Verkiezingsaffiche van Jean-Marie Dedecker na enkele dagen al beklad met Hitlersnor: “Van mij mogen ze die gerust laten hangen”

Na twee dagen werd de verkiezingsposter van Jean-Marie Dedecker (N-VA) al beklad met een snor van Hitler. © gf
Camille Jonckheere

Sinds kort duiken de verkiezingsaffiches opnieuw overal op in het straatbeeld voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op 9 juni. Maar de verkiezingsposter van Jean-Marie Dedecker werd na enkele dagen al beklad met een Hitlersnor. “Dat getuigt van weinig respect, maar daar trek ik mij niet veel van aan.” Dedecker, die ook burgemeester is van de gemeente Middelkerke (LDD), komt opnieuw op voor N-VA als West-Vlaams lijsttrekker voor de Kamer.

Vorig jaar al kondigde politicus Jean-Marie Dedecer uit Middelkerke aan dat hij bij de volgende Vlaamse en federale verkiezingen opnieuw als onafhankelijk op de lijst van N-VA opkomt, net zoals bij de verkiezingen in 2019. Even leek het erop alsof Dedecker met zijn lokale partij Lijst Dedecker (LDD), die al 15 jaar bestaat een doorstart wilde maken bij de verkiezingen, maar die kwam er dan uiteindelijk niet van.

Geen respect

Afgelopen week werden volop de eerste verkiezingsaffiches uitgehangen, waaronder ook die van Dedecker als lijsttrekker voor de Kamer voor N-VA West-Vlaanderen. Maar een van die affiches in zijn eigen gemeente Middelkerke werd na enkele dagen al beklad met een Hitlersnor.

“We weten exact waar en door wie dit werd toegebracht, maar ik lig er eigenlijk niet wakker van”, geeft Jean-Marie Dedecker eerlijk toe. “Dit is een actie van mensen met weinig verstand, die kuren hebben en wellicht zelf last hebben van facistische neigingen. Ik stoor me hier absoluut niet aan, het zijn zielige figuren.”

“Van mij mogen ze gerust die affiche laten hangen, dat deert me eigenlijk niet”

“Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt, dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik vermoed dat mijn team de affiche wel zal overplakken met een nieuwe, maar van mij mogen ze dit eigenlijk gerust laten hangen als een symbool dat het mij niet deert. Die mensen vragen dan respect, maar hebben zelf geen respect voor anderen. Dat hoort er tegenwoordig allemaal bij”, besluit Dedecker.

“Wat iemands politieke of ideologische overtuiging is, dit getuigt van weinig respect”, reageert Ignace Vandewalle, woordvoerder van Dedecker. “Het is onfatsoenlijk om een hardwerkend Vlaams politicus af te schilderen als een massamoordenaar, die 11 miljoen mensen uitmoordde. Dit gaat voor ons een brug te ver.”

Lees meer over: