Meerderheid Open Zulte/GVZ/N-VA heeft beslist om het woonuitbreidingsgebied aan de Kouterweg gedeeltelijk te verkavelen. “Het landelijk karakter van onze gemeente wordt bedreigd en de noodzaak van deze verkaveling is niet aangetoond”, aldus CD&V. Burgemeester Lagrange benadrukt dat het enkel om bebouwing aan de straatkant gaat en dat het achterliggende land gevrijwaard wordt voor groen.
Zulte telt heel wat zones die gecategoriseerd zijn als woonuitbreidingsgebied. CD&V geeft toe dat de gemeente heel wat aanvragen krijgt omtrent de verkaveling van dergelijke gebieden maar dat deze slechts in specifieke omstandigheden werden goedgekeurd. Henk Heyerick: “In het verleden werd het aansnijden van woonuitbreidingsgebied enkel bespreekbaar als dit gelegen was in de kern en ingesloten gebied was. Een andere optie was als het om sociale huisvesting ging.”
Ver weg van de kern
De hoofdpunten van kritiek zijn dan ook dat de Kouterweg ver weg van de kern van Zulte ligt, dat het niet om sociale woningen gaat en vooral de nutteloosheid van de verkaveling. “Er liggen nog honderden verkavelingen te wachten in Zulte”, vertelt Henk Heyerick. “Op de oude bedrijvensites komt ruimte voor bebouwing en andere stukken bouwgrond worden binnenkort bebouwd of blijven soms lange tijd braak liggen om speculatieve redenen. De grond wordt elk jaar meer waard en men houdt de verkavelingsvergunning gewoon op zak zonder druk tot activering vanuit de gemeente. Bovendien is er geen recente woonbehoeftestudie die de behoefte tot woonuitbreiding aantoont.”
Natuurpunt Zulte en stichting Omer Wattez zijn categoriek: “Woonuitbreidingsgebied mag niet aangesneden worden.” Sally Cosyns, fractieleider van CD&V nuanceert dit: “Wij zijn niet sowieso tegen aansnijden van woonuitbreidingsgebied, maar echt enkel indien nood wordt aangetoond.” CD&V vindt de garantie dat het achterliggend gebied bos zou worden niet voldoende.
Burgemeester Lagrange: “We willen net het groene karakter van onze gemeente versterken”
Dit laatste punt is de kern van de motivering van de bestuursmeerderheid. “We willen net het groene karakter van onze gemeente versterken”, zegt Simon Lagrange. “We willen extra openbaar bos- en natuurgebied creëren. Met deze woonuitbreiding zou er aan de straatzijde extra bebouwing kunnen komen op voorwaarde dat de achterliggende gronden gratis afgestaan worden aan de gemeente. Zo worden deze gebieden gevrijwaard voor de toekomst en kan de gemeente hier extra hectaren bos- en natuurgebied creëren, dat openbaar en publiek toegankelijk is.”
“Wij staan als gemeente voor de keuze: ofwel wijzen we alle aanvragen af met als risico dat er via rechtspraak in beroep beslist wordt om de woonuitbreiding eenzijdig toe te staan, ofwel nemen we het als gemeente zelf in handen. Op die manier kunnen we zorgen voor een maatschappelijke return in de vorm van publiek toegankelijk natuurgebied.”
Voor de betonstop
Burgemeester Lagrange reageert ook nog op de kritiek van CD&V. “In 2012, voor de bestuurswissel, is een gelijkaardige overeenkomst gesloten met betrekking tot het Beukenbos. Ook daar werd gebouwd aan de straatkant met ruimte voor bosuitbreiding in het achterliggende land. In de vorige legislatuur hebben we deze overeenkomst uit 2012 verder uitgewerkt en nu passen we dit principe nogmaals toe en is het plots een probleem?” Henk Heyerick verweet Open Zulte dan weer dat ze wel heel welwillend staan tegenover projectontwikkelaars die nog snel langs de kassa willen passeren voor de betonstop er door komt. (JF)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier