Sloop en sanering Carcoke kosten ruim 55 miljoen euro

Jos Remaut

Vlaams parlementslid Rik Daems (Open VLD) vroeg minister Joke Schauvliege (CD&V) waarom OVAM de saneringskosten ten laste neemt en de belastingbetaler er dus voor opdraait.

Enkele jaren geleden werd de cokesfabriek van Carcoke in Zeebrugge gesloten wegens zware vervuiling. Na ellenlange problemen werd beslist tot een grondige bodemsanering. De sanering werd uitgevoerd in opdracht van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). “De veroorzaker van de ernstige vervuiling is nochtans bekend en de zaak wordt niet betwist”, stelt Rik Daems, die zich naast een aantal informatieve vragen vooral afvroeg : “Waarom werden de door de overheid gemaakte kosten niet gerechtelijk teruggevorderd ? Dit gebeurt in andere, veel kleinere gevallen toch wél ?”

OVAM verwerft wel de grond

In haar antwoord bevestigde minister Schauvliege dat de kostprijs van alle uitgevoerde studies, van de sloop en van de bodemsanering ongeveer 55 miljoen euro bedraagt, gespreid over een periode van ongeveer twintig jaar. “De sanering is door diverse aannemers gebeurd in wisselende constellaties. De huidige fase wordt uitgevoerd door de tijdelijke handelsvennootschap DEMA, bestaande uit DEC, Envisan, Mourik en Aclagro.”

“In het Carcoke-dossier gebeurde inderdaad geen gerechtelijke terugvordering”, geeft de minister toe, “maar OVAM recupereert wel een deel van de gemaakte kosten. Enerzijds door de uitbetaling van een overeengekomen bedrag door Carcoke nv in vereffening, anderzijds door de toekomstige verkoop van de gronden die nu eigendom zijn van OVAM en vroeger eigendom waren van Carcoke nv. Door de aanvaarding van het voorstel van vereffening, heeft OVAM ongeveer 5,4 miljoen euro ontvangen en heeft zij de percelen, waarop Carcoke nv vroeger het eigendomsrecht had, verworven voor 1 euro. Dit is meer dan wat verwacht wordt via een gerechtelijke procedure.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier