Afgelopen jaar recordcijfers bezoekers en omzet voor ontmoetingscentra Oostende

© Stad Oostende
Redactie KW

De ontmoetingscentra in Oostende deden het goed in 2023. Er waren meer bezoekers en een gestegen omzet, zelfs groter dan voor de pandemie.

2023 was voor de negen ontmoetings- en lokale dienstencentra in de badstad een bijzonder goed jaar. “Uit het seniorenbehoeftenonderzoek blijkt dat de bekendheid en tevredenheid van de ontmoetingscentra verdubbeld is. En we zien dat ook in de cijfers. Het aantal verkochte maaltijden, de nieuwe inschrijvingen en de omzet stijgen”, zegt schepen voor Samenleven Maxim Donck (N-VA). Er werden vorig jaar 89.175 maaltijden gegeten, uiteraard meer dan tijdens de pandemiejaren, maar ook 10.000 meer dan in 2022 (+12 procent) en 20.000 meer dan in 2019. Eind 2023 waren er 5.292 Oostendenaars ingeschreven, een stijging van 73 procent in vergelijking met 2019. En meer bezoekers resulteert in meer omzet.

Voor iedereen

In 2023 was dat 1,506 miljoen euro. In 2022 was dat 1,175 miljoen euro en voor de pandemie (2019) was dat 1,265 miljoen euro.

“Vroeger waren de ontmoetingscentra eigenlijk enkel voor de senioren. Vandaag zijn de oc’s echte wijkcentra en kruispunten in de wijk geworden waarbij we iedereen, ongeacht de leeftijd, betrekken”, verklaart schepen Maxim Donck. “We hebben veel ingezet op communicatie in de wijken en proberen nu ook mensen in eenzaamheid te betrekken en hen naar de ontmoetingscentra te brengen. Dat zal onder meer gebeuren met een reeks extra fietstaxi’s. Deze elektrische fietsen laten toe om minder mobiele mensen naar de oc’s te brengen. Het proefproject in De Ballon, waar we jaarlijks 1.000 ritten doen, werd vorig jaar succesvol uitgebreid naar De Blomme en De Schelpe. Ze doen op een half jaar telkens een 500-tal ritten. Dit voorjaar komen er ook nog fietstaxi’s op de Konterdam, het centrum en Mariakerke zodat tegen eind dit jaar dit in bijna elke wijk gebeurt.” (EFO)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier