1,7 miljoen euro voor aanpak overlast snelwegparkings
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) voorziet 1,7 miljoen euro om de overlast door transmigranten aan te pakken op de West-Vlaamse snelwegparkings.
Na vijf provinciale overlegmomenten met stakeholders rond overlast door transmigranten op snelwegparkings, komt Vlaams minister Lydia Peeters met een plan van aanpak en een investeringsbudget van maar liefst 38 miljoen euro voor deze legislatuur.
“Ik wil een duidelijk signaal gegeven dat de input van lokale besturen, die dagelijks geconfronteerd worden met overlast en gevaarlijke situaties met transmigranten op snelwegparkings, gehoord werd. Vlaanderen maakt deze legislatuur 38 miljoen euro vrij voor infrastructurele maatregelen en verlengt de inzet van privébewakingsteams op de parkings. Hiervan is alvast 10 miljoen euro vastgelegd in het investeringsplan voor 20210. Voor West-Vlaanderen investeren we 1,7 miljoen euro, verspreid over vier dienstzones.”
Na uitgebreid overleg
Begin september 2020 nam Vlaams minister Lydia Peeters het initiatief om samen met toenmalig federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) provinciale overlegmomenten te organiseren om tot een gemeenschappelijke aanpak te komen rond snelwegparkings en de transmigratieproblematiek. Op elk overleg werden alle relevante stakeholders uitgenodigd, zoals de gouverneur, burgemeesters uit de regio, lokale en federale politie en het Agentschap Wegen en Verkeer.
“Problemen met transmigranten aan snelwegparkings is een maatschappelijk gegeven. Het Agentschap Wegen en Verkeer kan dit probleem helaas niet alleen oplossen, daarom dat ook het federale niveau nauw werd betrokken in de uitwerking van het plan van aanpak. Begin 2021 starten we met het realiseren van bijkomende infrastructurele maatregelen in West-Vlaanderen en blijf ik beroep doen op de privébewakingsteams, wat volgend jaar 2 miljoen euro zal kosten.”
Op vier snelwegparkings
Het totaalbedrag van 10 miljoen euro in 2021 zal geïnvesteerd worden in tal van infrastructurele maatregelen, zoals het plaatsen van camera’s, het afsluiten van parkings met hekwerk of het plaatsen van constructies op de middenbermen tegen het overlopen van autosnelwegen. Hoewel handhaving van mensensmokkel en transmigratie tot de bevoegdheden van de Federale Wegpolitie behoort, wenst minister Peeters ook hier haar steentje bij te dragen.
In de dienstenzone Marke (E17) wordt 400.000 euro geïnvesteerd in het afsluiten van de parking met hekwerk en de aanleg van een toegang voor de politiediensten. Langs de E40 in Jabbeke gaat 250.000 euro naar een constructie op de middenberm om overlopen te verhinderen. Bovendien zal de concessiehouder de dienstenzone volledig herinrichten.
In de dienstenzone langs de E40 in Mannekensvere komt ook een constructie op de middenberm om het overlopen te verhinderen (225.000 euro) en in de dienstenzone in Westkerke wordt 540.000 euro geïnvesteerd: er komen camera’s (één per twaalf parkeerplaatsen), een hekwerk op de parking richting Frankrijk, een constructie op de middenberm tegen overlopen en een toegang voor politiediensten. Tot slot is ook 335.000 euro voorzien voor algemene beheerswerken op de West-Vlaamse autosnelwegen, zoals snoeien en het extra ruimen van afval.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier