124 bezwaarschriften tegen straatnaamwijzigingen in Heule en Marke

De Leopold II-laan in Heule.© AN
De Leopold II-laan in Heule.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Deze week ontstond er opnieuw onrust in de Cyriel Verschaevestraat in Marke en Leopold II-laan in Heule. Het stadsbestuur wil de namen van die twee straten wijzigen. Maar nu het openbaar onderzoek is afgerond blijkt dat daartegen maar liefst 124 bezwaren werden ingediend, dat laat Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) weten.

“Het openbaar onderzoek liep tot 23 december. Op vandaag mocht de behandelende dienst voor wat betreft de Cyriel Verschaevestraat 101 reacties ontvangen en voor wat betreft de Koning Leopold II-laan 23 reacties. Er wordt voorbehoud gemaakt van eventuele reacties die omwille van de vakantieperiode nog niet bij de behandelende dienst zouden terecht gekomen zijn”, klinkt het in een reactie van de stad aan het adres van Vermeersch.

Het stadsbestuur besloot vorig jaar al, op aandringen van oppositiepartij CD&V om de twee straatnamen te veranderen. De Koning Leopold II-laan in Heule wordt de Rosa Laperelaan. De Cyriel Verschaevestraat in Marke wordt omgedoopt tot de Zusters Lovelingstraat.

Rompslomp

Dat net deze twee mannen geen straatnaam meer is gegund, is geen toeval. Koning Leopold II was stichter-eigenaar van de Onafhankelijke Congostaat (nu Democratische Republiek Congo, red.). Er was onder zijn bewind sprake van onder meer moorden, verkrachtingen en slavernij. De cijfers over slachtoffers gaan tot 10 miljoen. De Vlaams-nationalistisch priester en letterkundige Cyriel Verschaeve werkte tijdens WOII met het naziregime samen.

Al blijkt uit een eerdere rondvraag dat dat de bewoners van de respectievelijke straten weinig kan schelen. Zij vrezen vooral voor een administratieve rompslomp en extra kosten. Vlaams Belang moedigde hen dan ook aan om een bezwaarschrift in te dienen. Zij zijn overigens de enige partij die zich blijft verzetten tegen de wijziging.

In overweging

Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA), kan begrip opbrengen voor de bezorgdheden van de bewoners. “Maar ik heb nog geen idee wat er in die bezwaarschriften staat”, klinkt het. “Dat wordt pas na de vakantie besproken op het schepencollege. Uiteraard zullen wij die allemaal in overweging nemen voor we een definitieve beslissing maken.” De schepen benadrukt ook nog eens dat handelaars of ondernemers die in een van beide straten wonen, op een compensatie kunnen rekenen.

Vermeersch is in elk geval niet van plan om de strijd te staken. Hij is druk bezig met het samenstellen van een dossier. “Dit dossier gaat dan opnieuw naar de gemeenteraad, waar Vlaams Belang zich, geruggesteund door de bewoners, met hand en tand zal verzetten tegen deze straatnaamwijzigingen. Wij doen een ultieme oproep naar alle gemeenteraadsleden om het gezond verstand te laten zegevieren en deze omstreden straatnaamwijzigingen niet door te voeren!”, besluit hij.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier