Al 47 Brusselse coronapatiënten in West-Vlaamse ziekenhuizen opgevangen
De verschillende ziekenhuizen in West-Vlaanderen hebben tussen 1 en 28 oktober al 47 coronapatiënten uit Brusselse ziekenhuizen opgevangen. Dat blijkt uit de update van de ziekenhuistransfers van de FOD Volksgezondheid en Sciensano. Luikse coronapatiënten werden nog niet naar West-Vlaanderen overgebracht. Wel werd voor het eerst beroep gedaan op buitenlandse ziekenhuizen om Belgische patiënten te verzorgen.
Met ruim 1.000 coronapatiënten op de diensten intensieve zorgen wordt de situatie in de Belgische ziekenhuizen almaar precairder. Zeker in Brussel en Luik schurken de ziekenhuizen dichter en dichter aan bij hun maximale zorgcapaciteit. De FOD Volksgezondheid werkte daarom in samenspraak met de ziekenhuizen een spreidingsplan voor patiënten uit.
Het spreidingsplan maakt het mogelijk om patiënten te transfereren naar andere ziekenhuizen die wel nog bedden beschikbaar hebben. Vaak regelt het ziekenhuis die transfer zelf binnen het eigen netwerk of de eigen provincie. Maar ziekenhuizen kunnen ook een transfer buiten de provinciegrenzen aanvragen. Het Patient Evacuation Coordination Centre, kortweg PECC, regelt in deze coronacrisis dat spreiden van patiënten.
47 Brusselaars in West-Vlaanderen
De West-Vlaamse ziekenhuizen vingen sinds begin oktober al 47 patiënten uit de 19 Brusselse gemeenten op. Enkel in Oost-Vlaanderen konden totnutoe meer Brusselse coronapatiënten terecht. De ziekenhuizen in onze buurprovincie stelden intussen 54 bedden beschikbaar voor Brusselaars. Dat blijkt uit de cijfers van de FOD Volksgezondheid en Sciensano. De ziekenhuistransfers worden sinds deze week publiek gemaakt en houden rekening met het aantal transfers tussen 1 en 28 oktober.
Ook elders in Vlaanderen werden verschillende Brusselse patiënten terecht. Zo ving de provincie Antwerpen 35 Brusselaars met corona op, Vlaams-Brabant 27 patiënten en Limburg 18 mensen uit Brusselse ziekenhuizen.
Luikenaars naar Duitsland
Vanuit de zwaar getroffen provincie Luik werden tot en met 28 oktober nog geen coronapatiënten naar West-Vlaanderen overgebracht. Wel was er deze week voor het eerst internationaal patiëntentransport. Vier Luikenaars konden op 28 oktober in Duitse ziekenhuizen terecht. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) sprak daarover donderdag al zijn grote dankbaarheid uit.
Verder vingen vooral de provincies Limburg (23), Vlaams-Brabant (12) en Antwerpen (11) Luikse coronapatiënten op. De rest van de in totaal reeds 547 ziekenhuistransfers vonden binnen de eigen ziekenhuisnetwerken of eigen provinciegrenzen plaats.
Extra ziekenhuiscapaciteit
Donderdagmiddag werd ook duidelijk dat er wordt gewerkt aan een Plan B, waarbij 300 ziekenhuisbedden op een ‘tussenafdeling’ worden gecreëerd. Daar kunnen mensen die niet de zware beademingsmachines nodig hebben van de intensive care-afdeling, maar toch ook meer zorgen nodig hebben dan de gewone verpleging terecht.
Het comité Hospital & Transport Surge Capacity heeft intussen de algemene en universitaire ziekenhuizen gevraagd om tegen 2 november op te schalen naar fase 2A. Daarnaast werd ook gevraagd om de gewone, niet-dringende zorg uit te stellen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier