Wieland De Meyer is de nieuwe burgemeester van Heuvelland
Vanaf 1 januari mag Wieland De Meyer zich de nieuwe burgemeester van Heuvelland noemen. Hoewel hij aangeeft dat hij niet wakker ligt van titels, beseft hij wel de burgemeesterssjerp hem nog meer het gezicht van het bestuur maakt.
Dat Wieland De Meyer (Gemeentebelangen) burgemeester zou worden, staat al meer dan twee jaar vast. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen trok hij met zijn voorganger Marc Lewyllie als tandem naar de kiezer. “Naar inzet en werk heb ik de afgelopen acht jaar al samen met Marc de gemeente als een tandem bestuurd. Van alle dossiers was ik op de hoogte. Er verschuiven wel wat bevoegdheden. Vrije tijd gaat naar onze nieuwe schepen Bart Vanacker. Zelf zal ik bevoegdheden als brandweer en politie erbij krijgen.”
Met het woonzorgcentrum krijgt u er in volle coronacrisis een moeilijke bevoegdheid bij.
“Marc is nog steeds heel sterk bezig met het wzc. Ik ben me daar ook al een tijd aan het inwerken. Ik volg dat mee, maar je kan daar niet langsgaan zoals je zou willen of met mensen praten… Het wzc wordt dus zeker een belangrijke uitdaging. Dat was het al vóór corona, en nu zeker. Overal in de regio zijn er lege bedden. Waar gaan we naartoe? We hebben altijd gezegd dat we het wzc publiek wilden houden. Dat is ook onze ambitie, maar zijn er andere mogelijkheden? Heel de site rond het wzc is eigendom van de gemeente. We willen daar een visie rond ontwikkelen en een masterplan opmaken. We waren daarmee bezig, maar corona zorgde ervoor dat alles on hold is gezet en we sinds maart meer bezig zijn met crisisbeheer.”
Nog vier jaar te gaan in deze legislatuur. Wat staat er nog op de planning?
“Het meerjarenplan is gemaakt. Ik ben heel tevreden dat we dat kunnen aanhouden, ondanks de coronasituatie. Er liggen nog enkele investeringsprojecten in het verschiet, met de focus op fietspaden. Daarnaast zitten er ook een paar mooie projecten in de pijplijn, zoals de herbestemming van de kerk van Kemmel waar we een ontmoetingscentrum willen steken. Ook de bouw van een nieuwe voetbalaccommodatie in Westouter die afgewerkt wordt en in Nieuwkerke die opgestart wordt. Dat zijn dossiers die ik in gang gestoken heb en die Bart Vanacker nu zal overnemen.”
U hebt soms kritiek op het plattelandsbeleid van de hogere overheden en schreef daarover al opiniestukken voor De Standaard. Wordt u als burgemeester nog meer spreekbuis voor landelijke gemeenten?
“Ik zie me niet echt als vertegenwoordiger van het platteland, maar natuurlijk heb ik daar mijn mening over. Op dit moment ben ik ook bezig met een opleiding rond ruimtelijke ordening en stedenbouw. Het is soms ook eens nodig dat mensen de vinger in de lucht steken rond een aantal thema’s, en dan vooral dossiers rond ruimtelijke ordening. Dat zijn dossier waarin ik heel sterk geïnteresseerd ben en dat is dan ook een bevoegdheid die ik als burgemeester zal blijven behouden.”
Wat zijn de uitdagingen op lange termijn voor een gemeente als Heuvelland?
“We hebben heel lang een achteruitgang gezien in het aantal bewoners. We hebben dat kunnen stopzetten. Dat is zeker positief, maar je moet blijven een evenwicht vinden tussen inwoners, economie en toerisme.’
‘Ik was toevallig in Chimay deze week. In heel het stadje is er nog één bakker. Nochtans is het ook een prachtige regio, maar blijkbaar is het moeilijk om economisch rendabel te overleven. Dat is dus wel een uitdaging voor plattelandsgemeenten.”
“Als je weet dat een derde van onze tewerkstelling in landbouw zit, dan is een belangrijke vraag ook waar je naartoe gaat met de landbouw. Er zijn heel wat debatten daarover bezig, denk maar aan de reeks over megastallen in De Standaard. Dan vrees ik dat die grootschalige landbouw waar er altijd naartoe gegaan is, niet veel toekomst heeft in een regio als West-Vlaanderen. Daar wordt het vooral uitkijken naar het beleid van de Vlaamse minister. Wij zullen blijven zoeken om landbouw goed te integreren in onze gemeente. Het is en blijft een belangrijke speler voor onze gemeente.”
Doet u beroepshalve nog iets anders dan politiek?
“Ik geef nog een klein beetje les in het volwassenonderwijs. Dit jaar was het alweer minder omdat ik ook zelf een opleiding aan het volgen ben. Ik denk dat de tijdsindeling ongeveer hetzelfde zal zijn. Misschien een beetje minder avondvergaderingen doordat de bevoegdheid vrije tijd wegvalt, misschien een beetje meer overdag. Mijn opleiding en lesgeven zijn dingen waarmee ik gemakkelijk kan schakelen. Uiteraard gaat mijn werk in de gemeente voor.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier