Al 22 West-Vlaamse gemeenten gebruiken UiTPAS: “Belangrijk voor mensen in kansarmoede”
Het voorbije jaar sloten vijf gemeenten in de Westhoek zich aan bij de UiTPAS, de spaar- en voordeelkaart voor tal van ontspannings- en vrijetijdsactiviteiten. In totaal zijn er nu 22 gemeenten in West-Vlaanderen die gebruikmaken van de kaart. “Heel belangrijk”, oppert Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V). “Zo geven we ook aan mensen in kansarmoede een betaalbaar vrijetijdsaanbod.”
Het merendeel van de UiTPAS-gemeenten in West-Vlaanderen bevinden zich in het zuiden van de provincie. Maar met nu ook een uitbreiding in de Westhoek, waar Lo–Reninge, Heuvelland, Langemark-Poelkapelle, Mesen en Vleteren zich in 2020 aansloten, mag de spaar- en voordeelkaart wel degelijk een West-Vlaams succes worden genoemd. “Op een totaal van 55 deelnemende gemeenten en steden in Vlaanderen zijn er 22 West-Vlaams”, zegt Brecht Warnez, Vlaams Parlementslid voor CD&V. Hij vroeg recent de cijfers op bij minister-president Jan Jambon (N-VA).
De UiTPAS is eigenlijk een kaart waarmee de lokale besturen cultuur en ontspanning dichtbij stimuleren en biedt zowel spaar- als kortingsmogelijkheden. “De UiTPAS is ook heel belangrijk voor mensen in kansarmoede”, aldus Brecht Warnez nog. “Ze biedt die mensen een betaalbaar vrijetijdsaanbod, dicht bij huis aan. Zonder te stigmatiseren, want de kaart ziet er helemaal hetzelfde uit als de reguliere UiTPAS die voor iedereen beschikbaar is.”
De spaar- en voordeelkaart is sinds 2015 actief in West-Vlaanderen. Sindsdien maakten ruim 57.000 inwoners er gebruik van. Van de 57.000 UiTPAS-houders is een op de drie iemand in kansarmoede. De Vlaamse regering streeft ernaar om minstens 100 gemeenten en steden de UiTPAS uit te rollen. Volgend jaar maakt Vlaanderen daar 772.700 euro aan subsidies voor vrij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier