Het nieuwe recyclagepark en de erkenning van de soldaten uit eigen gemeente vormde de hoofdbrok van de gemeenteraad.
Vanaf 1 september gaat het nieuwe park langs de Houthulstseweg te Poelkapelle openen. De gemeente past zich daarmee aan aan de Diftar-wetgeving. Dat houdt een gedifferentieerd tarief in per afvalsoort. “Voor de rode groep of brandbaar grofvuil is betalen nu al van toepassing. De kostprijs voor de oranje groep bedraagt straks 0,025 euro per kg wanneer je meer aanvoert dan 1.000 kg per jaar. Meer dan 90% van de gezinnen voeren geen ton aan per jaar, tenzij ze renoveren of een huis leeghalen. Een weegcomputer houdt alles bij zodat je bij elk bezoek weet hoeveel afval je al aanbracht. Het afval uit de groene groep (electro of papier) blijft gratis. Na een proefperiode van 1 maand wordt vanaf 1 oktober het nieuwe systeem definitief “, zei schepen voor milieu Frank Gheeraert (Open VLD).
De voertuigen mogen niet langer zijn dan 9 meter en niet meer wegen dan 1 ton. Dat moet de vroegere reglementering versoepelen. Indien je enkel groen afval lost, moet je geen weegbruggen passeren en is het bezoek kosteloos.
De openingsuren wijzigen niet. Dat was voor de gemeenteraad een verkiezingseis van Unizo om langer open te blijven voor werkenden en waar N-VA gretig op inspeelde. “In een volgende legislatuur kan dat opnieuw bepaald worden”, voelde Frank Gheeraert de hete adem in de nek als schepen van middenstand.
Er is geen nood aan een verhuis”, zat Robert Barthier (N-VA) op een van zijn stokpaardjes. “Waarom plaats je de containers niet op manshoogte. Dat is veiliger dan trappen.” “Het is allemaal al verschillende keren toegelicht. We verhuizen om meer plaats hebben voor de extra containers, het groter aanbod en de werking van weegbruggen”, zei Frank Gheeraert.
Francky Barbier (SP.A) wilde weten waarom je geld moet vragen voor fracties waar je zelf geld voor ontvangt. “Je zit met je transportkosten. De bedoeling van een retributie is om de kosten van de verwerking te betalen“, rondde Frank Gheeraert het debat af.
Eigen soldaten worden niet vergeten
SP.A wil de gedenkzuilen van WOI in ere herstellen en de “vergeten” namen van gesneuvelde soldaten van de gemeente vermeld zien.
“Binnen de vijf jaar durende eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog, werd al van in het begin gekozen om de focus in 2018 te leggen op de Belgische soldaten en in het bijzonder op de soldaten van de gemeente”, zei schepen Marleen Soete (CD&V). “Er wordt gewerkt om alle gemeentelijke monumenten op punt te zetten die de militaire- en burgerlijke slachtoffers herdenkt uit beide wereldoorlogen. Naast de 109 slachtoffers uit het boek, werden ook nog 4 extra namen teruggevonden door de dienst toerisme. Ook de burgerlijke slachtoffers worden aangevuld op basis van een namenlijst van het In Flanders Fields. Alle monumenten krijgen een opknapbeurt.
(PCO – Foto PCO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier