Zo ziet Plan B eruit voor de ziekenhuizen: 300 extra bedden op ‘tussenafdelingen’

De Belgische ziekenhuizen hebben donderdagochtend een brief gekregen waarin ze gevraagd worden extra capaciteit te creëren. Dat bericht De Standaard en het nieuws wordt ook bevestigd aan Belga door Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro.

© belga

“We mikken op een 300-tal bedden voor het hele land. Die zijn bedoeld voor patiënten die niet de zware beademingsmachines nodig hebben van de intensive care-afdeling, maar toch ook meer zorgen nodig hebben dan de gewone verpleging. Het is een tussenvorm op het vlak van verpleging die is ingegeven door de hoge cijfers van ziekenhuisopnames”, aldus Margot Cloet.

“Het betekent dat er 300 nieuwe bedden vrijkomen voor mensen die wel nood hebben aan de zware respiratormachines”, zegt Marc Geboers, directeur algemene ziekenhuizen Zorgnet-Icuro. “De mensen die niet zo’n zware zuurstofmachines nodig hebben, kunnen we dan naar een andere plaats in het ziekenhuis overbrengen om ze daar de nodige zorg te bieden.”

Ethische principes

Margot Cloet wijst er voorts op dat in de brief aan de Belgische ziekenhuizen ook aangedrongen wordt om de richtlijnen voor de behandeling van patiënten te volgen die al in de eerste golf was opgesteld. Het gaat om de ethische principes die dienen toegepast te worden bij de behandelingsprioriteiten van ziekenhuispatiënten.

“Die richtlijnen zijn opgesteld voor de intensivisten en zorgen ervoor dat elke patiënt op zijn niveau de behandeling krijgt die hij nodig heeft. Ook de patiënten die minder gunstige prognoses hebben, krijgen zo nog de nodige ondersteuning”, aldus Marc Geboers.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.