Vorige week was er een beetje paniek ontstaan omdat de Raad van State het subsidiebesluit van Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) had vernietigd. Maar de minister bekijkt hoe hij zijn besluit op een rechtsgeldige manier kan hernemen, zo stelde hij deze week in het Vlaams Parlement.
Het gaat wel om een flinke smak geld : 10 miljoen euro subsidie die werd toegekend aan 19 bovenlokale zwembaden in Vlaanderen, waaronder in onze provincie zwembad De Amfoor van Moorslede. Maar ook Poperinge bouwt een nieuw zwembad. Ook daar dienden ze een aanvraagdossier in, maar hun project kreeg geen subsidie. Plaatselijk schepen Jurgen Vanlerberghe (SP.A) vond dit niet kunnen, en diende klacht in bij de Raad van State. Waarna de bal dus aan het rollen ging.
In het Vlaams Parlement vroegen Marius Meremans (N-VA) en Joris Poschet (CD&V) aan de minister wat hij nu van plan is.
“Ruime consensus”
“In de beoordelingscommissie bestond er eensgezindheid over de projecten die wij moesten subsidiëren”, antwoordde minister Muyters. “De Vlaamse Regering heeft geoordeeld om de projecten te steunen die naar voren werden gebracht door de provinciale en Vlaamse beoordelingscommissies, en heeft de rangschikking van de commissies dan ook volledig gevolgd. De criteria lagen op voorhand vast. Ik noem er enkele: de nood van die infrastructuur, het bovenlokale karakter, de zekerheid dat het zou worden gerealiseerd… Aangezien de criteria op voorhand vastlagen, wist iedereen waaraan ze begonnen en hoe die evaluatie zou verlopen.”
“En de Raad van State heeft niét die rangschikking vernietigd, maar wel de besluitvorming, omdat de basis waarop de middelen werden toegekend, onvoldoende gemotiveerd is in het subsidiebesluit. Wat kan ik nu doen? Ik blijf uiteraard achter het advies staan van de twee beoordelingscommissies, en dus ook achter het besluit van de Vlaamse Regering. Ik zal samen met de juristen en Sport Vlaanderen bekijken hoe we kunnen tegemoetkomen aan de opmerkingen van de Raad van State over het gebrek aan motivering in het besluit. Want ik wil uiteraard ons standpunt rechthouden en de steun die we hebben toegezegd intact houden. Ik kan nog niet in detail treden. We zijn volop in gesprek met de juristen, het is allemaal niet zo eenvoudig.”
“Moeilijk om terug te geven”
Tijdens het debat dat volgde, kwam ook Francesco Vanderjeugd (Open VLD) aan het woord, de burgemeester van Staden, gemeente die mee financiert in het zwembad van Moorslede. “Minister, u hebt dit weekend uitspraken gedaan die me als burgemeester grotendeels geruststellen. Het zou bijzonder jammer zijn dat gemeenten die de handen in elkaar hebben geslagen, met hun rug tegen de muur zouden komen te staan en centen zouden moeten teruggeven. Het is ook moeilijk om terug te geven wat al uitgegeven is. We hebben positieve ervaringen met bovenlokale sportinfrastructuur. Er wordt echt wel gebruik van gemaakt. Het is een mooi signaal vanuit Vlaanderen, maar laat ons dat absoluut behouden. Ik vertrouw erop dat u dit tot een goed einde brengt.”
Marius Meremans sloot de discussie af met een grapje : “Ik ga voorlopig de strafexpeditie naar Poperinge uitstellen. In elk geval, de wegen van God en die van de Raad van State zijn soms ondoorgrondelijk.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier