Op de gemeenteraad van 26 november diende oppositiepartij U. een amendement in. Daarin stelde ze de toekomstige regio waar Wielsbeke zou toe behoren in vraag. Meerderheidspartij CD&V ging niet in op de vraag om op de vergadering van Midwest, de regio Tielt-Roeselare, te melden dat Wielsbeke zijn regiokeuze nog niet gemaakt heeft.
Op een rustige, hybride gemeenteraad nam de U.-fractie het woord toen de agenda voor de vergadering van Midwest goedgekeurd moest worden. De Vlaamse regering stelde begin oktober een regioplan op voor een sterkere gebiedsgerichte werking. Op dat plan werd Wielsbeke ingedeeld bij de regio Oostende-Brugge-Midwest en niet bij Zuid-West-Vlaanderen.
U. was het niet eens met die indeling en vroeg de gemeente daar afstand van te doen. “Wij geloven in gebiedsgerichte werking. Als we niet willen fuseren als gemeente, dan is dat de oplossing. Maar wij zijn niet zeker of de Midwest-regio wel onze regio is en willen daarover een grondig debat op de gemeenteraad. Kan de gemeente daarom op de vergadering van Midwest melden dat we nog geen regiokeuze gemaakt hebben?”
Klein onderzoek
Benedikt Planckaert van U. staafde de bewering met een klein onderzoek. De oppositiepartij bevroeg 100 Wielsbeekse gezinnen. “62% van onze kinderen is geboren in Waregem en Kortrijk, 77% van onze kinderen gaat in het middelbaar naar Waregem naar school en 83% van de inwoners beschouwt Waregem als hun eerste winkelstad. De burger neigt dus veel meer richting Zuid-West-Vlaanderen.”
Verder zijn er heel wat intergemeentelijke samenwerkingen met de gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. “We denken aan de hulpverleningszone Fluvia, afvalintercommunale Imog en welzijnssamenwerkingen CAW Zuid-West-Vlaanderen en W13. We behoren tot Toerisme Leiestreek en tot het ziekenhuisnetwerk van O.L.V. van Lourdes uit Waregem.”
Dat zijn slechts enkele voorbeelden. “Op economisch vlak sluiten onze burgers meer aan bij regio Waregem en transportverbindingen op de weg, het water of het spoor verlopen ook meer via Waregem. Als fractie willen wij op zijn minst een debat voeren over de regiokeuze.”
‘Grensgeval’
Burgemeester Jan Stevens (CD&V) erkende dat Wielsbeke een grensgeval was, maar wees het verzoek van U. met zijn volledige fractie af. “De gemeenteraad is inderdaad de plaats om over deze een debat ten gronde over te voeren. De vergadering van de regio Midwest is dat allerminst. We zullen het debat dus hier voeren en niet op die vergadering.” Met andere woorden zal de gemeente op de Midwest-vergadering niet meedelen dat de keuze nog niet gemaakt werd. (NVR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier