Oona Wyns legt per direct haar mandaten als gemeenteraadslid voor SP.A in Bredene en nationaal bestuurslid van Jong Socialisten neer. “Het was na zeven zware jaren tijd om op de rem te gaan staan”, aldus Wyns, die ooit als aanstormend politiek talent werd beschouwd bij SP.A.
Oona Wyns (22) kwam in 2013 aan de oppervlakte met haar campagne Neen tegen Pesten. Wyns had kort daarvoor een schoolvriend verloren, die na jarenlang gepest te zijn uit het leven stapte. De Bredense werd in 2014 omwille van haar strijd tegen pesten verkozen tot Krak van Bredene. Vanaf toen ging het razendsnel voor de jonge Oona. In 2015 werd ze verkozen tot Young Woman in Public Affaires bij Zonta en kreeg ze een Youth Ambassasdor Award van de Lions Club. Ze ging vrijwilligerswerk doen in Bangladesh met de Damiaanactie, mocht op visite bij toenmalig onderwijsminister Hilde Crevits, won de Human Rights Award van Junior Chamber International, stampte de organisatie Peer Support Vlaanderen (die jongeren in scholen opleidt tot vertrouwenspersonen) uit de grond en schreef een boek over het thema pesten.
Politiek talent
Wyns was intussen, niet geheel verrassend, ook op de politieke radar verschenen. Burgemeester Steve Vandenberghe herkende in haar een groot politiek talent en als protégé van toenmalig nationaal voorzitter John Crombez belandde ze in het nationaal bestuur van de Jong Socialisten.
Toen ze in verkiezingsjaar 2018 gevraagd werd of ze het allemaal nog belopen kreeg, antwoordde Wyns, intussen student pedagogische wetenschappen aan de UGent: “Dat is helemaal geen probleem. Ik ben een goeie planner. Meer zelfs, het is voor mij een extra uitdaging om de politiek, mijn engagement bij Peer Support en mijn studies te combineren. Ik haal enorm veel energie uit mijn engagement.” Wyns blijkt de vele uitdagingen nu echter toch onderschat te hebben. “Ik stapte als 15-jarige in de politiek. Ik kreeg ontzettend veel kansen. Als jongste kandidaat voor de Europese verkiezingen kreeg ik 26.800 stemmen achter mijn naam. Daar ben ik zeer dankbaar voor. De laatste jaren bleef ik echter niet gespaard van ongeluk, zowel op emotioneel als fysiek vlak. Ik verwerkte het allemaal met een kwinkslag maar ik moet bekennen dat ik er meer door afzag dan ik zelf wilde toegeven. Mijn energiepeil, motivatie en zelfvertrouwen kregen de laatste tijd een deuk onder de druk, die met mijn politiek engagement gepaard ging. Ik beloofde mijn ouders zeven jaar geleden dat ik op tijd op de rem zou gaan staan. Ik deed dat uiteindelijk niet waardoor de klap de laatste maanden extra hard aankwam. De politiek is een ongelooflijk mooi beest maar tegelijk ook een harde stiel, die veel stress, verdriet, angst en wrijvingen met zich meebrengt.”
Oona Wyns wil nu vooral rusten. “Om terug recht te krabbelen met de energie, waar ik ooit zo voor bekend stond. En intussen hou ik de partij van mijn hart in de gaten. Ik blijf socialist tot in de kist.”
Niet verrast
Burgemeester Steve Vandenberghe, die Oona de voorbije jaren onder zijn vleugels nam, respecteert haar beslissing. “Ik vind het uiteraard jammer maar ben anderzijds niet verrast door haar beslissing. Haar engagement stond de laatste tijd duidelijk op een laag pitje. Je zag Oona nog maar weinig tijdens activiteiten op de gemeente. Ik aanvaard uiteraard haar beslissing en besef dat in de wereld van vandaag een politiek mandaat zeer vluchtig is geworden. Jonge mensen blijven, net als in het bedrijfsleven, niet hun hele carrière op een plek zitten.” Oona Wyns wordt in de gemeenteraad straks opgevolgd door Randy Vanderputte. “Randy zetelt vandaag nog in het Bijzonder Comité maar zal dolgelukkig zijn met zijn terugkeer naar de gemeenteraad, waar hij meer zijn ei zal kwijt kunnen. Wat nieuw bloed voor de partij betreft, maak ik me overigens geen zorgen. Er staan enkele jonge talenten in de startblokken. Zij zullen op termijn de toekomst van onze afdeling verzekeren. Ze zijn vandaag echter nog stuk voor stuk student. We stomen die jongeren, waarvan mijn zoon Jarni een is, voorzichtig klaar voor het grote werk maar laten ze eerst hun studies afmaken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier