Tegen de tendens in houdt CD&V stand in kanton Menen. Meer nog: waar CD&V zowat overal achteruitgaat, winnen ze in Menen 1 procent van de stemmen. Dat is zeker mee de verdienste van oud-burgemeester Martine Fournier die 19.414 voorkeurstemmen en een zetel in het Vlaams parlement behaalt. Dat Menen de trend niet volgt, heeft volgens haar te maken met de smerige zet tegen CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Het stadsbestuur kan die uitspraak maar matig appreciëren.
Martine Fournier (CD&V) ziet twee tendenzen. Enerzijds is er het slechte resultaat van haar partij op provinciaal en Vlaams niveau, anderzijds is er het bemoedigende resultaat dat zijzelf en de CD&V in kanton Menen behaalden. “Ik had nooit gedacht dat we zo sterk gingen verliezen in West-Vlaanderen”, bekent ze. “Geloof me, zonder Hilde Crevits was het nog erger geweest. Maar een groot deel van de bevolking heeft anders gekozen. Liever een harde, kordate lijn dan de verzoening en het positivisme waar wij voor staan.”
De vreemdelingenproblematiek is bepalend geweest bij de keuze van heel wat Vlamingen. Dan mag je verwachten dat dit zeker in Menen speelt, waar vreemdelingen een vast onderdeel van het straatbeeld in het centrum zijn. Ook Menen ontsnapte niet aan de ruk naar uiterst rechts, Vlaams Belang behaalde er 21,7 procent van de stemmen. Toch zet CD&V met 26,9 procent van de stemmen een prima resultaat neer, zelfs een procent meer dan in 2014.
Blamage voor zetelende schepenen
Martine Fournier zelf behaalt 19.417 voorkeurstemmen, 1.329 meer dan vorige keer. “Daar ben ik uiteraard tevreden mee. Het geeft toch aan dat Menen op mensen heeft gestemd. Als ik dan zie hoe weinig de zetelende schepenen Patrick Roose (sp.a) en Mieke Syssauw (Open Vld) behalen – respectievelijk 5.147 en 3.669 slw – dan is dit ronduit een blamage te noemen. Enkel Griet Vanryckegem doet het behoorlijk (9.557 stemmen, slw). Het is een afstraffing van hun smerige zet na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. We hebben vooral veel Open Vld stemmen gewonnen, hoorde ik in aanloop naar de verkiezingen. Mensen die toen niet, maar nu wel op mij stemden. Het is een magere troost, gezien ons Vlaamse resultaat. Jammer ook dat we net die zesde zetel niet halen in West-Vlaanderen, burgemeester Jan Seynhaeve uit Wevelgem ging die meer dan verdiend hebben.”
Stadsbestuur nuanceert p>
Het stadsbestuur van Menen kon de uitspraken van Martine Fournier (CD&V) maar matig appreciëren. “Martine vergelijkt het aantal voorkeurstemmen die zij behaalde met die van schepen Mieke Syssauw (Open VLD) en van mezelf”, reageert schepen Patrick Roose (SP.A) verongelijkt. “Dat is appels met peren vergelijken. Mieke was zevende opvolger op de Kamerlijst, ik stond achttiende op de lijst voor het Vlaams Parlement. Dat kan je bezwaarlijk in de weegschaal leggen met de derde plaats die Martine Fournier bekleedde. Bovendien, als je het aantal voorkeurstemmen voor het Vlaams Parlement bekijkt die we behaalden in Menen, dan sta ik op de derde plaats na Hilde Crevits en Martine die in de stad zelf er 2328 behaalde. Ze profiteerde natuurlijk mee van de provinciale uitstraling, maar dat de Meense kiezer heeft afgerekend met de afloop van de gemeenteraadsverkiezingen is dus niet waar.” Het is duidelijk dat zelfs na deze verkiezingen het stof van 14 oktober 2018 nog steeds niet is gaan liggen in Menen. p>
(SLW)
Verkiezingen 26 mei 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier