Aftellen naar de verkiezingen in Roeselare (3): Leegstand tegengaan met lagere huurprijzen en autoluw centrum in het weekend
In de aanloop naar de verkiezingen op 13 oktober leggen we de lijsttrekkers van de verschillende partijen een ‘heet hangijzer’ voor. Een item dat in Roeselare wel eens voor discussie zorgt. Deze week gaan we dieper in op de leegstand in het stadscentrum. Is die werkelijk zo groot? En vooral, wat is voor de verschillende partijen de oplossing voor een bruisend stadscentrum?
De laatste jaren zijn enkele opvallende winkels uit het stadscentrum verdwenen. Veel van de panden worden snel weer ingenomen, andere zaken blijven langer leegstaan. De perceptie leeft dat er veel leegstand is in het centrum. Iets waar de oppositie graag op inspeelt. Klopt niet helemaal, aldus de meerderheid. Al kan het altijd beter, klinkt het. “Net zoals andere steden lijdt ook Roeselare onder grote ketens die failliet gaan, populaire online-aankopen of de koopkrachtcrisis. Met de stad zetten we reeds jaren continu alle zeilen bij, door gerichte aantrekkingspremies, kwaliteitsvolle evenementen zoals Kerst in RSL en publiciteitscampagnes”, horen we van burgemeester Kris Declercq (CD&V – lijst burgemeester).
Te hoge huurprijzen
“Vele handelaars zien dat ook en zijn er tevreden over. Er is een soort waterbedeffect: zaken gaan weg, maar er komen er ook nieuwe bij door onze acquisitiemanager die gericht nieuwe zaken overtuigt. Bovendien zijn de huurprijzen vaak nog te hoog, wat een gerichte aanpak vergt. Met de Wallenparking, de Stationsparking en de Munt zijn er de laatste tien jaar meer dan 1.000 parkeerplaatsen bijgekomen, met de goedkoopste parkeertarieven van de centrumsteden.”
“Roeselare moet een gezellige stad zijn waar vanalles te beleven valt, maar waar het ook heerlijk verpozen, ontmoeten en spelen is”, vindt Michèle Hostekint (Vooruit). “Een levendig winkelcentrum met een mix van leuke horeca, boetieks en ketens. We richten de winkelstraten opnieuw in tot gezellige, verkeersluwe straten die we minstens op zaterdag en zondag autovrij maken om te shoppen en te genieten, maar zorgen dat het centrum ten allen tijde toegankelijk blijft voor wie minder mobiel is. We ontwikkelen creatieve winkelconcepten en zorgen voor dienstverlening dicht bij de mensen, je moet in het centrum niet alleen een bank(automaat) maar ook een slager of een bakker kunnen vinden. Een Foodhall, co working spaces, aantrekkelijke terrassen en pleintjes en speelmogelijkheid voor kinderen, zorgen dat het centrum ook leeft als de winkels gesloten zijn. We geven de Grote Markt een nieuwe invulling, met meer groen en waarom niet een leuke fontein, waar naast de wekelijkse markt ook plaats is voor kunstevenementen als Montmartre, boeken-, brocante- en andere marktjes. Diverse evenementen lokken niet alleen de Roeselarenaar maar ook de bezoeker naar het centrum en mogen wat ons betreft best wat spannender. Er is niet alleen plaats voor Radio 2 en Bumba, maar ook voor Studio Brussel, kunst en straattheater.”
Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) ziet nog enkele andere problemen. “We moeten Roeselare terug als de inkoopstad in het hart van West-Vlaanderen in de markt zetten. Vroeger hadden we en zeer brede perimeter van waaruit mensen naar onze stad kwamen inkopen doen. Een slecht parkeerbeleid en stijgende onveiligheid hebben gezorgd dat heel wat mensen niet meer naar onze stad komen.”
“We moeten ook onze mensen meer aanmoedigen lokaal te kopen. De stad moet hierin het voortouw nemen. Een gerichte actie naar onze jeugd ‘koop lokaal in plaats van internationaal’ is een actie die ook naar de toekomst vruchten kan dragen. We moeten ook zorgen voor een kwalitatief aanbod van winkels en horeca. Niemand wacht nog op de zoveelste barbier of nachtwinkel. Daarnaast moeten we overbodige regulering aanpakken en starters maximaal begeleiden.”
Het is een kwestie van de troeven uit te spelen, aldus Dieter Carron, lijsttrekker bij N-VA. “Eén van de grootste troeven van Roeselare is de centrale ligging in het midden van West-Vlaanderen. We zitten zeer goed bereikbaar met de wagen en met de trein. We moeten dus zorgen dat we deze troef ook goed uitspelen.”
Trekpleister voor kinderen
“We hebben enkele steden in West-Vlaanderen die veel verblijfstoeristen lokken. Roeselare moet blijven inzetten op Koers, kunst, Rodenbach en ook eens nadenken over een trekpleister voor kinderen en gezinnen, zoals Mechelen Technopolis heeft.
“Als laatste punt moeten we ook eens luisteren waarom de mensen vroeger wel naar Roeselare kwamen en nu niet meer. Roeselare heeft de laatste jaren een imago gekregen van onveilige stad, met veel overlast, drugsproblematiek en te veel migranten. We hebben nood aan een rechtser beleid in onze winkelstad om ons imago terug te verbeteren.”
Concept testen
Het is alvast een thema waar Piet Delrue en Lokaal Liberaal flink op inzetten deze verkiezingen. “Roeselare is groot geworden door de handel. In heelhet land kent men onze koopmansgeest. We willen dit verder blijven uitdragen. Roeselare als dé meest ondernemende stad van Vlaanderen. Met heel concrete acties. Ondernemen en lokale handel is bij Lokaal Liberaal het grootste hoofdstuk van ons programma en dat is geen toeval.”
“Zo willen we onze acquisitiemanager actiever inzetten om te zoeken naar handelaars en retailers die in Roeselare kunnen starten. We gaan op zoek in binnen- en buitenland. Starters krijgen de mogelijkheid om een horecaconcept te testen in een pand van de stad. We willen een shoponthaal inrichten op een centrale plaats. We lanceren ook de RSL Business Days waar alle partners samenkomen voor de promotie van de handel in de binnenstad en de deelgemeenten. We hervormen de vzw centrumstraten en vervangen het lidgeld door een beter werkbare en eerlijker bijdrage. We stellen een raad samen van internationaal gerenommeerde retailexperten. Door verder te investeren in promotie en events en het goedkope parkeerbeleid in de verf te zetten, lokken we bezoekers uit onze regio en ver daarbuiten.”
Afgeplakte vitrines
“Hoewel die nu zoveel mogelijk wordt weggemoffeld met afgeplakte vitrines, is de leegstand er wel degelijk”, stelt Bert Wouter (Groen). “Daarbij moet de druk op de huurprijzen gehouden worden met hoge leegstandstaksen die snel stijgen bij langdurige leegstand. Uitzonderingen moeten echt vermeden worden. Zo zullen eigenaars sneller geneigd zijn hun pand te verhuren aan misschien een lagere prijs, dan dat het leeg blijft staan.”
“Wel kan de stad inzetten op de beleving van de winkelstraat. In het weekend moeten er geen auto’s meer door de Ooststraat. Als je daar nu op zaterdag gaat, kan je er niet naast kijken. Auto’s rijden zich vast tussen de shoppers op zoek naar een parkeerplaatsje dat er niet is. Dat heeft geen enkele zin. Gezellig is het ook niet te noemen. Daar willen we een antwoord op bieden. Op zaterdag en zondag moeten daar geen auto’s meer zijn, en de focus moet op beleving gelegd. Meer groen, meer ruimte, meer ambiance en sfeer.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier