700 teams voor succesvolle 100 km-run Kom op tegen Kanker in Koksijde

Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Na een verplicht uitstel door corona was het vandaag eindelijk zover: vanmorgen werd het startschot gegeven voor de derde editie van de 100 km-run voor Kom op tegen Kanker aan de luchtmachtbasis van Koksijde. Met 700 ingeschreven teams was de editie 2021 volzet! Onder hen ook het team Smoke Stoppers van Brandweer Koksijde, als eerbetoon aan hun collega Marc Ryckewaert die op zijn 56ste de strijd tegen kanker verloor.

Door het uitstel kregen de deelnemende teams extra ruimte om het startgeld van 2500 euro in te zamelen. Er zijn dit jaar twee lussen van 10 km, die samenkomen in het lopersdorp. De eerste loper legt de eerste lus af en pikt daarna op de basis de tweede loper op. Samen leggen ze de volgende lus af, om daarna met loper drie opnieuw de eerste lus te lopen. Nadat de vierde loper is aangesloten, leggen ze samen de tweede lus een laatste keer af. Zo komt een team samen over de finish en leggen ze samen 100 km af. Alles samen leverde dat een opbrengst van 1.255.000 euro op.

Om 10 uur vanmorgen beten de 40 km-lopers de spits af aan de luchtmachtbasis van Koksijde en liepen ze een eerste keer de blauwe lus. Ze volgden het parcours noordwaarts richting de zee, via een passage langs de Witte Burg, een stuifduin van 21 meter hoog. Door het natuurgebied de Doornpanne liepen ze langs vakantiehuis la Peniche en keerden via een grote boog om, terug richting startplaats.

Vanaf natuurreservaat de Doornpanne konden supporters de teams aanmoedigen, maar ook zelf een mooi wandelparcours volgen naar de hoogste duin van de kuststrook, de Hoge Blekker. Na de Doornpanne zetten de lopers het parcours voort richting de basis waar ze de 30 km-lopers oppikten voor de tweede, oranje lus. De duo’s gingen tijdens de volgende 10 km een meer stedelijke route tegemoet en passeerden het Abdijmuseum Ten Duinen.

Uniek aan deze passage is dat de teams door de ruïnes van de abdij liepen. Verderop sloegen de teams rechtsaf en liepen ze een stuk langs de zeedijk waar ze het kunstwerk Acqua Scivolo passeren. Op de zeedijk stonden ook heel wat oranje kraampjes opgesteld om de aandacht op het doel van dit evenement te vestigen: geld inzamelen voor kankeronderzoek. Om de loopteams te motiveren was er om de paar kilometers animatie of een streepje muziek voorzien en werd het parcours extra leuk aangekleed.

Aan de ‘Horloge de Coxyde’, zat de passage langs de zeedijk erop en sloegen de lopers rechtsaf voor een doortocht langs de Hoge Blekker. Dan keerden ze terug naar de basis om samen met het derde teamlid het avontuur van de blauwe lus over te doen. Hierna sloot het laatste teamlid aan om als volledig team opnieuw de oranje lus te lopen tot aan de finish.

Meter en peters van deze editie zijn Elodie Ouedraogo, Jeroom Snelders, en Dieter Coppens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier