De povere agenda van de gemeenteraadszitting van donderdagavond was vlug afgehandeld. De oppositie, bij monde van vooral Romina Vanhooren en Stefaan Reynaert (Open VLD), legde nog enkele discussiepunten op tafel.
Bij het voorstel van Romina Vanhooren om te onderzoeken of het inrichten van volkstuintjes op het Oudenburgse grondgebied mogelijk is, of er hieromtrent een gemeentelijk reglement kan worden opgesteld, informatie naar de bevolking kan worden verspreid en een oproep naar geïnteresseerde kandidaten te lanceren, kreeg ze op de vier punten een neen van de meerderheid.
Maar toch, er heerste enige verwardheid bij de stemming. Enkele raadsleden van CD&V lieten hun neen niet met grote overtuiging horen, zodanig dat voorzitter Gino Dumon (SP.A) de stemming tot drie keer toe moest laten overdoen. Vooral Anni Christiaen had het heel moeilijk om dit voorstel weg te stemmen. “Dit was een van mijn beloftes tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012”, zei het CD&V-raadslid na de zitting.
Jacques Lingier (Open VLD) die voor de eerste keer sedert lang opnieuw present was, maakte zich bijzonder kwaad. “Dit voorstel wordt afgekeurd, terwijl het ontwerp van het stadsbestuur al klaar ligt”, zwaaide hij met een brochure.
Burgemeester Ignace Dereeper (CD&V) antwoordde dat het item al eerder ter sprake was gekomen op de gemeenteraad en dat de meerderheid beslist had niet op het voorstel in te gaan.
Straatnaambordjes
Een klein jaar geleden, in de zitting van oktober 2015, kwam Romina Vanhooren tussen rond de erbarmelijke toestand van bepaalde straatnaambordjes. “Er is toen beloofd dat dit euvel zou worden aangepakt, maar vandaag is daar nog niets van te merken. Ik heb opnieuw eens rondgereden in Oudenburg en enkele foto’s genomen. Tot mijn verwondering is dat van de Hoge Dijken nu zelfs helemaal verdwenen.”
“We bestellen nooit een of enkele bordjes, maar wachten tot er een 40-tal zijn”, antwoordde de bevoegde schepen Myriam Maes (SP.A). “De nieuwe bordjes zijn intussen toegekomen. De technische dienst had mij beloofd dat ze zouden geplaatst worden, maar dat is nog niet gebeurd. Ik kan toch niet zelf rondrijden om ze te plaatsen of om bepaalde borden te kuisen.”
Laadpunten
Op de vraag van Romina Vanhooren of er in Oudenburg laadpunten komen voor elektrische wagens, kreeg het raadslid dan wel een positief antwoord. “Oudenburg is de eerste stad die bij Infrax geïnformeerd heeft. Ik kan u zeggen dat er inderdaad tegen 2020 acht oplaadpunten komen. De eerste plaatsing zal in 2017 in Westkerke gebeuren, dan volgen Roksem, Oudenburg en Ettelgem”, gaf de burgemeester mee.
(LIN)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier