Aan tafel bij de Bellegemse schuttersploeg: “Bij schutters is het altijd kermis”
Op 1 mei zitten de leden van de Bellegemse schuttersploeg altijd samen aan tafel. Ze beginnen al ‘s morgens met een uitgebreid ontbijt en na de koningsschieting volgt er een middagmaal.”
Het ontbijt wordt op 1 mei telkens aangeboden door de koning op de staande wip van het vorige jaar. Deze week zorgde Gust Caus – die vorig jaar koning werd en ook voorzitter van de schuttersclub is – voor het ontbijt. Niets ontbrak op de rijkelijk gevulde ontbijttafel. Er waren koffiekoeken, brood, zoet beleg, enkele kaas- en charcuteriesoorten, verse fruitsla, yoghurt en gekookte eitjes. Op het moment zelf werden eitjes naar wens gebakken en waren er pannenkoeken voor de kinderen. Er werd natuurlijk ook voor koffie, chocolademelk en fruitsap gezorgd.
De schuttersclub wordt draaiende gehouden door Gust Caus (68) en zijn echtgenote Nadine Bauwens (69), die in Bellegem wonen, Danny Vroman (58) en Marie-Jeanne Depoortere (55) uit Rollegem, Eddy Hooghe (67) en Christelle Verbauwhede (62) uit Bellegem en Bart Claeys (28) en Angelique Prinzie (34), eveneens uit Bellegem.
Samen koken
Thuis koken Gust en Nadine vaak samen. Gust is gepensioneerd zelfstandig carrossier en Nadine zorgde voor het gezin. Ze hebben twee kinderen en vier kleinkinderen. Eddy was loodgieter en Christelle werkte bij Bic Carpets. Ze hebben een dochter en drie kleinkinderen. Christelle is altijd kok van dienst thuis. Danny werkt nog bij de Spoorwegen. Thuis doet hij soms de voorbereidingen voor het eten en Marie-Jeanne kookt. Het koppel heeft een zoon en kijkt uit naar de komst van hun eerste kleinkindje. Bij Bart, die bij Catael werkt en Angelique, die werkzaam is bij CVO Miras, varieert het wie eten maakt. Bart kan vooral goed overweg met de barbecue.
De club was aanvankelijk in de Steenlandermeers gelegen. “Daar werd het te klein en we gingen op zoek naar een andere plaats in Bellegem”, vertelt Gust. “Via de toenmalige pastoor kwamen we te weten dat er een stuk grond van de stad lag, waar vroeger de tram voorbijreed. Daar hebben we dan onze kantine op gezet. Veel van de binneninrichting hebben we zelf gedaan. Dat is nu 25 jaar geleden.”
Thuis voor leden
De club is een thuis voor de leden. Iedereen werkt er goed samen. “Bij de schutters is het altijd kermis”, luidt het. “Een schieting betekent ook eens goed eten samen en samen een pintje drinken.”
Na de koningsschieting op 1 mei, dat start met een ontbijt, werd er dit jaar door Gust en Bart côte-à-l’os op de barbecue bereid. Danny, Nadine en Marie-Jeanne stonden in de keuken om een lekkere salade te bereiden en nieuwe aardappeltjes te koken. Na de maaltijd werd er nog roomijs met verse aardbeien en aardbeiencoulis geserveerd. “Doordat we altijd alles zelf klaarmaken, blijft het betaalbaar.”
Bij de koningsschieting op de liggende wip in de winter, werden vroeger 400 tot 500 hapjes klaargemaakt door de bestuursleden. We zijn met zo’n 35 mensen. “Dat was eigenlijk te veel, en dit jaar hebben we het voorstel gedaan dat wie wil en kon, een hapje mocht voorzien. De club betaalde de kosten en zo kregen we een uitgebreid assortiment hapjes.”
Wat doe je dit weekend? h2>
Zaterdag is er een schieting, die op de kalender van schietingen in België staat. “Deze is voor elke schutter toegankelijk, ook mensen van buiten onze club.” De meeste leden zullen daar aanwezig zijn. De mannen zullen schieten en de vrouwen doen de bar. Bart en Angelique gaan naar een huwelijksfeest. Zondag vieren Gust en Nadine de eerste communie van hun kleinzoon. Bart en Angelique gaan naar brouwerij Omer Vander Ghinste voor ‘Rondje Roodbruin’. Eddy en Danny en hun partners zullen zondag al vroeg paraat zijn in de club. “Er is vinkenzetting, en dan wordt ons lokaal gebruikt. Wij zorgen ervoor dat de leden van de vinkenclub op tijd binnen kunnen en verzorgen de bar.” p>
Waarom hou je van Kortrijk? h2>
Angelique en Bart vinden dat je in Kortrijk veel diversiteit vindt. “Je hebt de stad zelf, maar ook een groene kant, de vernieuwde Leieboorden waar je bij mooi weer van een glaasje kan genieten en Buda, de meer alternatieve kant van Kortrijk. Ook op Kortrijk Weide is alles aan het veranderen met Tranzit, het stadspark en zwembad die er komen.” Danny denkt even terug aan de periode dat de deelgemeenten hun eigen bestuur hadden. “Toen kende je iedereen van het bestuur, wat nu veel minder het geval is.” Eddy en Christelle gaan regelmatig naar de stad. “Dan winkelen we en eten we een ijsje, taartje of wafel.” Gust en Nadine gaan bijna nooit naar Kortrijk. “Enkel als we er iets nodig hebben”, besluiten ze. p>
Wat doe je dit weekend? h2>
Zaterdag is er een schieting, die op de kalender van schietingen in België staat. “Deze is voor elke schutter toegankelijk, ook mensen van buiten onze club.” De meeste leden zullen daar aanwezig zijn. De mannen zullen schieten en de vrouwen doen de bar. Bart en Angelique gaan naar een huwelijksfeest. Zondag vieren Gust en Nadine de eerste communie van hun kleinzoon. Bart en Angelique gaan naar brouwerij Omer Vander Ghinste voor ‘Rondje Roodbruin’. Eddy en Danny en hun partners zullen zondag al vroeg paraat zijn in de club. “Er is vinkenzetting, en dan wordt ons lokaal gebruikt. Wij zorgen ervoor dat de leden van de vinkenclub op tijd binnen kunnen en verzorgen de bar.” p>
Wat is je favoriete plekje? h2>
Van de mannen is de schuttersclub aan de Walleweg hun favoriete plekje, waar ze op donderdag hun hobby beoefenen. Danny en Marie-Jeanne gaan graag naar het buitenland op reis. Eddy en zijn vrouw gaan veel naar de kust, waar ze een caravan hebben. Gust en Nadine gaan al 40 jaar naar dezelfde plaats in de Ardennen. “Ik metselde ons huisje daar nog samen met mijn vader”, vertelt Gust. Bart en Angelique vertoeven graag in Kortrijk. “We gaan er op zaterdagmiddag iets eten en wandelen dan nog wat rond naar typische stadsplekjes of het Buda-eiland. Dat lukt natuurlijk niet elke week. Om er te gaan eten kiezen we soms voor Sweet Lime, A.Roma of Aroy, het Thais restaurant in de Steenpoort.” p>
Waarom hou je van Kortrijk? h2>
Angelique en Bart vinden dat je in Kortrijk veel diversiteit vindt. “Je hebt de stad zelf, maar ook een groene kant, de vernieuwde Leieboorden waar je bij mooi weer van een glaasje kan genieten en Buda, de meer alternatieve kant van Kortrijk. Ook op Kortrijk Weide is alles aan het veranderen met Tranzit, het stadspark en zwembad die er komen.” Danny denkt even terug aan de periode dat de deelgemeenten hun eigen bestuur hadden. “Toen kende je iedereen van het bestuur, wat nu veel minder het geval is.” Eddy en Christelle gaan regelmatig naar de stad. “Dan winkelen we en eten we een ijsje, taartje of wafel.” Gust en Nadine gaan bijna nooit naar Kortrijk. “Enkel als we er iets nodig hebben”, besluiten ze. p>
Wat doe je dit weekend? h2>
Zaterdag is er een schieting, die op de kalender van schietingen in België staat. “Deze is voor elke schutter toegankelijk, ook mensen van buiten onze club.” De meeste leden zullen daar aanwezig zijn. De mannen zullen schieten en de vrouwen doen de bar. Bart en Angelique gaan naar een huwelijksfeest. Zondag vieren Gust en Nadine de eerste communie van hun kleinzoon. Bart en Angelique gaan naar brouwerij Omer Vander Ghinste voor ‘Rondje Roodbruin’. Eddy en Danny en hun partners zullen zondag al vroeg paraat zijn in de club. “Er is vinkenzetting, en dan wordt ons lokaal gebruikt. Wij zorgen ervoor dat de leden van de vinkenclub op tijd binnen kunnen en verzorgen de bar.” p>
Wat is je lievelingsgerecht? h2>
Eddy en Christelle lusten eigenlijk alles graag. “Als we aan de kust zijn, zouden we wel eens biefstuk met frietjes eten. In onze streek eten we graag ribbetjes in De Steenlander.” Gust vindt dat je nergens beter kan eten dan thuis. Soms gaat hij met Nadine eens een dagschotel eten bij Piro-Lannoo of in de Vlasblomme. Danny en Marie-Jeanne zijn viseters en genieten het meest van ‘Fruits de mer’ en escargots. Uit eten gaan doen ze zelden. Angelique kiest voor Italiaans eten en côte-à-l’os is de lievelingsschotel van Bart. Het koppel houdt ook van barbecue. Bart maakte er onlangs nog varkenswangetjes op klaar. Het jongste koppel van het gezelschap gaat graag eens uit eten. p>
Wat is je favoriete plekje? h2>
Van de mannen is de schuttersclub aan de Walleweg hun favoriete plekje, waar ze op donderdag hun hobby beoefenen. Danny en Marie-Jeanne gaan graag naar het buitenland op reis. Eddy en zijn vrouw gaan veel naar de kust, waar ze een caravan hebben. Gust en Nadine gaan al 40 jaar naar dezelfde plaats in de Ardennen. “Ik metselde ons huisje daar nog samen met mijn vader”, vertelt Gust. Bart en Angelique vertoeven graag in Kortrijk. “We gaan er op zaterdagmiddag iets eten en wandelen dan nog wat rond naar typische stadsplekjes of het Buda-eiland. Dat lukt natuurlijk niet elke week. Om er te gaan eten kiezen we soms voor Sweet Lime, A.Roma of Aroy, het Thais restaurant in de Steenpoort.” p>
Waarom hou je van Kortrijk? h2>
Angelique en Bart vinden dat je in Kortrijk veel diversiteit vindt. “Je hebt de stad zelf, maar ook een groene kant, de vernieuwde Leieboorden waar je bij mooi weer van een glaasje kan genieten en Buda, de meer alternatieve kant van Kortrijk. Ook op Kortrijk Weide is alles aan het veranderen met Tranzit, het stadspark en zwembad die er komen.” Danny denkt even terug aan de periode dat de deelgemeenten hun eigen bestuur hadden. “Toen kende je iedereen van het bestuur, wat nu veel minder het geval is.” Eddy en Christelle gaan regelmatig naar de stad. “Dan winkelen we en eten we een ijsje, taartje of wafel.” Gust en Nadine gaan bijna nooit naar Kortrijk. “Enkel als we er iets nodig hebben”, besluiten ze. p>
Wat doe je dit weekend? h2>
Zaterdag is er een schieting, die op de kalender van schietingen in België staat. “Deze is voor elke schutter toegankelijk, ook mensen van buiten onze club.” De meeste leden zullen daar aanwezig zijn. De mannen zullen schieten en de vrouwen doen de bar. Bart en Angelique gaan naar een huwelijksfeest. Zondag vieren Gust en Nadine de eerste communie van hun kleinzoon. Bart en Angelique gaan naar brouwerij Omer Vander Ghinste voor ‘Rondje Roodbruin’. Eddy en Danny en hun partners zullen zondag al vroeg paraat zijn in de club. “Er is vinkenzetting, en dan wordt ons lokaal gebruikt. Wij zorgen ervoor dat de leden van de vinkenclub op tijd binnen kunnen en verzorgen de bar.” p>
Aan tafel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier