Op de digitale gemeenteraad van maandagavond maakte de Ieperse burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) de winnaar van de driejaarlijkse Ieperse Vredesprijs bekend. The Campaign To Stop Killer Robots haalde het van de vier andere genomineerden en mag op 11 november de geldprijs van 25.000 euro komen ophalen.
Ieper profileert zich al sinds 1985 als Vredesstad en reikt sinds 2002 de driejaarlijkse Ieperse Vredesprijs uit. “Uit de 46 kandidaten werden vorig jaar vijf genomineerden weerhouden: Borderline Sicilië, The Campaign To Stop Killer Robots, de Pakistaanse Mukhtar May, Rebecca Johnson en Women Solidarity network Yemen”, zei burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) op de digitale gemeenteraad van maandagavond. “Alle genomineerden verdienen onze waardering, maar er kan er maar eentje winnen. Op november startte de stemperiode. Het was de bedoeling dat we hiervoor nauwe gingen samenwerken met de scholen, maar door de coronacrisis kon dat niet optimaal verlopen. Er ging normaal ook een stemavond plaatsvinden in het Perron, maar door de bekende redenen kon die ook niet doorgaan. Toch zijn er 2.036 geldige stemmen uitgebracht, waarvan 1.863 door jongeren.”
Killer Robots
Daarna opende de burgemeester de envelop met de winnaar. Daarop stond de naam van The Campaign To Stop Killer Robots.
Op de website van de Vredesprijs worden Killer Robots omschreven als autonome wapensystemen die een doelwit kunnen selecteren en aanvallen zonder betekenisvolle menselijke controle. “Dit betekent dat het wapensysteem dodelijk geweld kan gebruiken zonder directe instructies van een mens. Deze functie kan worden toegepast op verschillende wapensystemen, zoals een gevechtstank, straaljager of een schip. Een veel voorkomend misverstand is dat killer robots hetzelfde zijn als drones. Bij een drone is er echter een mens die doelwitten op afstand selecteert en besluit aan te vallen”, klinkt het bij het Ieperse Vredesfonds. “De Verenigde staten, China, Israël, Zuid-Korea, Rusland en het Verenigd Koninkrijk werken aan dit soort wapensystemen die autonome besluiten kunnen nemen over het selecteren en aanvallen van doelwitten. Killer robots bestaan dus nog niet, maar er zijn al wel voorlopers die de trend naar verdergaande autonomie duidelijk laten zien. Dit roept vele juridische, veiligheids- en ethische bezwaren op. Laten wij machines beslissen over leven en dood? Wie is verantwoordelijk als er iets fout loopt? Maakt zo’n wapen het verschil tussen een burger en soldaat… Een groep van internationale NGO’s onder leiding van Human Rights Watch heeft de internationale campagne ‘to stop Killer Robots’ opgezet. De campagne heeft tot doel om tot een wereldwijd verbod te komen op de ontwikkeling, productie en inzet van killer robots.”
Minder stemmen door corona
Burgemeester Talpe feliciteerde de winnaar en zei dat ze hoopte dat ze de vertegenwoordigers mag ontvangen op de prijsuitreiking op 11 november. Ook fractieleider Katrien Desomer van oppositiepartij CD&V feliciteerde de winnaars en de genomineerden, maar vond het jammer dat de bekendmaking van de winnaar wat verloren ging tussen de andere punten. “De Vredesprijs verdient beter”, aldus Desomer. “Het was misschien beter om het punt in het begin agenda te plannen of te wachten tot de gemeenteraad fysiek kon samenkomen. Ongetwijfeld heeft de coronacrisis geleid tot minder stemmen.”
Ook Nancy Six van de nieuwe fractie IEPER2030 vroeg zich af welke invloed de coronacrisis had op de stemming, terwijl Jordy Sabels (Groen) opwierp dat de uitreiking misschien beter een jaar had kunnen uitgesteld worden. “Dat had de Vredesprijs misschien meer eer aan aangedaan”, klonk het.
Burgemeester Talpe bevestigde dat er inderdaad minder gestemd werd dan de vorige keer. “Voor de Vredesprijs van 2017 waren er 3.200 stemmen. We hadden de focus gelegd op de stemavond in het Perron, waar er 300 koorleden en nog eens 300 aanwezigen zouden geweest zijn. We hopen dan ook dat de laureaat op 11 november naar Ieper komt. Dat wordt het moment om de campagne eens goed in de kijker te zetten”, besloot Emmily Talpe.
De financiële prijs voor de laureaat bedraagt 25.000 euro. (TOGH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier