Maandagavond bespreekt de gemeenteraad van Veurne het budget voor 2018. Verder staat er nog heel wat op de agenda.
Wat opvalt in de cijfers voor 2018, is dat de schuldtoestand van de Stad Veurne volgend jaar stijgt. “Dat is niet onlogisch. In 2017 zijn we geen leningen aangegaan en daardoor moeten we extra lenen om niet onze cashreserve te geraken. We lenen 4 miljoen euro”, verduidelijkt schepen van Financiën Jan Verfaillie (CD&V).
Dotatie aan politiezone
De gemeenteraad bespreekt maandag ook de dotatie aan de politiezone. Die moet elk jaar door de raad vastgesteld worden aangezien er geen meerjarenplan globaal wordt goedgekeurd zoals bij de kerkfabrieken en het OCMW. De dotatie aan de politiezone Spoorkin bedraagt 1,138 miljoen euro.
Op de agenda staat verder de vaststelling van het convenant inzake veilig uitgaan in het stadscentrum. “Het doel van dit convenant is het uitgaansleven veilig en leefbaar houden. Overlast en geweld als gevolg van het uitgaansleven kunnen beter voorkomen worden door een gezamenlijke aanpak. Het uitgangspunt is de eigen verantwoordelijkheid van elke partij en de bereidheid om elkaar te ondersteunen bij het garanderen van de veiligheid van het uitgaansleven”, aldus de meerderheid.
Antenne op kerktoren in Houtem
Engie vraagt de toelating om een basisstation en antenne op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Houtem te plaatsen met de bedoeling het IoT-netwerk van Internet of Things in de Westhoek uit te bouwen en de connectiviteit van bijvoorbeeld het slimme watermeterproject te garanderen. De antenne weegt 700 gram en is 70 cm hoog. Het is de bedoeling om een wereldwijde connectiviteit op te richten. “De data die verstuurd wordt, zal worden gebruikt door ondernemingen en openbare besturen die op zoek zijn naar een grotere operationele efficiëntie in België en Europa. Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft de vraag gunstig geadviseerd”, klinkt het.
Verder op de agenda duikt het bedrijventerrein Monnikenhoek opnieuw op, wat in het verleden vaak voor discussie zorgde op de N-VA-banken. De gemeenteraadsleden worden gevraagd de voorgestelde overdracht van het recht van opstal door de WVI aan de Stad Veurne te aanvaarden.
Veurne Toe koer vzw diende op 20 januari 2017 een aanvraag in voor de lancering van hun loyalty-systeem. Het schepencollege besliste op 24 januari 2017 om een projectsubsidie toe te kennen aan deze vzw voor de lancering van dit loyaliteitssysteem, de Toekoerpas. “Het loyalty-systeem is een kernversterkend instrument en past daarom in het gemeentelijk detailhandelsbeleid. De samenwerkingsovereenkomst met Veurne Toe koer vzw wordt ter vaststelling voorgelegd, net als de princiepsbeslissing op vlak van de onderhandse aankoop van een cascoruimte in de sokkel van de Suikertoren”, luidt het agendapunt.
Opnieuw bitse discussie over atletiekpiste?
Wouter Vanlouwe (N-VA) komt net als vorige raad terug op de atletiekpiste. Het onderwerp zorgde toen voor een bitse discussie tussen het raadslid en schepen van Sport Pascal Sticker (Veurne Plus). “De gunning voor de werkzaamheden is ondertussen gebeurd zonder de opschortende voorwaarde van toekenning van de provinciale subsidie. We zijn zeker niet tegen de heraanleg van de piste, maar zonder de bijkomende subsidie van 187.500 euro is het toch een forse investering van ruim 445.000 euro inclusief btw“, aldus de interpellatie van Wouter Vanlouwe.
Grote investeringen in Veurne h2>
– Riolering Suikerwijk: 1.040.000 euro p>
– Houtem: 210.000 euro fase1 en 820.000 euro fase2 p>
– Vaartstraat: 720.000 euro p>
– Stapwest: 550.000 euro (meerjarenplan tot 5,550 miljoen euro) p>
– Fietspad en riolering Pannestraat: 525.000 euro p>
– Inrichting camperterrein: 300.000 euro p>
– Nieuwstraat: 200.000 euro p>
– HR-software: 163.500 euro (meerjarenplan 209.000 euro) p>
– Proefproject Driekoningenstraat: 102.000 euro p>
– Voetpaden: 100.000 euro p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier