66ste herdenking aan Provinciaal Mausoleum
Op zondag 2 juni vindt op de stedelijke begraafplaats in de Zandputstraat de 66ste herdenkingsplechtigheid plaats aan het Provinciaal Mausoleum van Politieke Gevangenen en Weggevoerden. Voor voorzitter Yves Dupont van het herdenkingscomité wordt het een heel bijzondere editie. “Mijn vader Maurice Dupont zou dit jaar 100 jaar oud geworden zijn. Daarom blik ik bij aanvang van de plechtigheid terug op zijn leven.”
“Tijdens WO II was mijn vader bij het verzet”, vertelt Yves Dupont. “Samen met 10 anderen werd hij opgepakt door de GFP (Geheime Feldpolizei). Drie jaar lang zat hij opgesloten in gevangenissen en concentratiekampen. Hij kon vluchten tijdens een dodenmars. Duitse boeren verborgen hem op gevaar van eigen leven. Terug in Menen werd hij onthaald als een held. Samen met Fernand Pauwels, die ook ternauwernood overleefde, besefte mijn vader dat de gruwel van de kampen en de vele slachtoffers nooit vergeten mochten worden. De realisatie van het Provinciaal Mausoleum, dat in 1958 klaar was, en de jaarlijkse herdenking werden zijn levenswerk. Heel het jaar door was hij bezig met de voorbereiding van de plechtigheid. Hij hielp veel weerstanders en overlevenden van de kampen aan erkenning, eretekens…”, aldus Yves.
Tal van vaderlandslievende verenigingen en hoogwaardigheidsbekleders zullen op zondag 2 juni om 10 uur de herdenking bijwonen, die in samenwerking met de stad Menen en de Vriendenkring van Flossenbürg verloopt. De consuls van Servië, Italië en Duitsland zullen aanwezig zijn. De kleinkinderen en achterkleinkinderen van overlevenden van de concentratiekampen zorgen voor een passend eerbetoon. Tijdens het kampappèl roepen ze de namen van 18 concentratiekampen af en leggen ze bloemen neer. Ook geven ze hun eigen kijk op de wereld en de actualiteit.
Transformatie
Omdat er ontgravings- en vergroeningswerken uitgevoerd worden, is het kerkhof al een tijdlang gesloten. Wie zondag de plechtigheid bijwoont, kan dus meteen ook zien in hoeverre de oude begraafplaats al getransformeerd is tot een hedendaags begraafpark.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier