om in eerste instantie alle soldaten van de tegenstander omver te werpen. Lukt dit, dan moet je ‘De Leeuw’ nog volledig van de Leeuwentoren gooien. De speler die hier in slaagt, wint dit spel. (Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier