Aaron Vanneste van Avanco op in Kamp Waes: “Ik wilde tot het uiterste gaan”
Vanaf zondag zien we in Kamp Waes hoe 15 Vlamingen zich wagen aan de opleiding van de Special Forces, de geheime topeenheid van het Belgisch leger. Eén van hen is Aaron Vanneste (30) uit Aalbeke. Zou hij naast ondernemer, circusartiest en helikopterpiloot ook topmilitair kunnen worden? “Ik had voor dit programma nooit vijf kilometer gelopen.”
Wie in Aalbeke en omstreken de naam van Aaron Vanneste laat vallen, zal waarschijnlijk dezelfde omschrijving krijgen zoals Tom Waes het doet: een ‘speciaal geval’. Aaron begon al vrij vroeg als circusartiest, maar bleek naast acrobatisch talent ook het ondernemerschap in zijn bloed te hebben. Vandaag runt hij Avanco, een avonturenpark en evenementenplek in Aalbeke. Al is de ondernemer op verschillende locaties in het buitenland actief. Hij had vroeger een van de eerste online motowinkels, had ook een firma die zich toespitste op onderhoud en metaalconstructie in de industrie en realiseert ondertussen ook op regelmatige basis vastgoedprojecten.
In Kamp Waes mag hij bewijzen of hij het ook in zich heeft om een lid te worden van de Special Forces. “Ik ben inderdaad wat de underdog, ja”, geeft Aaron al meteen toe. “Een maat had mij afgezet bij de start van het programma en toen hij de andere kandidaten zag, zei hij: het is nog niet te laat om opnieuw in te stappen.” (lacht)
Je sportiviteit en je positieve ingesteldheid, dat is naar verluidt de reden geweest dat je door de selectierondes bent geraakt. Maar ben je wel zo sportief?
“Goh, ik ben niet echt supergoed in één iets, ik ben eerder een soort allround. Maar sportief? Niet echt, nee. (grijnst) Toen ik wist dat ik geselecteerd was, liet ik me begeleiden door de mensen van fitness De Kaai in Kortrijk. Jan, een van de bazen, heeft persoonlijk de begeleiding op zich genomen. Wat zij met mij gedaan hebben in die korte periode… Ik had nog nooit gelopen tot dan, geen vijf kilometer, niks. Nu heb ik wel door dat het echt mijn ding is en dat ik dat graag doe. Voor de rest heb ik wel de nodige beweging dankzij mijn werk, en dus een zekere basisconditie. De combinatie van een goeie basis en goeie genen, gaf de doorslag.”
“Jan was onder de indruk, zei hij zelf. Ik kon maar blijven doorgaan. Mijn limiet zou liggen op blessures, zei hij. Jan kon ze zelfs allemaal voorspellen. Hij gaf me de raad om een kinesist te zoeken. Ik klopte aan bij Olivier Delie, aangeraden door mijn neef die ooit nog bij KVK gevoetbald heeft. Olivier zorgde dat ik leniger werd, dat mijn pezen konden rekken en dat ik kniestabiliteit kreeg. Waanzinnig wat een lichaam aankan. Stel dat ik het kan volhouden, dacht ik, dan is het wel belangrijk dat ik iets van gevechtssporten ken, dus volgde ik kickboksen en MMA. Ik heb echt drie maand mijn best gedaan. Het scheelde veel dat het park intussen in goede handen was, dankzij ongelooflijk goeie medewerkers. Evelien, Joran, Laurent, Dylan, Sander… schrijf ze maar allemaal op. Straffe gasten!”
Je startte dus met veel zelfvertrouwen. Wanneer was dat weg?
“Dat mag ik niet zeggen, geloof ik. (grijnst) Maar laat ons zeggen dat het wel heel heftig was.”
In de eerste aflevering zien we hoe iedereen erg gefocust is, terwijl jij eerder relaxed bent.
“Ik ben ook zo, ik maak me niet snel druk. Ik doe wat ik kan op dat moment. Als dat genoeg is, is dat fantastisch. Is dat niet zo… tja, jammer, maar ik heb mijn best gedaan. Al doe ik altijd wel net iets meer dan mijn best, dat moet ik wel toegeven. Eenmaal ik de klik maak…”
Altijd al die mindset gehad?
“Ik ben heel jong begonnen als ondernemer. Ik begon met optreden op mijn twaalfde en ging daarna workshops geven. In de zomer hield ik me bezig met circus en het avonturenkamp, in de winter knapte ik huisjes op. Ik zit veel in het buitenland. Zo ben ik net terug uit Brazilië, om daar een kiteresort mee uit de grond te stampen. Ik ben op zo’n 18 plaatsen actief, niet allemaal onder de naam van Avanco. Soms zijn het gewoon gebouwen dat ik verhuur.”
Heb je het gevoel dat je je grenzen verlegd hebt?
“Fysiek sowieso. En mentaal? Als ondernemer doe je dat dagelijks, die grenzen verleggen. Door met mensen samen te werken, hen te motiveren, de sfeer goed te houden, om te gaan met negativiteit. Je bent nooit klaar. Eerlijk? Dit programma was een bevestiging van een mentale kracht die ik in het dagelijkse leven getraind heb als ondernemer. Maar al deze skills waren zeer nuttig in het programma. Ook leuk: ik mocht mijn gsm niet bij hebben, dus konden ze mij niet lastig vallen. En ik heb dat ding niet gemist. Het voelde bijna aan als échte vakantie.” (grijnst)
Ben je een winnaarstype?
“Ik wil wel graag winnen, ja. Maar voor mezelf, niet omdat ik kan winnen van anderen. Het is niet belangrijker dat de ander het beter of slechter doet, ik wil vooral voor mezelf tot het uiterste gaan.”
Droom je nu van een definitieve stek bij de Special Forces?
“Nee, maar ik ben heel blij dat ik hieraan heb deelgenomen. Ik ben zelf helikopterpiloot, dus ik ben bezeten door alles wat vliegt. Dus moest het ooit lukken om mee te vliegen met een F16 of de opvolger F35, dat zou gewéldig zijn.”
Wat heb je nu geleerd uit dit programma?
“Ik heb eerst en vooral fantastische mensen leren kennen. Ik heb echt respect voor wat ze doen. In hun hoofd zit het zó goed. Ze zijn heel down-to-earth, zeer neutraal ook. Ik heb ook geleerd dat een mensenlichaam veel meer kan dan dat iedereen denkt. Zeker wat je geest kan doen, dat is echt indrukwekkend. Toen ik jong was, was de legerplicht al afgeschaft, maar zo’n ervaring zou ik iedereen aanraden. Zeker voor mij zou dat toen niet slecht geweest zijn.”
En wat heb je er uit geleerd als ondernemer?
“Om nooit op te geven. Ze leren je keihard te zijn en in zekere zin ben ik dat al een beetje. Tegen mijn medewerkers en ouders zal ik te weinig zeggen hoe dankbaar ik wel ben voor hen, maar dat komt omdat we altijd maar verder vooruit gaan en daar te weinig bij stil staan. Nu heb ik gezien dat er mensen zijn die nog harder zijn en wat voor impact dat heeft. Echt, van een baksteen krijg je meer empathie dan van die gasten. Ze zijn kéihard. Maar die appreciatie tonen, zeker op het juiste moment, is voor mij een grotere uitdaging dan een nieuw bedrijf op te starten, net omdat je heel vaak in een zekere drive zit.”
En achteraf het zwarte gat?
“Het programma werd afgelopen zomer gedraaid, dus kon ik direct weer aan de slag thuis. Vakantie? Ik heb nog geen enkele dag gewerkt in mijn leven. Misschien wel zeven op zeven in de ogen van iemand anders, maar ik zie het niet zo. Ik kan doen wat ik graag doe. Ik ben een van de meest gelukkige mensen op de wereld.”
Kamp Waes, vanaf zondag 8 december om 20 uur op Eén.
Televisie en radio
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier