1.000 extra plaatsen voor fietsen aan station in Roeselare

© STEFAAN BEEL
© STEFAAN BEEL
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De stationsomgeving kreeg de voorbije jaren een enorme make-over. In 2006 al, sloegen de Stad Roeselare, NMBS, Infrabel en De Lijn de handen in elkaar om de stationsomgeving op te waarderen naar een aangename, dynamische, veilige plek om te vertoeven. Binnenkort komen er 1.000 extra fietsparkeerplaatsen.

“We zijn geslaagd in ons concept. Het lichtrijke NMBS-station met ondergrondse parking, het gezellige open plein met ruime terrassen en plaats om te spelen, de nieuwe bushaven, de fonteintjes, … brachten een nieuwe dynamiek in de buurt. Een grote stap in de beleving van onze stad en een antwoord op enkele gevoelens van onveiligheid”, stelt burgemeester Kris Declercq. “Er rest nog een laatste stuk die opwaardering verdient, en daar wordt nu werk van gemaakt. Dit is ook meteen het sluitstuk van de heraanleg van de stationsomgeving. “

Meer dan 1000 fietsparkeerplaatsen

In afwachting van de definitieve fietsenstalling langs de Beversesteenweg, werd door de NMBS een tijdelijke fietsenstalling ingericht. Deze wordt door heel veel reizigers gebruikt. Op dit moment zijn er 816 plaatsen, die doorgaans voor meer dan 90 procent worden bezet. Het is op deze plek dat nu in de laatste fase van de heraanleg van het stationsplein, een definitieve fietsenstalling zal worden gebouwd.

“De nieuwe fietshaven zal in totaal aan 1.122 fietsen een veilige plaats bieden. Bromfietsen en buitenformaatfietsen, zoals bakfietsen, zullen er eveneens een comfortabele plek in het droge krijgen. Ook Eco-Velo, waar je terecht kan voor onder andere fietsverhuur, kleine herstellingen, info over Blue-Bike fietsen, … zal op die manier geholpen worden in hun uitbating als NMBS-fietspunt”, voegt schepen Griet Coppé daaraan toe.

De heraanleg van de basisinfrastructuur is ten laste van de Stad, de fietsenstalling is voor rekening van NMBS. De Stad zal hierin ruim 400.000 euro investeren. Uitvoering is voorzien in de loop van 2022.

De Stad zet verder in op vergroening.

Tussen de nieuwe fietsenstalling en de Beversesteenweg wordt er een groenzone aangelegd. De bestaande asfaltstrook maakt plaats voor bomen en groen. Door die strook te ontharden, zorgen we voor een betere waterbeheersing. Het regenwater kan er rustig in de bodem sijpelen. Op die manier vertragen we de waterafvoer en houden we de grondwaterstand op peil.

Ook de goederenparking langs de Traxweg in de stationsomgeving krijgt een groene make-over. De herashekkens werden weggenomen en maken plaats voor groene elementen. Zodra alle verharding is opgebroken wordt deze zone voorzien van teelaarde en omgetoverd tot een bloemenweide. Ook een bomenrij wordt voorzien.

In afwachting van de definitieve uitvoering in 2022 kiest de Stad ervoor om nu al de herashekkens weg te nemen en tijdelijk groen te voorzien. Er komt een bloemenweide op de plaats van de asfaltstrook. Op die manier kan wie nu al in de zomer voorbij fietst, genieten van de bloemenpracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier