Zelenski verwijst naar Slag om Ieper in speech: “Situatie in Marioepol is erger”

Via videoverbinding sprak de Oekraïense president de federale Kamer van volksvertegenwoordigers toe. © BELGA

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft België tijdens zijn toespraak in de Kamer gevraagd om meer te doen om zijn land te ondersteunen. Hij verwees daarbij naar de Slag om Ieper in de Eerste Wereldoorlog. “Marioepol is vandaag de hel op aarde, met vreselijke gevechten, erger dan de Slag bij Ieper.”

Zelenski sprak donderdagmiddag via videoverbinding de federale Kamer van volksvertegenwoordigers toe. Dat gebeurde in aanwezigheid van – onder meer – zo goed als de voltallige regering, vertegenwoordigers van de Oekraïense ambassade, de ministers-presidenten van de deelstaten en de kabinetschef van de koning.

Zelenski herhaalde waar hij al wekenlang voor pleit: een no-flyzone van de NAVO boven Oekraïne, wat zou betekenen dat de militaire alliantie Russisch wapentuig en gevechtsvliegtuigen neerhaalt.

Niet moedig genoeg

“Waar wacht men op om dat mogelijk te maken? We hebben het gevoel dat de Europeanen niet moedig genoeg zijn om die beslissing te nemen, terwijl Oekraïners al zoveel bloed hebben vergoten om de veiligheid van Europa te verzekeren.”

Maar Zelenski wees daarnaast ook ons land met de vinger. Hij benadrukte dankbaar te zijn voor de Belgische humanitaire en militaire hulp en de opvang van de vele duizenden Oekraïense vluchtelingen in ons land, “maar er zijn mensen voor wie Russische diamanten die in Antwerpen worden verkocht belangrijker zijn, voor wie het toelaten van Rusissche schepen tot de havens aanvaardbaar is”, klonk het ook. “Inkomsten zijn blijkbaar belangrijker dan de strijd die wij voeren.”

Hel op aarde

Zelenski verwees daarbij een aantal keer naar de situatie in Marioepol, de erg zwaar belegerde havenstad in het zuidoosten van Oekraïne. “Marioepol is vandaag de hel op aarde, met vreselijke gevechten, erger dan de slag bij Ieper (in de Eerste Wereldoorlog, red.). De verdedigers van Marioepol en van vele andere steden vechten voor de vrijheid van heel Europa. Zij denken niet aan geld, of aan de bedrijfswereld. We leven vandaag in heel verschillende werelden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier