CD&V Ieper pleit voor afhaalpunten om verenigingen te steunen

Een afhaalpunt kan een oplossing bieden voor onder andere het Boezingse Kermiscomité, dat normaal in februari deur-aan-deur soep verkoopt. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Door de huidige lockdown zien Ieperse verenigingen opnieuw heel wat inkomstmogelijkheden verloren gaan. Daarom vraagt CD&V Ieper aan het stadsbestuur om afhaalpunten te voorzien. “Dat is één van de weinige opties die verenigingen hebben om in deze tijden nog dat extra centje te verdienen dat zij broodnodig hebben om te kunnen overleven”, zegt CD&V Ieper.

Om hun financiële kas wat te spijzen organiseren heel wat Ieperse verenigingen doorheen het jaar allerhande acties, maar iets organiseren in dit onzekere jaar is niet vanzelfsprekend. Momenteel zijn deur-aan-deurverkopen verboden en maaltijden aan huis leveren kan enkel door professionelen gebeuren.

“Door de huidige maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus kunnen alweer heel wat pannenkoeken- of bloemenverkopen, beenhespfestijnen, afhaalmaaltijden en zelfs kerstbomenverkopen niet doorgaan”, zegt Katrien Desomer, fractieleider voor CD&V in de Ieperse gemeenteraad. “Wel kan elke stad of gemeente een officieel afhaalpunt organiseren waar verenigingen dan onder toezicht en begeleiding van de stad hun verkoop kunnen laten doorgaan. Om tegemoet te komen aan de verenigingen stelt CD&V voor dat het stadsbestuur gratis enkele afhaalpunten in Ieper voorziet.”

Ontmoetingscentra

Ook in Poperinge werkt men met afhaalpunten voor verenigingen. “Er zijn een aantal voorwaarden om de veiligheid altijd te garanderen”, vervolgt Desomer. “Zo wordt het afhaalpunt best aan de buitenzijde van een gebouw georganiseerd en is het dragen van mondmaskers en voor de aanbieders ook wegwerphandschoenen verplicht. Betalen moet contactloos of vooraf gebeuren en maaltijden moeten wel nog steeds door een professionele aanbieder bereidt worden.”

CD&V stelt voor om in Ieper de OC’s open te stellen voor dergelijke afhaalpunten. “De stad kan richtingspijlen en ontsmettingsalcohol voorzien en verenigingen kunnen werken via afhaling via reservatie. Elke activiteit op dit afhaalpunt zou wel goedgekeurd moeten worden door het stadsbestuur. Dit zou een mooi gebaar zijn naar alle Ieperse verenigingen die in deze tijden vaak met de handen in het haar zitten”, aldus CD&V Ieper.

Samenwerking lokale handelaars

“We steken in Ieper ook de koppen bij elkaar om verenigingen te helpen”, reageert schepen van Sociale Zaken Eva Ryde. “Daar waar een cateraar/restaurateur/professioneel afhaalpunt betrokken is bij de verkoop van goederen, stellen zich minder problemen. We stimuleren graag ook de samenwerking de verenigingen en de lokale handelaars om het goed en veilig samen aan te pakken. Dat lukt in meerdere situaties al prima. Het opzetten van daarnaast ook een gemeentelijk afhaalpunt wordt verder als optie bekeken. Als dat groen licht krijgt, zullen we er duidelijk en breed over communiceren.”

Ondertussen krijgt ook Ieper veel vragen van verenigingen. “Er zijn al meerdere aanvragen binnen. Vele vragen om meer duidelijkheid of bevestiging van de aangenomen werkwijze, waar we ook in ondersteunen, een aantal ook met reeds op touw gezette verkoopacties, bijvoorbeeld van ouderverenigingen verbonden aan een school”, besluit Eva Ryde. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier