Aantal incidenten op Oude Stedelijke begraafplaats in Roeselare neemt toe
In antwoord op een vraag van gemeenteraadslid Brecht Vermeulen (N-VA) blijkt dat het aantal vastgestelde gerechtelijke feiten aan de Oude Stedelijke Begraafplaats aan de Blekerijstraat in Roeselare in de laatste 3 jaar is toegenomen.
De cijfers voor 2020 zijn evenwel nog onvolledig. Toch is de stijging van vastgestelde drugsdelicten opvallend, het gaat om vijf vaststellingen tegenover 2 en 3 de vorige jaren. Daarnaast was er ook sprake van sluikstorten en (half-)naakt rondlopen.
Het stadsbestuur liet weten op korte termijn twee bijkomende camera’s te zullen plaatsen, om niet alleen de binnenkomende mensen maar ook de interne circulatie op de Oude Stedelijke Begraafplaats beter in beeld te krijgen.
Brecht Vermeulen: “De Oude Stedelijke Begraafplaats lijkt voor sommigen een zone in de stad te zijn waar men ongestoord illegale praktijken kan plegen omdat men er niet genoeg gezien wordt. Daarom is het goed dat de stad er binnenkort nog twee bijkomende camera’s zal plaatsen aan het oorlogsmonument. Maar dat is zeker niet genoeg. Het stadsbestuur moet duidelijke lijnen trekken en ontoelaatbaar gedrag moeilijker mogelijk te maken. Daarom willen wij dat in het politiereglement uitdrukkelijk wordt opgenomen dat het niet langer toegelaten wordt om een picknick te houden, alcohol te drinken en te roken op de Roeselaarse begraafplaatsen, noch om daar muziek te spelen of activiteiten te organiseren, zonder de nodige schriftelijke toestemmingen. Ten slotte willen we dat de poorten bij zonsondergang opnieuw worden gesloten.”
In 2015 heeft het stadsbestuur Roeselare 15.000 euro geïnvesteerd om op de oude Stedelijke Begraafplaats aan de Blekerijstraat negen nieuwe camera’s te plaatsen met nachtzicht. Die zouden komen aan de vier ingangen en aan de toiletten. Omwille van het ontbreken van een glasvezelnetwerk in de buurt, werden die niet ingeschakeld in het cameranetwerk van de stad.
De beelden van deze publiek toegankelijke plaats worden daarom niet beheerd door de Politiezone RIHO maar wel door de stadsdiensten, in functie van wat zich daar heeft voorgedaan. De stadsdiensten kunnen op eigen initiatief of op vraag van de politie de camerabeelden overmaken. De beelden worden 30 dagen bewaard.
(TD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier