Aan Tafel bij Frederiek Van Pamel: “Eindelijk een huis mét tuin”
Aan Tafel brengt ons deze week tot in de prachtige nieuwe woning, maar tegelijk ook winkel en ‘showroom’ van bloemenkunstenaar Frederiek Van Pamel in de Ezelstraat. “Ik wil telkens grenzen verleggen. In het najaar openen we hier een ook een luxueuze bed & breakfast.”
Naast de naam van een warme, enthousiaste ondernemer en creatieveling is ‘Frederiek Van Pamel’ ook een echt merk geworden. Een naam als een klok. Van Pamel beperkt zich al lang niet meer tot bloemen en planten, maar is een allround ‘sfeermaker’. “Ik heb eigenlijk altijd al grenzen willen verleggen. Zoals in Brugge welbekend is hadden ook mijn ouders een bloemenzaak, in de Geldmuntstraat”, vertelt Frederiek.
“Wij hadden echter niet meteen dezelfde visie. Ik had al vlug begrepen dat een uitbreiding met interieur en decoratie noodzakelijk is en ben dan mijn eigen weg gegaan. Mijn eerste locatie was op het Muntplein; daar begon ik achttien jaar geleden. Dat werd me echter te krap en daarna heb ik een ruim pand aan de Eiermarkt gehuurd. Daar passeerde wel enorm veel volk door die locatie vlakbij de Markt, maar dat was niet altijd het juiste profiel van mensen. Vaak kwamen ze gewoon schuilen voor de regen of namen ze zelfs ijsjes, wafels of frieten mee in de zaak.”
Emotioneel jaar
“Intussen had ik ook al een winkel in Gent geopend, maar dat zal ik stopzetten. Ik kan daar nauwelijks zelf aanwezig zijn en merk dat de mensen Frederiek Van Pamel zelf willen zien in de zaak, die zijn naam draagt. Nu durf ik zeggen dat we hier in de Ezelstraat echt wel wonen én werken in een prachtig pand op een heel leuke locatie. Ik steek niet onder stoelen of banken dat het een érg grote hap uit ons budget is, maar ik geloof in de vele mogelijkheden. En weet je wat er ook een grote rol speelde? Bij dit huis is een tuin en wel een behoorlijk grote. Ik woon al mijn hele leven in huizen zonder tuin. En ik wil dat mijn dochter wél een tuin heeft om in te spelen.”
We spreken met Van Pamel in de ruime leefkeuken van zijn woning en als een echte sfeermaker steekt hij speciaal voor de gelegenheid de open haard aan. “Ik heb moeilijke, emotioneel zware jaren achter de rug”, is Van Pamel eerlijk. “Ik verloor een goede vriend en en voor hem heb ik in de tuin een grotje laten bouwen, waar constant een kaars brandt. Ik hou ervan om vrienden om me heen te hebben, maar soms merk je ook dat het niet allemaal échte vrienden zijn en dan ben ik ontgoocheld. Met mijn échte vrienden maak ik het graag gezellig. Ik nodig een pak volk uit in de keuken of in de tuin en dan sta ik de hele avond plakjes van mijn Italiaanse ham te snijden. Of we staan samen rond de barbecue.”
Top B&B
Frederiek heeft nog heel wat plannen met het grote pand in de Ezelstraat. “In het najaar komt hier een top B&B met twee luxueuze kamers. De gasten zullen er ook gebruik kunnen maken van het zwembad in de tuin en van een fitnessruimte. Ik wil ook samen met de andere positief ingestelde en creatieve handelaars in de straat projecten uitwerken om deze straat nog aantrekkelijker te maken.”
Wat is jullie lievelingsgerecht? h2>
“Voor mij zijn de omgeving en het gezelschap eigenlijk minstens even belangrijk als het eten zelf”, zegt Frederiek. “Ik nodig erg graag vrienden uit en dan eten we soms de hele avond hapjes en wordt er een goed glas gedronken. En meer dan één ook!” (lacht) “Ik hou erg van fijne Italiaanse ham en heb in de keuken altijd zo’n ham staan; klaar om aangesneden te worden. Ik weet dat ik er erg laat mee ben, maar enkele weken geleden heb ik voor het eerst zelf gebarbecued en dat is heel goed meegevallen. Voor veel herhaling vatbaar! Het is een speciaal model, waarbij de gasten zelf hun vlees mogen bakken op de verhitte boord. Gelukkig heb ik ook veel vrienden die goed kunnen koken en die hier graag eens achter het fornuis plaats nemen.” p>
Waarom hou je van Brugge? h2>
“Brugge is een prachtige stad met een heel mooi culinair aanbod. Eigenlijk komen mijn vrouw en ik er niet genoeg toe om eens op restaurant te gaan. Het was ook een erg mooie ervaring om samen met mijn dochter dit jaar voor het eerst mee op te stappen in de Heilig Bloedprocessie. Toch zijn er wel zaken in die beter kunnen. Ik steun bijvoorbeeld het idee van Mercedes Van Volcem om een echte museumsite te maken met aandacht voor moderne kunst. Nu is dat veel te beperkt. Evenementen in de stad zijn ook positief maar het stadsbestuur moet erop toezien dat het voor iedereen leefbaar blijft. Dat er een triatlon wordt georganiseerd op een zaterdagnamiddag, met alle gevolgen vandien, heb ik nooit begrepen.” p>
Wat doe je dit weekend? h2>
“Ik ken eigenlijk niet echt een weekend in de traditionele zin van het woord. De zaak is wel gesloten op zondag, maar eigenlijk ben ik altijd wel bezig met iets. Als ik dan eens wat tijd heb hou ik ervan om te sporten in de fitness met zich op de tuin of eens in het zwembad te springen”, vertelt Frederiek. “Werk en vrije tijd lopen eigenlijk door elkaar omdat mijn woning ook mijn werkplaats en voor een groot stuk een showroom is. Het kan dan wel eens voorkomen dat klanten rondlopen in ruimtes die we ook privé gebruiken, maar dat heb ik er gerust voor over. Ik hou er ook wel van om hier vrienden te ontvangen. Zo heeft Leo Callewaert, de voormalige chef-kok van ‘t Apertje hier gekookt voor een groep vrienden.” p>
Wat is jullie favoriete plekje? h2>
“Kopenhagen, Amsterdam,…. Ik heb overal in de wereld gewoond en gewerkt. Maar toch verlang ik altijd terug naar Brugge. Het is mijn stad, waar ik geboren en getogen ben. Als ik terugkeer maak ik hier altijd dezelfde wandeling. Van de Markt naar de Burg, de Vismarkt, de Dijver, Katelijnestraat en het Minnewaterpark. Daar kan ik echt van genieten”, stelt Frederiek. “Ik hou ook enorm van het ‘mensjes kijken’ en dat doe ik graag samen met mijn dochter. Dan gaan we samen tegen het standbeeld van Breydel en De Coninck op de Markt zitten en kijken we gewoon rond. We kijken naar de paarden, de mensen en alles wat rond ons beweegt. En dan vertellen we verhalen over de vele mensen rond ons…” p>
Wat is jullie lievelingsgerecht? h2>
“Voor mij zijn de omgeving en het gezelschap eigenlijk minstens even belangrijk als het eten zelf”, zegt Frederiek. “Ik nodig erg graag vrienden uit en dan eten we soms de hele avond hapjes en wordt er een goed glas gedronken. En meer dan één ook!” (lacht) “Ik hou erg van fijne Italiaanse ham en heb in de keuken altijd zo’n ham staan; klaar om aangesneden te worden. Ik weet dat ik er erg laat mee ben, maar enkele weken geleden heb ik voor het eerst zelf gebarbecued en dat is heel goed meegevallen. Voor veel herhaling vatbaar! Het is een speciaal model, waarbij de gasten zelf hun vlees mogen bakken op de verhitte boord. Gelukkig heb ik ook veel vrienden die goed kunnen koken en die hier graag eens achter het fornuis plaats nemen.” p>
Waarom hou je van Brugge? h2>
“Brugge is een prachtige stad met een heel mooi culinair aanbod. Eigenlijk komen mijn vrouw en ik er niet genoeg toe om eens op restaurant te gaan. Het was ook een erg mooie ervaring om samen met mijn dochter dit jaar voor het eerst mee op te stappen in de Heilig Bloedprocessie. Toch zijn er wel zaken in die beter kunnen. Ik steun bijvoorbeeld het idee van Mercedes Van Volcem om een echte museumsite te maken met aandacht voor moderne kunst. Nu is dat veel te beperkt. Evenementen in de stad zijn ook positief maar het stadsbestuur moet erop toezien dat het voor iedereen leefbaar blijft. Dat er een triatlon wordt georganiseerd op een zaterdagnamiddag, met alle gevolgen vandien, heb ik nooit begrepen.” p>
Wat doe je dit weekend? h2>
“Ik ken eigenlijk niet echt een weekend in de traditionele zin van het woord. De zaak is wel gesloten op zondag, maar eigenlijk ben ik altijd wel bezig met iets. Als ik dan eens wat tijd heb hou ik ervan om te sporten in de fitness met zich op de tuin of eens in het zwembad te springen”, vertelt Frederiek. “Werk en vrije tijd lopen eigenlijk door elkaar omdat mijn woning ook mijn werkplaats en voor een groot stuk een showroom is. Het kan dan wel eens voorkomen dat klanten rondlopen in ruimtes die we ook privé gebruiken, maar dat heb ik er gerust voor over. Ik hou er ook wel van om hier vrienden te ontvangen. Zo heeft Leo Callewaert, de voormalige chef-kok van ‘t Apertje hier gekookt voor een groep vrienden.” p>
Wat is jullie favoriete plekje? h2>
“Kopenhagen, Amsterdam,…. Ik heb overal in de wereld gewoond en gewerkt. Maar toch verlang ik altijd terug naar Brugge. Het is mijn stad, waar ik geboren en getogen ben. Als ik terugkeer maak ik hier altijd dezelfde wandeling. Van de Markt naar de Burg, de Vismarkt, de Dijver, Katelijnestraat en het Minnewaterpark. Daar kan ik echt van genieten”, stelt Frederiek. “Ik hou ook enorm van het ‘mensjes kijken’ en dat doe ik graag samen met mijn dochter. Dan gaan we samen tegen het standbeeld van Breydel en De Coninck op de Markt zitten en kijken we gewoon rond. We kijken naar de paarden, de mensen en alles wat rond ons beweegt. En dan vertellen we verhalen over de vele mensen rond ons…” p>
Wat is jullie lievelingsgerecht? h2>
“Voor mij zijn de omgeving en het gezelschap eigenlijk minstens even belangrijk als het eten zelf”, zegt Frederiek. “Ik nodig erg graag vrienden uit en dan eten we soms de hele avond hapjes en wordt er een goed glas gedronken. En meer dan één ook!” (lacht) “Ik hou erg van fijne Italiaanse ham en heb in de keuken altijd zo’n ham staan; klaar om aangesneden te worden. Ik weet dat ik er erg laat mee ben, maar enkele weken geleden heb ik voor het eerst zelf gebarbecued en dat is heel goed meegevallen. Voor veel herhaling vatbaar! Het is een speciaal model, waarbij de gasten zelf hun vlees mogen bakken op de verhitte boord. Gelukkig heb ik ook veel vrienden die goed kunnen koken en die hier graag eens achter het fornuis plaats nemen.” p>
Waarom hou je van Brugge? h2>
“Brugge is een prachtige stad met een heel mooi culinair aanbod. Eigenlijk komen mijn vrouw en ik er niet genoeg toe om eens op restaurant te gaan. Het was ook een erg mooie ervaring om samen met mijn dochter dit jaar voor het eerst mee op te stappen in de Heilig Bloedprocessie. Toch zijn er wel zaken in die beter kunnen. Ik steun bijvoorbeeld het idee van Mercedes Van Volcem om een echte museumsite te maken met aandacht voor moderne kunst. Nu is dat veel te beperkt. Evenementen in de stad zijn ook positief maar het stadsbestuur moet erop toezien dat het voor iedereen leefbaar blijft. Dat er een triatlon wordt georganiseerd op een zaterdagnamiddag, met alle gevolgen vandien, heb ik nooit begrepen.” p>
Wat doe je dit weekend? h2>
“Ik ken eigenlijk niet echt een weekend in de traditionele zin van het woord. De zaak is wel gesloten op zondag, maar eigenlijk ben ik altijd wel bezig met iets. Als ik dan eens wat tijd heb hou ik ervan om te sporten in de fitness met zich op de tuin of eens in het zwembad te springen”, vertelt Frederiek. “Werk en vrije tijd lopen eigenlijk door elkaar omdat mijn woning ook mijn werkplaats en voor een groot stuk een showroom is. Het kan dan wel eens voorkomen dat klanten rondlopen in ruimtes die we ook privé gebruiken, maar dat heb ik er gerust voor over. Ik hou er ook wel van om hier vrienden te ontvangen. Zo heeft Leo Callewaert, de voormalige chef-kok van ‘t Apertje hier gekookt voor een groep vrienden.” p>
Wat is jullie favoriete plekje? h2>
“Kopenhagen, Amsterdam,…. Ik heb overal in de wereld gewoond en gewerkt. Maar toch verlang ik altijd terug naar Brugge. Het is mijn stad, waar ik geboren en getogen ben. Als ik terugkeer maak ik hier altijd dezelfde wandeling. Van de Markt naar de Burg, de Vismarkt, de Dijver, Katelijnestraat en het Minnewaterpark. Daar kan ik echt van genieten”, stelt Frederiek. “Ik hou ook enorm van het ‘mensjes kijken’ en dat doe ik graag samen met mijn dochter. Dan gaan we samen tegen het standbeeld van Breydel en De Coninck op de Markt zitten en kijken we gewoon rond. We kijken naar de paarden, de mensen en alles wat rond ons beweegt. En dan vertellen we verhalen over de vele mensen rond ons…” p>
Wat is jullie lievelingsgerecht? h2>
“Voor mij zijn de omgeving en het gezelschap eigenlijk minstens even belangrijk als het eten zelf”, zegt Frederiek. “Ik nodig erg graag vrienden uit en dan eten we soms de hele avond hapjes en wordt er een goed glas gedronken. En meer dan één ook!” (lacht) “Ik hou erg van fijne Italiaanse ham en heb in de keuken altijd zo’n ham staan; klaar om aangesneden te worden. Ik weet dat ik er erg laat mee ben, maar enkele weken geleden heb ik voor het eerst zelf gebarbecued en dat is heel goed meegevallen. Voor veel herhaling vatbaar! Het is een speciaal model, waarbij de gasten zelf hun vlees mogen bakken op de verhitte boord. Gelukkig heb ik ook veel vrienden die goed kunnen koken en die hier graag eens achter het fornuis plaats nemen.” p>
Waarom hou je van Brugge? h2>
“Brugge is een prachtige stad met een heel mooi culinair aanbod. Eigenlijk komen mijn vrouw en ik er niet genoeg toe om eens op restaurant te gaan. Het was ook een erg mooie ervaring om samen met mijn dochter dit jaar voor het eerst mee op te stappen in de Heilig Bloedprocessie. Toch zijn er wel zaken in die beter kunnen. Ik steun bijvoorbeeld het idee van Mercedes Van Volcem om een echte museumsite te maken met aandacht voor moderne kunst. Nu is dat veel te beperkt. Evenementen in de stad zijn ook positief maar het stadsbestuur moet erop toezien dat het voor iedereen leefbaar blijft. Dat er een triatlon wordt georganiseerd op een zaterdagnamiddag, met alle gevolgen vandien, heb ik nooit begrepen.” p>
Wat doe je dit weekend? h2>
“Ik ken eigenlijk niet echt een weekend in de traditionele zin van het woord. De zaak is wel gesloten op zondag, maar eigenlijk ben ik altijd wel bezig met iets. Als ik dan eens wat tijd heb hou ik ervan om te sporten in de fitness met zich op de tuin of eens in het zwembad te springen”, vertelt Frederiek. “Werk en vrije tijd lopen eigenlijk door elkaar omdat mijn woning ook mijn werkplaats en voor een groot stuk een showroom is. Het kan dan wel eens voorkomen dat klanten rondlopen in ruimtes die we ook privé gebruiken, maar dat heb ik er gerust voor over. Ik hou er ook wel van om hier vrienden te ontvangen. Zo heeft Leo Callewaert, de voormalige chef-kok van ‘t Apertje hier gekookt voor een groep vrienden.” p>
Aan tafel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier