Stad Ieper organiseert afhaalpunten voor verkoopacties verenigingen bij Fenix en OC’s

Het stadsbestuur stelt onder andere fuifzaal Fenix ter beschikking als afhaalpunt. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Stad Ieper organiseert mee afhaalpunten zodat verenigingen hun verkoopacties coronaveilig kunnen laten doorgaan. “Dat gebeurt in de eerste plaats bij een lokale handelaar of horecazaak die inzet op afhaal. Lukt dat niet, dan kan een vereniging een aanvraag indienen om een afhaalpunt in te richten bij een van de ontmoetingscentra of bij de Fenix”, zegt schepen Dimitry Soenen.

Verenigingen hebben het dit jaar door de coronacrisis extra moeilijk om geld bij elkaar te krijgen. Bovendien mogen ze door de verstrengde maatregelen niet meer deur aan deur verkopen. Afhalen op een afhaalpunt mag wel. Eerder deze week had oppositiepartij CD&V al aangedrongen om OC’s ter beschikking te stellen als afhaalpunt voor verenigingen, na overleg heeft nu ook het stadsbestuur de nodige stappen genomen.

Uitwerking

“Verenigingen hebben het momenteel zwaar te verduren”, beaamt schepen Eva Ryde. “Als stad versterken we niet alleen via subsidiemogelijkheden en gratis gebruik van stadsgebouwen, we ondersteunen ook hun jaarlijkse verkoopacties. De voorbije dagen hadden we uitgebreid overleg met verschillende actoren over de uitwerking hiervan, onder meer naar logistiek, voorwaarden, personeelsinzet… toe”, vertelt schepen Eva Ryde. “Door toezicht vanuit de stad kunnen we ervoor zorgen dat deze verkoopinitiatieven coronaveilig verlopen. Zo kunnen sympathisanten de verenigingen ook in deze tijden van strenge maatregelen een hart onder de riem steken.”

Enkel een bestaande winkel/horecazaak/traiteur/cateraar/restaurateur mag etenswaren bereiden, aan de deur bezorgen of een bestaand afhaalpunt benutten. Stad Ieper raadt daarom alle verenigingen aan om in de eerste plaats te kiezen om samen te werken met lokale handelaars en zelfstandigen om acties uit te werken en in goede banen te leiden.

Ontmoetingscentra

Als dit niet mogelijk is, kunnen verenigingen een gemeentelijk afhaalpunt aanvragen. Onder toezicht van de stad kan men op die manier in openlucht afhaalmomenten organiseren. “De jeugddienst neemt de handschoen op om alle Ieperse verenigingen en organisaties te helpen om veilige gemeentelijke afhaalpunten in te richten”, vult schepen van jeugd Dimitry Soenen aan. “Dat gebeurt in de eerste plaats bij een lokale handelaar of horecazaak die inzet op afhaal. Lukt dat niet, dan kan een vereniging een aanvraag indienen om een afhaalpunt in te richten bij een van de ontmoetingscentra of bij de Fenix.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier