Je leest het hier allemaal na.
Op de gemeenteraad van Veurne kwam de bedrijfsrevisor de jaarrekening AGB Veurne 2014-2015-2016 toelichten.
Verder werd beslist tot de aankoop van casco-ruimte in de sokkel van de Suikertoren voor de realisatie van een nieuwbouw voor de muziekacademie. Burgemeester Peter Roose: “We hebben al een principieel akkoord gegeven om een casco-ruimte aan te kopen in de Suikertoren waar de muziekacademie zou terechtkunnen. We hebben een nieuwe schatting gevraagd omdat het om een nieuwe ruimte gaat, die wel evenwaardig is. Wouter Vanlouwe (N-VA) reageerde daarop: “Nu wordt er een kostprijs van 7,5 mio euro… In het verleden is altijd gezegd dat u dit bedrag veel te veel vond toen er nog sprake was om de academie onder te brengen op de locatie van de Blauwe Zusters. We veronderstellen dat hiervoor, in tegenstelling tot erfgoedsubsidie op de locatie van de Blauwe Zusters, hier op deze locatie geen subsidie zal voorzien worden.”
Schepen Anne Dequidt: “In eerste instantie hadden we gekozen voor de Driekoningenstraat, maar toen bleek dat de ondergrond uit heel wat kasseibrokken bestaat, zodat het niet mogelijk is om dit materiaal te recycleren. Onder voorbehoud zullen we met dit project naar de Noordmoerstraat gaan.”
Mario Haelewyck (Open VLD) vroeg zich af of de stad op de hoogte was van het windturbineproject De Moeren in Veurne: “Dankzij meerdere Veurnse burgers namen wij kennis van de plannen van ENGIE ELECTRABEL om windturbines te plaatsen op het grondgebied van Veurne. Zij kregen daarvoor een brief in de bus. Het idee is niet nieuw maar wel de aangegeven locatie, die zich in De Moeren zou bevinden.”
Pascal Sticker reageerde: “De stad is daarvan niet op de hoogte. Net als u hadden wij een vermoeden dat er eerst zou afgetoetst worden op welke gronden Engie plannen zou hebben…. Maar, op het moment dat u de interpellatie heeft ingediend, kreeg ik een mail van Engie met de vraag of ze ons schepencollege konden zien. Voor dergelijke bouwvergunningen is het niet de stad die de vergunningen aflevert, maar de provincie, want dit gaat om een klasse-I. De stad zal het openbaar onderzoek moeten organiseren en advies geven, maar dat kunnen we vandaag zeker niet, want wij weten helemaal niet over welke site of perceel landbouwgrond dit gaat… Wij zijn a priori niet tegen windenergie als het gepaard gaat met zorgvuldig ruimtegebruik en er moet een vorm van participatie met de burgers zijn.”
Dirk Kesteloot (N-VA) had nog een aantal extra vragen: “”Welke activiteiten worden door het stadsbestuur georganiseerd in het kader van de ‘Week van de bij’ die doorgaat tussen 27/5 en 3/6?. De Bloemenmarkt lijkt me ideaal om de burger hierover te informeren.”
Burgemeester Peter Roose: “Wij kunnen niet op elke themaweek al onze diensten inzetten, maar wij kunnen wel op lange termijn doelstellingen vastleggen, zoals bijenhotels en bijenkorven. Er zijn concrete plannen om bloemrijke eilanden aan te leggen.”
Dirk Kesteloot (N-VA): “Onlangs werden op het Vaubanpark bomen gekapt. Wat hield de opdracht in? Wie heeft de opdracht daartoe gegeven en wie heeft ze uitgevoerd? Wat is de kostprijs van de werken?”
Anne Dequidt: “De bomen zijn gesnoeid door een gespecialiseerd bedrijf, niet gekapt! Het gaat om een 50-tal populieren die afgescheurde takken hadden. We hebben daar iets meer dan 2000 euro voor betaald. Alles werd verhakseld door onze eigen diensten. Eén boom bleek dood en daar zat een bijennest in, waar met respect is mee omgesprongen.
Dirk Kesteloot: “De witte abelen, niet de populieren, moesten aangepakt worden. Het stuifmeel van de klimop werd verwijderd. Klimop verstikt een boom niet!”
Anne Dequidt: “Binnen een maand of twee is die klimop er terug. Iedereen die klimop heeft, weet hoe snel die terugkomt. Die bomen hebben ook al een zekere leeftijd. We moeten binnen bepaalde tijd toch een keuze maken qua veiligheid. Inderdaad, hoe meer biodiversiteit, hoe beter, maar het is een openbaar domein, geen natuurgebied, en de veiligheid primeert.”
Dirk Kesteloot: “”Uit een rapport van de VMM blijkt dat het aantal fijne stofdeeltjes (die de oorzaak zijn van verschillende ziekten) in onze lucht nog steeds veel te hoog ligt. Eind maart/begin april werden in de Dan. de Haenelaan en de Pannestraat afbraakwerken (gebouwen) uitgevoerd. Welke voorwaarden legt het stadsbestuur op bij afbraak van gebouwen om de verspreiding van fijn stof te beperken? Waarom wordt er niet afgedekt met zeilen, wordt er geen water gesproeid, geen maskers gedragen?”
Peter Roose: “Aannemers moeten de VLAREM-regels toepassen en naleven, maar wij hebben niet het personeel om bij elk werk aanwezig te zijn. Wanneer werken een invloed hebben op de omgeving, en als er klachten zijn van de omwonenden, kunnen die mensen bij mij terecht. Onlangs was dit het geval en hebben wij de aannemer aangesproken. Wanneer er inbreuken zijn op de VLAREM-wetgeving zullen wij optreden.”
Dirk Kesteloot: “Bij het herinrichten van het Sint-Walburgapark heb ik volgende vragen: Wat is de totale kostprijs van de herinrichting van het Stadspark? Wat houdt die ‘vorderingsstaat 9bis’ in? Wat zal er gebeuren met de zichtbare gebreken?”
Anne Dequidt: “We hebben nog maar pas de eindstand ontvangen. Er was een meerprijs voor onvoorziene zaken zoals de slapersbank. De kostprijs van de werken bedraagt (vanaf planopmaak) 642.000 euro incl. btw en trek daar 50.000 euro af van Agentschap Natuur en Bos. Er waren geen opmerkingen over zichtbare gebreken. Voor het water dat blijft staan, zijn er oplossingen in de maak. Als er nog opmerkingen zijn, dan kunnen we die meegeven bij de oplevering.”
(MVG)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier