Vurig debat over hoofddoeken tijdens Brugse gemeenteraad

Nele Caus, met sjaal.© Davy Coghe
Nele Caus, met sjaal.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tijdens de Brugse gemeenteraad ontspon zich dinsdagavond een vurig debat rond hoofddoeken. Volgens raadsleden Nele Caus (N-VA) en Stefaan Sintobin (VB) schendt het Brugs stadsbestuur het neutraliteitsprincipe.

Aanleiding voor het politiek dispuut was een recente uitspraak van Kamerlid Jasper Pillen (Open VLD), die zopas schepen voor Burgerzaken en Onderwijs werd, in KW. In een interview zei Jasper Pillen dat hij geen probleem heeft met een vrouw met een hoofddoek aan een loket.

Onderdrukking?

Nele Caus (N-VA) vindt dit in strijd met het neutraliteitsbeginsel: “De neutraliteit van onze overheid is een fundamentel recht, opzichtige religieuze symbolen als een hoofddoek horen niet thuis in een neutrale omgeving. Ook een inclusieve samenleving moet neutraal zijn, dit is een fout signaal, te meer daar een hoofddoek synoniem is voor de onderdrukking van de vrouw.”

Stefaan Sintobin (VB) voegde zich bij dit protest en vroeg zich af of het stadsbestuur de mening van het liberale Kamerlid deelt: “Zal de stad haar houding veranderen en moslima’s met een hoofddoek toelaten aan het loket?”

Charlotte Storme (Groen) daarentegen zei: “Een hoofddoek is niet per se eeen uiting van onderdrukking en staat niet in contrast met het neutraliteitsprincipe. Niet wat je draagt, wel de houding die je aanneemt als ambtenaar bepaalt je neutraliteit.”

Eén ambtenaar

Personeelsschepen Pieter Marechal (CD&V) vindt dit een interessant debat: “Het valt mij op dat Nele Caus (N-VA) en Stefaan Sintobin (VB) de Franse stroming van la laïcité aanhangen: het secularisme dat een strikte scheiding van Kerk en Staat naleeft en absoluut elke verwijzing naar religieuze symbolen aan publieke loketten verbiedt. Daarnaast heb je de vrijheid van godsdienstbeleving. Blijkbaar waait het debat van Parijs over Brussel naar West-Vlaanderen. En dat terwijl er in Brugge op dit vlak geen enkel probleem is: er is slechts één medewerkster in stadsdienst die een hoofddoek draagt, zij werkt niet aan het loket, maar heeft een backoffice functie.”

Moeilijk debat

Jasper Pillen (Open VLD) betreurt dat zijn uitspraak in KW als Kamerlid, hij was toen nog geen schepen, uit de context gerukt werd.

Voor alle duidelijkheid citeren we Jasper Pillen in het recente interview van KW. Jasper Pillen: “Het hoofddoekendebat is een moeilijk debat. Het is geen geheim dat de liberalen daarover verdeeld zijn. Ik ben er zelf ook nog niet honderd procent uit. In Brugge is er nooit een probleem geweest op dat vlak, en ik ben niet van plan om daar een probleem van te maken. ( denkt na ) Ik zou daar persoonlijk geen probleem mee hebben, mocht iemand aan een loket een hoofddoek dragen. Veel belangrijker is de manier waarop die persoon handelt. Mocht die persoon een holebikoppel niet willen helpen, dát zou onaanvaardbaar zijn. Maar het debat over neutraliteit is moeilijker dan dat. Wat als je die redenering doortrekt?”

“Wat als iemand met een shirt van Cercle Brugge aan het loket zit? Terechte vraag. Ik ben fan van Cercle, maar ik zou dat niet oké vinden. Of wat als daar iemand zit met een T-shirt van Schild & Vrienden? De mensen die vandaag opkomen voor de hoofddoek, zullen de eersten zijn om zich daarover kwaad te maken. Dus kies je misschien beter voor totale neutraliteit. Want als alles mag, dan moet je ook écht alles toelaten….”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier