Acht gezinnen uit de Ommegangstraat beheren samen een moestuin: “Sociaal contact even belangrijk als de oogst”

© Frank Meurisse
Redactie KW

Naast het sportstadion hebben acht buren uit de Ommegangstraat, die een stukje grond voor een prijsje konden huren, samen een moestuinproject opgezet. En de ervaring leert dat de buren veel van elkaar opsteken, maar ook dat het sociale contact even belangrijk geworden is als de teelt.

Het is Hannes Vanderstraeten die samen met de buren dit project opstartte. “Sinds dit jaar zijn we met acht gezinnen een buurtmoestuin gestart. We huren tegen een vriendelijke prijs een stukje grond van zo’n 450 vierkante met van Koen Bekaert van Bekafun. De moestuin is niet zomaar ontstaan. Drie jaar geleden zijn we begonnen met de oprichting van een buurtcomité in de Ommegangstraat met als doel bewoners van de straat met elkaar in contact te brengen. Daarom organiseren we jaarlijks in de zomer een buurtfeest ‘Ommegangkermis’ in het Krekelpark, op het stukje gras bij de boomhut. Daarvoor doen we een beroep op de subsidie ‘Hart voor je Buurt’ van stad Izegem. Tijdens het laatste buurtfeest passeerde Koen Bekaert toevallig door het park en is even bij ons aan tafel gekomen. Zo kwam ter sprake dat hij de terreinen achter zijn loods zelf gebruikte als moestuin, maar dat hij daar in de toekomst geen tijd meer zou voor hebben. Zo ontstond het idee dat we met een aantal buren de moestuin zouden kunnen overnemen.”

Weekverantwoordelijke

Dat idee, dat ontstaan is tussen pot en pint, werd de weken erna concreet gemaakt. “Omdat niemand onder ons ervaring had met samen moestuinieren zijn we gaan kijken bij de ‘Hark van Noa’ in Wevelgem. Daar hebben we gezien dat je toch best een paar afspraken maakt en het nuttig is om van elkaar te leren. In de moestuin hebben we voor ieder gezin een eigen stukje voorzien om te moestuinieren, maar ongeveer de helft van grond beheren we samen. Daarnaast hebben we ook zes kippen waarvan we de eitjes delen en een aantal fruitbomen en struiken. Iedereen komt zoveel hij wilt, maar één keer per maand is er een werkdag waarop we in de eerste plaats werken op de gemeenschappelijke delen en klusjes uitvoeren zoals de serre poetsen. Elke week is er ook een weekverantwoordelijke die de boel wat in de gaten houdt en kippen te eten geeft.”

“We hebben ook onze eigen slakkenjager”

“In het begin had ik een beetje schrik dat ik misschien achter de mensen hun vodden zou moeten zitten, maar die vrees was volledig onterecht. Iedereen is actief en helpt elkaar. We zijn van verschillende generaties, van een gezin met jonge kinderen tot gepensioneerden met kleinkinderen. Ivan is met pensioen is dagelijks te vinden in de moestuin. We grappen wel eens dat Ivan haast in de moestuin woont, hij is de klusjesman geworden en zette onder andere compostbakken in elkaar. Joep, Raf en Nadine zijn de meest ervaren moestuinierders en staan iedereen bij met raad en daad als het kweken niet wil lukken. Susan kent iets van bomen en onderhoud de fruitbomen. Stefan is onze slakkenjager en beschermt zo onze courgettes en tomaten in de serre van de vernietiging. Bij Manu en Karien en Bruno en Stefanie kan je ook altijd terecht voor hulp. Als iemand op reis is, onderhouden de andere moestuinierders met plezier hun stukje tuin. Elkaar helpen is belangrijk.

Startsubsidie van 300 euro

Het gaat om meer dan groenten, fruit en eieren… “Uiteindelijk is het naast moestuinieren ook vooral de bedoeling om sociaal contact te bevorderen. Als je je buren kent, ontstaan er veel minder snel conflicten en voel je je ook beter in je buurt. Ons buurtcomité groeit ook elk jaar, je merkt dat veel mensen naar verbinding en sociaal contact op zoek zijn. We zouden graag nog meer mensen toelaten, maar daarvoor is de moestuin te klein. Wie dus nog grond over heeft, mag het altijd laten weten… Ook voor onze kinderen is het leuk, wij hebben zelf een kleinere stadstuin, maar terwijl we hier komen werken kunnen de kinderen helpen of spelen in het park. Dit is een uniek project in Izegem, omdat het anders dan de volkstuintjes niet beheerd wordt door het stad. Maar we hebben wel een éénmalige startsubsidie gekregen van 300 euro. Er bestaat immers een subsidie ‘Wild idee voor je buurt’, die je éénmalig kan krijgen als je initiatieven wil nemen in je buurt.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier