Aantal uithuiszettingen in Poperinge sterk afgenomen
Het aantal gezinnen dat in Poperinge op bevel van de rechter uit hun huis werd gezet, nam in 2020 sterk af. In 2019 werden nog 58 gezinnen bedreigd met uithuiszetting, in 2020 waren er dit 15.
Volgens schepen van Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe (Samen) zijn de cijfers positief maar moet men waakzaam blijven. “Een uithuiszetting brengt altijd heel wat menselijk leed met zich mee, zeker wanneer het om gezinnen met kinderen gaat. Maar het is natuurlijk positief dat er slechts 15 Poperingse gezinnen uit hun woning werden gezet in 2020, wat er toch 43 minder zijn in vergelijking met 2019.”
Inzetten op voorkomen uithuiszetting
“Na de 58 uithuiszettingen in 2019 hebben we als bestuur beslist om meer te gaan inzetten op het voorkomen hiervan. Er werd een samenwerkingsprotocol opgesteld met de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel. Dit ging over de communicatie over de huurprijs, op welke manier het OCMW kan tussenkomen in de waarborg, maar ook over wie wat doet bij een huurschuld of wanneer er leefbaarheidsproblemen in een buurt opduiken.”
“Daarnaast hebben we de sociale dienst versterkt met een preventief woonbegeleider. Dit is een medewerker die aanklampend gaat werken en de mensen actief gaat benaderen bij huisvestingsproblemen.”
Coronacrisis
Wel wil de schepen een noodzakelijke kanttekening maken bij de heel erg sterke daling. “Het zou natuurlijk fantastisch zijn moest de erg sterke daling enkel het gevolg zijn van onze genomen maatregelen, maar dat is niet het geval. Om tijdens de coronacrisis het recht op wonen te vrijwaren, besliste de Vlaamse regering om van begin april tot midden juli gerechtelijke uithuiszettingen te verbieden.”
“De daling zal ongetwijfeld het gevolg zijn van de genomen maatregelen en de coronacrisis, al hoop ik dat we nooit meer richting de cijfers van 2019 gaan. Daarom zullen we blijven inzetten op woonbegeleiding en sociale huisvesting in onze stad.”
“Ondanks dat we als stad onze doelstellingen wat betreft sociale huisvesting hebben bereikt, staan er nog heel wat inwoners op een wachtlijst voor een sociale woning . Heel wat uithuiszettingen zijn het gevolg van het niet kunnen betalen van de huur. We moeten dan ook hopen dat de sociale huisvestingsmaatschappijen aan een hoog tempo blijven investeren in Poperinge”, besluit de schepen. (AH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier