Exclusieve flitspeiling voorspelt messcherp duel tussen Vande Lanotte en Tommelein

De Krant van West-Vlaanderen pakt op 28 september uit met een ultiem dubbelinterview tussen Johan Vande Lanotte en Bart Tommelein.
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Nergens in West-Vlaanderen lijkt de strijd om de sjerp spannender dan in Oostende. Een exclusieve flitspeiling van de Krant van West-Vlaanderen voorspelt een messcherp duel tussen Johan Vande Lanotte (Stadslijst) en Bart Tommelein (Open VLD). 29 procent van de Oostendenaars wil Vande Lanotte houden als burgemeester, 26 procent verkiest Tommelein aan het roer van de Stad aan Zee.

Wie moet er de volgende burgemeester worden van Oostende? En wie zeker niet? Die twee vragen stelde de Krant van West-Vlaanderen aan 1.250 Oostendenaars. Van de 10 lijsttrekkers voor wie de inwoners konden kiezen, viel meteen op dat het duel tussen Johan Vande Lanotte en Bart Tommelein erg spannend wordt. De burgemeester haalt 29 procent van de stemmen, de minister zit hem op de hielen met 26 procent. Na de twee tenoren gaapt een grote kloof: N-VA-kopman Björn Anseeuw haalt als derde 12 procent, Christian Verougstraete (Vlaams Belang) 9 procent, net als Wouter De Vriendt (Groen). Krista Claeys van de CD&V is met 7 procent de kleinste van de grote partijen.

Opvallend: de krant vroeg de Oostendenaar ook wie zeker niet hun volgende burgemeester mag worden. En ook daar wint Johan Vande Lanotte. Liefst 39 procent wil hem niet meer in het stadhuis zien. Tommelein kreeg slechts 13 procent tegenstemmers.

Bart Tommelein: “De resultaten van deze peiling stemmen me tevreden. Ik maak een goede kans op de sjerp.”

De twee tenoren reageren allebei positief op de peiling. Johan Vande Lanotte: “Ik ben blij dat ik als winnaar uit de bus kom, maar de grote vraag is voor welke partijen de kiezer nu zal stemmen. Het is ook een goed resultaat van Bart, maar de Open VLD-lijst is heel erg op hem gericht. Onze lijst is breder.” Bart Tommelein, nu nog minister in de Vlaamse regering, voelt naar eigen zeggen al een tijdje dat het een echte ‘battle’ wordt. “Opvallend is dat ik heel weinig weerstand krijg. Dat stemt me tevreden. Ik maak dus een goede kans op de sjerp.”

Morgen pakt de Krant van West-Vlaanderen uit met een ultiem dubbelinterview tussen Johan Vande Lanotte en Bart Tommelein. In De Zeewacht, de kusteditie van de Krant van West-Vlaanderen, komen ook reacties van alle lijsttrekkers en analyses na de peiling. Ook op deze website zal het volledige dossier over de exclusieve flitspeiling te vinden zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.