Vlaams Belang West-Vlaanderen trekt op zondag 26 mei met veel ambitie naar de kiezer. “We willen onze West-Vlaamse stem laten horen in Brussel”, klinkt het. De partij wil onder andere een vestigingsstop voor niet-Europese vreemdelingen.
West-Vlaams voorzitter Yves Buysse ziet de sterke gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 als een goeie graadmeter. “In Roeselare haalden we 15 procent, in Oostende 13,1 procent, in Kortrijk 12 procent… En ook in veel andere steden en gemeenten in onze provincie scoorden we sterk. In de provincieraad konden we, ondanks het feit dat het totale aantal zetels gehalveerd werd, onze vijf zitjes behouden. Met een score van 14,1 procent haalden we zelfs onze Antwerpse collega’s in. Voor 26 mei is de missie duidelijk: we gaan voor drie zetels in het Vlaams parlement en twee vertegenwoordigers in de Kamer.”
De topkandidaten voor beide lijsten zijn nu al bekend, de volledige ploeg volgt binnenkort.
Voor het Vlaams parlement trekt Stefaan Sintobin de lijst. De Izegemnaar verhuisde vorig jaar naar Brugge, waar hij nu gemeenteraadslid is. Daarnaast is hij ook Vlaams volksvertegenwoordiger. De tweede plaats is voor de Roeselaarse Lut Deforche-Degroote. Deze verpleegkundige is raadslid voor het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. “Door Lut de tweede plaats aan te bieden, geven we een duidelijk signaal. Roeselare is de stad waar we in oktober het sterkst scoorden en nu willen we in het Vlaams parlement ook een stem uit het hart van West-Vlaanderen.”
Wouter Vermeersch: “We pleiten voor een vestigingsstop voor niet-Europese vreemdelingen in de hele provincie”
Op plaats drie staat provinciaal voorzitter Yves Buysse. De jurist is in Brugge gemeenteraadslid. De vierde plaats is voor Oostendenare Frieda Verougstraete-Deschacht. De directiesecretaresse is een voormalig provincieraadslid. Plaats vijf is voor Carmen Ryheul uit Kortrijk, waar de HR-manager gemeenteraadslid is. De lijst wordt geduwd door Bruggeling Ignace Lowie, een oud-Kamerlid en ere-provincieraadlid. Eerste opvolger is Immanuel De Reuse uit Roeselare. Hij is provincieraadslid en fractieleider binnen de gemeenteraad.”
De lijst voor de Kamer wordt aangevoerd voor Kortrijkzaan Wouter Vermeersch. De economisch adviseur is momenteel provincie- en gemeenteraadslid. “In de Kamer hebben we op vandaag geen West-Vlaamse vertegenwoordiger. Daar moet verandering in komen”, benadrukt hij. Plaats twee is voor Dominiek Spinnewyn-Sneppe uit Zedelgem. Zij is gemeenteraads- en provincieraadslid. Kurt Ravyts uit Zuienkerke bekleedt de derde plaats en momenteel is de parlementair medewerker fractieleider binnen de provincieraad. Op de vierde plaats staat de Izegemse Nathalie Dewulf. Zij is teamleider bij Bpost en sinds begin dit jaar ook gemeenteraadslid. De vijfde plek is voor Jo Vansteenkiste uit Lendelede. Hij is regionaal bestuurslid binnen Vlaams Belang. Lijstduwer is Christian Verougstraete uit Oostende. De notarieel jurist is gemeenteraadslid en ere-Vlaams volksvertegenwoordiger. Tina Feys uit Roeselare, waar de laborante ook gemeenteraadslid is, is eerste opvolger voor de Kamerlijst.
Speerpunten
Op Vlaams niveau wil Vlaams Belang op enkele dossiers wegen. “Er moet een inhaalbeweging komen op vlak van mobiliteit”, zegt Stefaan Sintobin. “Denk maar aan de aansluiting van de A19 met de R8 in Kortrijk, de herinrichting van de Brugsesteenweg in Roeselare of de zuid-westelijke tangent in Tielt. We willen ook geen kilometerheffing voor personenwagens en in landelijke gemeenten kan er geen betonstop gelden. Op landbouwvlak willen we absoluut geen afbouw van de veestapel en in West-Vlaanderen mogen geen nieuwe moskeeën erkend worden. Onze provincie telt er nu twee en dat is voldoende.”
In het federaal parlement wil Vlaams Belang ijveren voor het kordaat aanpakken van transmigratie. “Alle illegalen moeten worden opgespoord, opgepakt en in gesloten centra vastgezet worden”, stelt Wouter Vermeersch. “Daarom moet er in West-Vlaanderen een gesloten centrum komen van waaruit transmigranten ook effectief uitgezet worden.”
De partij wil ook inzetten op arbeidsactivatie in plaats van migratie. “Beperk de werkloosheidsuitkering tot twee jaar, behalve voor vijftigplussers. Zo worden Walen en aanwezige werkloze vreemdelingen geactiveerd. Ook het nijpende tekort aan politie en brandweer willen we wegwerken en er moeten gerichte grenscontroles komen.” Als laatste punt staat een vestigingsstop op de agenda. “Onze West-Vlaamse steden kreunen onder de immigratie. We pleiten voor een vestigingsstop voor niet-Europese vreemdelingen in de hele provincie.”
Verkiezingen 26 mei 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier