Wat een opluchting!
De kaart hiernaast kleurt weer flink oranje. Ja, CD&V heeft in West-Vlaanderen standgehouden als dé volkspartij bij uitstek. Maar van een revival is nu ook niet meteen sprake. In 30 van de 64 gemeenten komt CD&V als grootste uit de bus maar dat zijn er ongeveer evenveel als in 2012. En dit keer is in een aantal gemeenten het verschil met de tweede heel erg nipt. In 14 West-Vlaamse gemeenten behaalt CD&V de absolute meerderheid, maar dat zijn er drie minder dan de vorige keer en ook die meerderheid kalft her en der toch wel af, soms tot op het randje. In minstens 17 andere gemeenten zit CD&V in een bestuurscoalitie, wat maakt dat CD&V in zowat de helft van de onze gemeenten iets in de pap te brokken heeft. Mooi, maar na de verkiezingen van 2012 was dat nog in zowat 40 van de 64. Ook nu worden er overigens weer een aantal nieuwe anti-CD&V-coalities gesloten, met Ieper als meest spraakmakende maar ook Menen en Ichtegem kunnen tellen. In Tielt komt CD&V dan weer langs de grote poort opnieuw binnen na het brokkenparcours van de monstercoalitie uit 2012.
In totaal behaalt CD&V 469 van de 1.502 West-Vlaamse zetels. Dat is bijna een op drie en meer dan dubbel zoveel als naaste concurrent N-VA, die er 200 haalt. Maar toch is het een stuk minder dan de 531 die CD&V in 2012 nog haalde. En zelfs als we de verdoken CD&V-lijsten zoals die van Meulebeke er nog bijtellen, blijft er een min op het bord.Wat zalf op de wonde: in de vier centrumsteden is het iets beter dan de vorige keer: Roeselare wordt dankzij Kris Declercq dé CD&V-stad van Vlaanderen en in Brugge wordt de partij weer afgetekend de grootste en herovert ze de burgemeestersstoel.
CD&V jubelt: ook al gaat ze achteruit, N-VA doet het nog slechter en neemt het lang niet over
Maar ook al is het in de strikte analyse slechter dan de vorige keer: dégrote opluchting is toch wel dat N-VA het niet overneemt. Integendeel: de gelen boeren flink achteruit in onze provincie: een kleine 50 zetels minder (al werden er meer lijsten ingediend) en enkel nog in Izegem zijn ze de grootste en hebben ze een burgemeester. Tel daarbij nog de mislukking in Brugge en de oplawaai in Kortrijk en Roeselare en ze weten wel hoe laat het is.
Naast de ‘nationale tendens’, in het voordeel van Vlaams Belang, moest N-VA in een aantal steden en gemeenten zoals Brugge, Roeselare en Staden ook afrekenen met interne verdeeldheid of zelfs ruzie. Dat lust de bevolking niet. Ze houdt véél meer van sterke en eendrachtige teams die daadkracht uitstralen. En dan mag er binnen zo’n team gerust wat gezonde concurrentie leven, laat de paarden maar draven! Kijk maar naar het spetterende resultaat van CD&V in Wingene, waar burgemeester Hendrik Verkest van deze verkiezingen een poll maakte over wie hem later mag opvolgen. Dat hij daarbij in stemmen nu al geklopt is door zijn toekomstige opvolger, vindt hij helemaal niet erg!
Dossier 8x8: Winnaars en Verliezers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier