De Brugse gemeenteraad heeft maandagavond de plannen voor de heraanleg van het Sint-Annaplein en omliggende straten goedgekeurd. “Ik betreur een beetje dat buurtbewones met een petitie ageren, we hebben echt alles gedaan om rekening te houden met de wensen van de omwonenden. Maar het algemeen belang primeert op individuele wensen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van volcem (Open VLD).
Tijdens de gemeenteraad vroegen Raf Reuse (Groen) en Stefaan Sintobin (VB) zich af of er wel voldoende inspraak gegeven werd aan de buurtbewoners: “Er zijn in het verre verleden wel enkele inspraakmomenten geweest, maar de buurt is verrast dat dit dossier deze maand plots op de agenda van de gemeenteraad staat. 62 bewoners hebben indertijd een petitie ondertekend.”
Wandelpad
Volgens schepen Mercedes Van Volcem is in ruime mate rekening gehouden met de eisen van de buurtbewoners: “In zoverre dat ze niet in tegenspraak zijn met het algemeen belang. Want sommigen wensen geen parkeerautomaat voor hun raam, die moet dan bij de buren staan. Of ze kanten zich tegen een wandelpad in dolomiet, omdat ze vrezen dat teveel hondenliefhebbers zullen passeren en er hondenpoep achtergelaten wordt…”
“Met de terechte opmerkingen daarentegen is wel rekening gehouden”, benadrukte de schepen, die een zeven pagina’s lang document met alle maatregelen voorlas. “De grootste bezorgdheid zit in de mobiliteit en het parkeren. Welnu, er gaat geen enkele parkeerplaats verloren, ook al wordt de buurt groener en krijgt de omgeving van de kerk bredere voetpaden. Maar op de weinig realistische vraag voor een ondergrondse parking onder de tuin van de Jeruzalemkerk konden wij echt niet ingaan. Onroerend erfgoed zou dit nooit goedkeuren.”
Geen rond punt
“Het aanvankelijk voorziene rond punt voor de kerk werd geschrapt, parkeren aan beide kanten van de straat blijft behouden, er komt eenrichingsverkeer in de Joost de Damhouderstraat, de verkeerscirculatie wordt aangepast in functie van de verkeersveiligheid. Maar het belangrijkste is: de omgeving van de kerk wordt verfraaid, de rioleringen werden verniewd en er verdwijnt geen enkele boom!”
Volgesn Mercedes Van Volcem krijgen het plein en omgeving rond mooie en oude Brugse Sint-Annakerk alle eer die ze verdienen: “Momenteel zijn daar de slechtste voetpaden van Brugge te zien en de riolering stond op invallen. Er wordt 1,126 miljoen euro geïnvesteerd maar de stad bekomt 75 procent subsidie. De rest past de stad bij. De operatie zal zo’n 150 dagen in beslag nemen.3
“De werken verlopen in fases: eerst de Joost de Damhouderstraat, daarna het Sint-Annaplein en de Korte Sint-Annastraat. De werken starten normaal eind 2021 en zullen afgerond zijn tegen september of oktober 2022. De nutswerken zijn reeds achter de rug.
Mozaïek
De rijweg van de Joost de Damhouderstraat en Sint-Annaplein worden aangelegd in mooie mozaïekkeien, de Korte Sint Anna-straat in de stenen die er momenteel liggen. “De verharding van de straat werd in het nieuwe ontwerp gehouden specifiek op vraag van de omwonenden, de erfgoedverenigingen en vele gidsen. Velen houden van het mooie en pittoreske kleine Sint-Annastraat. De bestaande blauwe geglazuurde steentjes ‘Scoria Bricks’ zullen herbruikt worden en nodig aangevuld worden, aldsu Mercedes Van Volcem.
“Ook de rest van het plein wordt verbeterd. Fietsstaanders worden vernieuwd door fietsnietjes. Bestaande groene zones worden beschermd en hersteld waar nodig. Het plein boet absoluut niet in aan groen. Ook de urinoir aan de kerk zal mee in het plan gerenoveerd worden.”
Herbruik van regenwater
Het plein zal na de heraanleg beschikken over een gescheiden rioleringsstelsel zoals de Europese richtlijnen voorschrijven. “Het regenwater van het dak van de kerk wordt dan weer aangesloten op drie regenwaterputten, die zullen gebruikt worden voor het onderhouden van de beplanting, algemeen onderhoud en beheer van de stad zodat we daar geen stadswater moeten voor gebruiken.”
Tegelwippen
“Ik hoop dat vele bewoners nadenken om hun gevel te vergroenen. De buurt leent zich er echt voor. De prachtige kasseien vloeren en de kerk en leuke huizen zullen nog mooier worden als de bewoners ook aan tegelwippen doen. De stad komt immers een plantvak maken en de bewoner koopt zelf de plant”, besluit de schepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier