11 nieuwe Ford Rangers voor kustredders

Ann Beun algemeen directeur IK V geflankeerd door de 10 kusthoofdredders en (helemaal rechts) Thomas Vermeersch, site manager Ford Unicars Oostende. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Dankzij het verlengde partnership met Ford Unicars en Ford Benelux kan de West-Vlaamse Kustreddingsdienst dit seizoen opnieuw 11 spiksplinternieuwe interventiewagens in gebruik nemen voor haar dagelijkse taken op het strand.

Op vrijdag 31 mei werden de nieuwe Ford Rangers geleverd in Westende op het hoofdkantoor van IKWV. “Ook dit jaar kozen we opnieuw voor de 4×4 terreinwagens van het type Ford Ranger. De voorbije zomers hebben de wagens zich al meer dan bewezen en we zijn ervan overtuig dat ze ons ook dit jaar niet zullen teleurstellen”, zegt Ann Beun, algemeen directeur bij de West-Vlaamse Kustreddingsdienst. “We zijn dus met heel veel plezier op het aanbod van Ford & Unicars ingegaan.”

Elke kustgemeente krijgt één wagen. “En daarboven krijgen we nog één extra wagen die dienst doet voor het secretariaat om materiaal en andere zaken rond te brengen tijdens de zomer. Ze worden op verschillende manieren ingezet. In de eerste plaats op het strand zelf om materiaal ter plaatse te brengen naar de waterlijn. Vooral de boten en de trailers moeten verplaatst worden. Maar ze komen ook van pas om slachtoffers te vervoeren op het strand of medisch materiaal van op de zeedijk tot bij het slachtoffer te brengen.”

De Rangers kregen net zoals vorig jaar een aangepaste bestickering in de lifeguard kleuren rood en geel, en werden voorzien van een lichtbalk met blauwe signalisatielichten en een geluidssignaal. Dit stelt de hoofdredders in staat om, ingeval van een dringende interventie, zich prioritair naar het incident te begeven. Er werd tevens voorzien in een opleiding prioritair rijden voor alle chauffeurs zodat dit in de meest veilige omstandigheden kan plaatsvinden.

Zowel de bestickering als de lichtbalken zetten het professioneel karakter van de redders aan zee in de verf. Zij zijn immers vaak het eerste aanspreekpunt bij problemen op het strand en in zee. Het is dan ook van cruciaal belang dat de interventievoertuigen snel ter plaatse kunnen komen om tijdig hulp te verlenen.

Ondertussen beschikt het IKWV in meerdere gemeenten ook over een aantal jetscooters om zoveel mogelijk watersporters en andere mensen in nood te helpen.

Vanaf 15 juni vind je in elke kustgemeente minstens één reddingspost terug. Vanaf 1 juli zullen alle 83 reddingsposten open en operationeel zijn. Op de website www.ikwv.be vind je alle info.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier