Oostendenaar kiest voor duel

Johan Vande Lanotte versus Bart Tommelein: of gaat een derde hond met het been lopen? © Davy Coghe
Hannes Hosten

Wie moet er de volgende burgemeester worden van Oostende? En wie zeker niet? Die twee vragen stelden we aan meer dan duizend Oostendenaars tijdens een exclusieve flitspeiling. Het resultaat? Een thriller op 14 oktober! Johan Vande Lanotte en Bart Tommelein zijn bezig aan een spannende nek-aan-nekrace. De burgemeester ligt aan kop met 29 procent, de minister moet niet onderdoen met 26 procent. De andere lijsttrekkers komen ver achter.

Begin 2017 lanceerde Bart Tommelein zich al als kandidaat-burgemeester en uitdager van Johan Vande Lanotte. Niet zo gewoon, want Tommelein bestuurt al twaalf jaar mee met ‘de keizer van Oostende’ en Open VLD is vandaag met zes zetels pas de derde partij in de badstad. “Ik voelde dat het momentum er was”, aldus het liberale boegbeeld, dat de laatste jaren fors opklom in de nationale pikorde. Maar de strategie om zich als grote uitdager te presenteren, legt Tommelein kennelijk geen windeieren.

Anseeuw magertjes

De strijd tussen de twee grote kleppers zet de andere kandidaat-burgemeesters dus op achtervolgen. Natuurlijk, we vroegen wie burgemeester moet worden, niet voor wie de Oostendenaars zullen stemmen. Dat is een heel verschil. Toch is de 12 procent voor N-VA-kopman Björn Anseeuw wat magertjes, zeker als je weet dat de partij in 2012 22,7 procent van de stemmen en tien zetels haalde.

Oostendenaar kiest voor duel

Vrijdag lanceerde Anseeuw nog een frontale aanval op Vande Lanotte door te beweren dat de voorbije jaren miljoenen euro’s stadsgeld in basketbalclub BCO is gepompt en dat zo’n 10.000 euro van de basket naar de privérekening van de burgemeester vloeide. Beweringen die Vande Lanotte afdeed als nonsens en die de N-VA’er in onze peiling alvast geen bonus oplevert.

Houden veel kiezers niet van de negatieve stijl van Björn Anseeuw? Speelt de relatief goede score 3 procent mee van Hendrik Wallijn, die N-VA verliet om op zichzelf te beginnen met ‘Oostende Koningin’? Of zien veel N-VA-kiezers gewoon Bart Tommelein als meest logische kandidaat-burgemeester? Feit is dat 28 procent van de Tommelein-kiezers in onze peiling in 2012 nog N-VA stemde (en 43 procent toen Open VLD koos).

Sterke verougstraete

Met 9 procent in deze peiling blijft Wouter De Vriendt iets onder de score van zijn partij in 2012: 10,1 procent. Maar nog eens, we peilden naar de beste kandidaat-burgemeester en niet naar de partij voor wie de mensen op 14 oktober zullen stemmen. Een goede score voor Groen en voor De Vriendt is nog altijd niet uitgesloten.

Opvallend is de goede uitslag van Christian Verougstraete. Het nogal grijze Vlaams Belang-kopstuk 68 jaar, al voor de vijfde keer lijsttrekker en voor velen nog een nobele onbekende bindt hier 9 procent van de kiezers aan zich, evenveel als Wouter De Vriendt. In 2012 zakte het Vlaams Belang naar 7,7 procent en drie zetels. Zorgt de migratieproblematiek nu weer voor een sprong voorwaarts?

Zetel OK niet uitgesloten

Bij de vier nieuwe partijen doet Hendrik Wallijn van Oostende Koningin (OK) het in de peiling het best. De scores van Ilona Vandenberghe (PVDA) en zeker van Dirk Tytgat (Recht door Zee) en René Wyffels (De Oostendenaar) zijn verwaarloosbaar. Een zetel voor Oostende Koningin valt niet uit te sluiten, maar zeker is dat deze vier kleintjes stemmen weghalen bij de grotere partijen.

Waar halen ze hun stemmen?

Voor wie stemden mensen met voorkeur voor Johan Vande Lanotte in 2012?
Voor wie stemden mensen met voorkeur voor Johan Vande Lanotte in 2012?

Als we gaan kijken bij wie de voornaamste burgemeesterskandidaten hun stemmen halen, merken we dat de mensen die voor Johan Vande Lanotte (Stadslijst) kiezen, in 2012 in overgrote mate SP.A stemmen: 83 procent. Vreemd genoeg krijgt het boegbeeld van de Stadslijst ook 6 procent van zijn stemmen bij mensen die in 2012 voor aartsvijand N-VA stemden. Van alle andere partijen komen telkens minder dan 3 procent van de stemmen voor de zetelende burgemeester.

Voor wie stemden mensen met voorkeur voor Bart Tommelein in 2012?
Voor wie stemden mensen met voorkeur voor Bart Tommelein in 2012?

Is het nog logisch dat Vande Lanotte zijn stemmen vooral aan SP.A-kiezers te danken heeft, dan is het beeld bij Bart Tommelein (Open VLD) veel diverser. Hij wint dan ook veel stemmen in vergelijking met 2012. 43 procent van zijn kiezers in de peiling stemden in 2012 voor Open VLD, maar hij haalt ook 28 procent van zijn stemmen bij N-VA-kiezers en 12 procent bij SP.A-kiezers. 5 procent van de kiezers voor Tommelein stemden Lijst Dedecker of CD&V, van kiezers van de andere partijen haalt hij telkens minder dan 3 procent van zijn stemmen.

Voor wie stemmen de jongeren die voor de eerste keer naar de stembus moeten?
Voor wie stemmen de jongeren die voor de eerste keer naar de stembus moeten?

We gingen ook eens kijken naar de politieke voorkeur van mensen die voor de eerste keer gaan stemmen. Daar is Bart Tommelein duidelijk populairder met ruim 30 procent van de stemmen tegenover iets meer dan 20 procent van de stemmen voor Johan Vande Lanotte. Björn Anseeuw (N-VA) is derde en Wouter De Vriendt (Groen) vierde, elk tussen de 10 en de 20 procent, Christian Verougstraete (Vlaams Belang) is de vijfde en bekoort 5 procent van de jongste kiezers.

Dames kiezen Vande Lanotte

Nog iets anders: Johan Vande Lanotte is uitgesproken populairder bij de dames dan bij de heren, terwijl Bart Tommelein vooral de heren aan zich weet te binden. Bij de mannen wint Tommelein, maar halen zowel hij als Vande Lanotte tussen de 25 en de 30 procent. Bij de dames geeft de huidige burgemeester het liberale boegbeeld duidelijk het nakijken: Vande Lanotte meer dan 30 procent, Tommelein minder dan 25 procent. Björn Anseeuw is zowel bij dames als bij heren derde met bij beiden om en bij de 12 procent.

Wat is een flitspeiling? Dat lees je hier.